Miyomu Olan Kadınlar Normal Doğum Yapabilir mi?


Rahimde büyüyen ve kötü huylu olmayan tümörler miyom olarak adlandırılıyor. Miyomlar kadınlar arasında oldukça yaygın şekilde görülüyor. 50 yaşına kadar kadınların %20’si ila %80’inde görüldüğü düşünülen bu iyi huylu tümörler doğurganlık yıllarında belli sonuçları da beraberinde getirebiliyor. Kimi zaman gebelik oluşumunu engelleyebilen miyomlar, bazı durumlarda gebelik döneminde de ortaya çıkabiliyor.
Gebelik döneminde oluşan miyomların gebelik ve doğum esnasında çeşitli olumsuzluklara neden olabildiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, “miyomu olan kadınlar normal doğum yapabilir mi?” sorusunun yanıtlarını bizlerle paylaştı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta
Gebelik Sırasında Miyomların Ortaya Çıkardığı Riskler Nelerdir?
Birçok kadın gebelik döneminde miyomları nedeniyle herhangi bir belirti yaşamasa da miyomların gebeliğe hiçbir etkisinin olmayacağını söylemek doğru bir yaklaşım olmaktan uzaktır. Gebelik sırasında miyomlar, özellikle 5 santimetreden büyük olduklarında 1. ve 3. Trimester dönemlerinde; sayılarına, konumlarına, büyüklüklerine bağlı olarak çeşitli komplikasyonlara neden olabilirler. Bu komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir:
Fetüs Gelişimi Sınırlanabilir: Miyomlar farklı boyutlarda olabilirler. Büyük miyomlar rahim içerisinde fazla yer kaplayarak fetüs gelişimini engelleyen bir neden haline gelebilir.
Plasenta Ayrılması: Plasentanın miyom tarafından bloke edilmesi sonucu rahim duvarından ayrılması söz konusu olabilir. Bu durum fetüsün ihtiyaç duyduğu oksijene ve besinlere erişimini azaltabilir.
Erken Doğum: Gebelik döneminde miyomların en sık neden olduğu şikayetlerin başında ağrı gelir. Miyomlar nedeniyle oluşan ağrılar rahim kasılmalarını sıklaştırarak erken doğuma neden olabilir.
Tüm bunların haricinde gebelik dönemindeki miyomların sezaryen ile doğum yapma gerekliliğini artırdığı da bilinmektedir. Yapılan çalışmalar miyoma sahip gebelerin miyomu bulunmayan kadınlara oranla sezaryen doğum yapma gereksiniminin 6 kat fazla olabildiğine işaret etmektedir.
Miyomların Bulunması Halinde Sezaryen Tek Seçenek midir?
Az önce de ifade edildiği gibi miyomların varlığı sezaryen doğum gereksinimini belirgin ölçüde artırılabilir. Boyutları büyük olduğunda, konumları rahim ağzına çok yakın olduğunda ya da bebeğin rahim içerisindeki pozisyonunu değiştirdiklerinde normal doğum yerine sezaryen doğuma başvurulması gerekir. Yapılan testler sonucunda doğum şekli olarak sezaryende karar kılınmışsa operasyon öncesinde tüm tedbirlerin alınması şarttır. Sezaryen sırasında miyomların alınıp alınmayacağı ile ilgili de yoğun bir merak konusu. Normal şartlar altında kanama ihtimalini artıracağı için sezaryen sırasında miyomların temizlenmesi önerilmez. Nitekim miyomların gebelik sonrasında çoğunlukla küçüldüğü de bilinmektedir. Yapılan bir araştırmada doğumdan sonra 3–6 aylık dönemde kadınların %70’sinden fazlasında miyomların %50 oranında küçüldüğü verileri elde edilmiştir. Sonuç olarak miyomların olması mutlaka sezaryen doğum anlamına gelmemektedir. Daha detaylı ve doğru bilgi için mutlaka doktorunuza danışınız.