Aradığınız Çözüm Otoplasti Olabilir
Kulakların şekli, yapısı ve birbirine oranı hem kadınlar hem de erkekler için estetik kaygıların merkezinde yer alabiliyor. Özellikle çocukluk döneminde akran zorbalığına sıklıkla konu olan kepçe kulak sorunu ilerleyen yıllarda bireylerin öz güven problemleri yaşamasına ve hatta sosyal ilişkilerinde izolasyon tercihine neden olabiliyor.
Kepçe kulak sorununun otoplasti ile geride bırakılabileceğini belirten Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nesrin Gümüş Öztürkmen, en çok tercih edilen estetik operasyonlardan biri olan otoplasti hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Otoplasti Nedir?
Otoplasti, en kısa tanımıyla kozmetik amaçla gerçekleştirilen kulak estetiği operasyonudur. Kulakların tekine ya da her ikisine birden uygulanabilen, ameliyat sırasında kulakların şekline, pozisyonuna ve boyutuna müdahale edilebilen bir işlemdir. 5 yaşını dolduran ve genel sağlık durumu operasyon için engel teşkil etmeyen hastalara uygulanabilen otoplasti çocuklarda genel anestezi, yetişkinlerde ise lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir.
Otoplastinin gerçekleştirilmesi için en temel kriterlerden biri kulak gelişiminin tamamlanmış olmasıdır. Otoplasti yüz estetiği ameliyatlarından biridir ve diğer tüm estetik operasyonlarda olduğu gibi kişi özelinde planlanması gerekir. Kepçe kulak sorununun yol açabileceği estetik ve psikolojik kaygıların giderilmesi için otoplasti operasyonunun kulak gelişiminin tamamlandığı ve henüz okula başlanmayan dönemde gerçekleştirilmesi önerilir. Ancak yetişkinler için de bu operasyon oldukça konforludur. Kadın ya da erkek, küçük yaşlardan itibaren kepçe kulak sorunu nedeniyle beden algısı bozulan kişiler otoplasti ile yeni ve öz güvenli bir başlangıç yapabilirler. Nitekim çocukluk yıllarında yaşanan sorunların yetişkinlik döneminde devam edebildiğini ve saç stilinden katılım sağlanan ortamlara dek birçok alanda bireylerin yaşamını etkileyebildiğini söyleyebiliriz.
Kimler Otoplasti Operasyonu Yaptırabilir?
Otoplasti operasyonu yaptırmak için gerekli şartlara az önce değindim. Bu operasyona kulak gelişimi tamamlandıktan sonra, ki bunun için 5 yaşından büyük olmak yeterlidir, her yaş grubundaki bireyler başvurabilirler. Sağlık durumunun operasyona engel teşkil etmemesi de aranan bir diğer kriterdir. Kulak sorunlarına değinmek gerekirse; kulakları ve kulak kepçeleri baş hizasından çok ayrı duran kişilerin, yüzlerine oranla çok küçük ya da çok büyük kulaklara sahip olanların, kulakları arasında boyut ve konum farkı bulunanların otoplasti için uygun aday sayıldığını ifade edebilirim.
Otoplasti Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Otoplasti operasyonu kişiden kişiye yapılacak işlemlerin değişmesine de bağlı olarak 1–1,5 saat içerisinde tamamlanır. Operasyon esnasında kulağın veya kulakların arka kısımlarından veyahut kulakların iç kısmındaki doğal kıvrım noktalarından kesi yapılır. Otoplasti öncesi tamamlanan yüz analizi doğrultusunda kulaklar şekillendirilir. Operasyon sırasında lokal ya da genel anestezi tercih edildiği için herhangi bir ağrı hissedilmez, otoplasti sonrası iyileşme süreci dahilinde de minimal bir ağrı ile karşılaşılabilir; hafif ağrı kesicilerle bu ağrı kontrol altına alınabilir. Operasyondan sonra kulakların şeklinin oturması ve darbelerden korunmak için kulaklar bandajlanır. Birkaç gün sonra bandajlar çıkar ve birkaç hafta boyunca geceleri kepçe kulak bandı takılması önerilir. Kepçe kulak estetiği sonuçları kalıcı olsa da post operatif dönemdeki kurallara uyum sağlanması ve kulaklara aşırı baskı yapılmaması önemlidir.