Tırhandil Cup 2019–2020 Kış Trofesi
Tırhandil Cup 2019–2020 Kış Trofesi, 4. Ayak Yarışları’nda Keyifler Yerinde. Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından düzenlenen, Arka Pizza, Parkım Ayaz Hotel, Fiducia International Yat Bakım Onarım ana sponsorluğunda gerçekleşti.
Yerel kurum ve kuruluşlarının destekleriyle ‘imece usülü’ sürdürülen Tırhandil Cup 2019–2020 Kış Trofesi, 1–2 Şubat tarihlerinde yapılan toplam 4 yarış ile devam etti.
Gemibaşı Restaurant’ta yapılan brifingin ardından denize açılan tirhandilciler, ilk gün güneşli bir Bodrum günü ama düşük rüzgar altında Kurtburnu-Kargı Adası-Çelebi Adası-Kurtburnu coğrafi rotasında yarıştılar.
Aynı akşam, Pi Cafe Bistro’da yapılan ödül töreninde bir önceki ayağın ödülleri verilirken, çekilen kura ile özel ödül sahibini buldu. Kura çekilişini, Bodrum’un tanınmış kaptanlarından, görme engelli Kör Cengiz’in (Cengiz Orçun) yapması, gecenin espri konusu oldu. Hile-hurda yapılmadığı kanıtlanan çekilişte, Birol Marin tarafından verilen zehirli boya ve astarını kazan ise Oruç 1 ekibi oldu.
İkinci gün sabah saatlerinden itibaren başlayan ve hızı saatte 20 knot hıza kadar ulaşan rüzgar altında toplam 3 yarış yapıldı. Özellikle, ilk iki üçgen rota yarış, sert esen rüzgarla birlikte oldukça zevkli ve heyecanlı geçti. Günün son yarışı; yaklaşık 10 millik, Bodrum Kalesi önü start-Çavuş Ali sığlık şamandıraları-Çelebi Adası-Çavuş Ali sığlık şamandıraları finiş coğrafi rotası oldu.
Gün sonunda yelkenciler, Belediye Meydanı önüne bağladıkları tirhandillerinde, yarışa da katılan misafirler ile birlikte birbirlerine takılıp, şarkılar-türküler eşliğinde, eğlene güle iki günün yorgunluğunu atarken; Tırhandil Cup’ın, yarıştan öte bir gelenek, eğlence olduğunu tekrar hatırlattılar.
Tırhandil ve Tırhandil Cup
Tırhandil ya da Bodrum ağzıyla tırhandıl kelimesi, Grekçe üçe bir (üçte bir) anlamına gelen “tria kena”dan türetilen “trikandini” kelimesinin zaman içinde değişmesiyle ortaya çıkmış olduğu düşünülmekte. Bu, teknenin ana yapısını bir çırpıda anlatan bir terim.
Tirhandillerin en büyük özelliği, eninin boyuna oranının yaklaşık olarak üçte bir olması. Bunun yanı sıra ustalar arasında kullanılan “İki başı bir” tabirinden de anlaşılacağı gibi, başı ve kıçı simetrik, hilal şeklinde bodoslamalarıyla geniş bir karın ve yuvarlak bir gövdeye sahiptir.
Bodrum, tirhandiller ile, 1923 yılında başlayan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki mübadele ile tanıştı. Özellikle süngercilerin kullandığı teknenin, Bodrum’da ilk imalatı 1933 yılında yapılmıştır.
Yıllarca Bodrum Cup’ta birbirleriyle yarışan tirhandil sevdalıları, 2016 yılında sadece tirhandillerin yarıştığı bir organizasyona imza atarak, Tırhandil Cup’ı ortaya çıkardılar. Tırhandil Cup, sıradan bir yelken yarışından öte, Ege Denizi’nin antik tekne formu tirhandilleri yaşatmak ve daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla yapılmaktadır.
Tırhandil sahiplerinin yanı sıra, çoluk-çocuk, genç-ihtiyarların da katıldığı Tırhandil Cup yarışlarına, ayrıca tirhandil ustaları da katılmakta ve böylelikle teknelerinde ki olumlu/olumsuz tarafları görme şansına sahip olmaktadır.
Tırhandil Cup, dördüncü yılına girerken, bu yıl düzenlenen yarışlarda yelkenlerine rüzgarı dolduran ‘Tirhandil sevdalıları, kendi çabaları ile bir belgesel hazırlattı.
‘’BodrumLokal’’ imzalı belgeselde, Tırhandil’in tarihi anlatılıyor, günümüze dek uzanan kadim bilgilerle ‘el terazi, göz kantar’ yöntemiyle bu tekneleri inşa eden ve yaşatan ustalara söz, düzenlenen yarışlardan görüntülere yer veriliyor.
Tırhandil Cup 2019–2020 Kış Trofesi, 4. Ayak Sonuçları
T1 Grubu
- Alice
- Gülşade
- Kalita
- Oruç 1
- Bastarda
T2 Grubu
- Usta K
- Funda
- Yaman Deniz
- Aganta