Mobilyalar Sanat Eserine Dönüştü
Yeni mezun sanatçı adaylarını profesyonel hayata geçişlerinde destekleyen Base, 29 Eylül‑3 Ekim tarihleri arasında Tophane‑i Amire’de bu yıl beşinci kez gerçekleştirildi. Sergide 32 üniversiteden 100 yeni mezun sanatçı adayının 114 eseri yer aldı.
Base, Türkiye’deki üniversitelerin resim, heykel, fotoğraf, video, baskı, grafik tasarım, cam ve seramik, geleneksel Türk sanatları bölümlerinden yeni mezun sanatçı adaylarının eserlerini beşinci kez bir araya getirdi. Bu yılki teması “Rezonans” olarak belirlenen Base’te, sanat kariyerinin başındaki sanatçı adaylarıyla tanışabilmek ve onların farklı disiplinlerde özgün yapıtlarını bir arada görebilmek mümkün oldu.
Base 2021 kapsamında konuklar, özel bir projeyi de deneyimleme şansı yakaladı. Siesta ve Base işbirliği ile hazırlanan ve 4 yıldır gerçekleşen ‘Siesta/Base Art Project 4’ kapsamında, geçmiş yıllarda Base’e katılmış sanatçılar, Siesta sandalyelerini birer sanat eserine dönüştürdü ve Base’deki yerlerini bu yılın sanatçılarına bıraktı.
Siesta ürünlerini, farklı malzeme tekniklerini kullanarak sanat eserine dönüştüren sanatçılar, Siesta sandalyelerini enstelasyon haline getirerek, sergi ziyaretçilerine interaktif bir deneyim yaşatmıştı.
Siesta Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Işıldar, ‘Siesta/Base Art Project 4’ iş birliği kapsamında, genç sanatçıları buluşturan bu özel sergi için, Siesta Mobilya olarak yer almaktan mutluluk duyduklarını belirtirken, dördüncü yılımızda da bir önceki Base sergilerinde olduğu gibi sanatçılar sandalyelerden hayal dünyalarının sınırlarını zorlayarak, heykelden, el dokumasına ve farklı formlardan teknikler kullanarak tasarladıkları sandalyeleri dönüştürmeye devam ediyor. Sergiye katılan 5 sanatçıya teşekkür eden Işıldar, Siesta’nın tasarım yaklaşımına da uygun olarak sanatı ve sanatçıları desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
Base’in küratörü Derya Yücel, Türkiye’nin ortak mezuniyet sergisi Base’in bu yılki teması olan “Rezonans”’ı şu şekilde anlatıyor. “Beş yıldır yaratıcı aktarımların hayata geçmesini sağlayan ortak titreşim ve bütünsel bir enerji alanı yaratan Base’in 2021 seçkisi bir metafor olarak “rezonans” kavramını merkezine alıyor. Çünkü Base, birbirinden farklı üretimleri, tavırları, düşünce ve yönelimleri, tıpkı birçok frekansı yapısında bulunduran ve karmaşık titreşimleri barındıran bir rezonans alanını paylaşıyor, çoğaltıyor, geleceğe aktarıyor. Politik, sanatsal ve kültürel olarak değişen rezonanslarda aynı titreşimsel ritmi yakalamak ve o ritmin sürekliliğini sağlamak… İşte belki de bu bizi “Rezonans”ın yaratacağı o ortak enerji ile doğabilecek bir şifaya ulaştırabilir.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle; Grundig, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) ve TEB Özel Bankacılık eş sponsorluğunda; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi paydaşlığı ve Tophane‑i Amire Kültür ve Sanat Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen BASE, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da tüm hijyen ve güvenlik önlemlerinin ışığında ziyaretçilerini ağırladı. base.ist adresinden de online olarak ziyaret edilebiliyor.