Kadın Hastalıklarında Robotik Cerrahiye Talep Artıyor
Son yıllarda kadın sağlığı konusundaki farkındalığın artması, kadınların yaşadıkları şikayetlerin nedenlerini öğrenmek için kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına daha fazla başvurması ameliyat gerektirebilen vakaların daha yoğun bir şekilde teşhis edilmesi sonucunu doğuruyor.Sağlık altyapısındaki teknolojik ilerleme ve yapılan yatırımın artması kadın hastalıklarında robotik cerrahinin ön plana çıkmasını sağlayan önemli bir etken haline geliyor. Kadın hastalıklarında robotik cerrahi kullanımı hakkındaki görüşlerini sizler için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta’ya sorduk.
Robotik cerrahi kullanılmaya başladığından bu yana sayısız hastanın iyileşme sürecinde rol oynamış bir yöntem olma özelliğine sahiptir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta görüşlerini şu cümlelerle dile getirdi: “Robotik cerrahi; histerektomi (rahim alma), sakrokolpopeksi (rahim sarkma ameliyatı), miyom cerrahisi, endometriozis cerrahisinde ve jinekolojik malignite (kanser) tedavilerinde oldukça yüksek başarı sağlayan, bu nedenle de sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Kadın hastalıklarının neredeyse tümünün tedavisinde kullanılan robotik cerrahi sayesinde ameliyatların başarı yüzdesinin arttığı bilinen bir gerçektir.”
Robotik cerrahide cerrah bir konsol yardımıyla kullandığı robotların kollarındaki enstrümanlar sayesinde en hassas noktalarda dahi istediği şekilde hareket edebilme özgürlüğüne sahip olur. İnsan bileğinin tüm işlevlerini yerine getiren enstrümanlar sayesinde cerrahın ameliyat sırasında anlık el titremesi olasılığı da ortadan kaldırılmış olur.
Robotik Cerrahiden Yararlanmak Pek Çok Avantajı Beraberinde Getiriyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta açıklamalarını; “Minimal invaziv cerrahi tekniklerdeki en son yeniliklerden biri olan robotik cerrahinin, ameliyat sırasında az kan kaybı ve az transfüzyon ihtiyacı, operasyon sonrası daha az ağrı, daha az yara izi ve daha az enfeksiyon riski gibi bir dizi avantajı vardır. Hastalar robotik cerrahi sonrası genellikle hızlı bir iyileşme süreci yaşarlar.” cümleleriyle noktaladı.
Kadın hastalıklarında robotik cerrahi deneyimin ve uzmanlığın çok daha fazla ön planda olduğu bir yöntemdir. Robotik cerrahi kapsamında kullanılacak aletler ile teknikler tedavi özelinde farklılık gösterebildiği için işlemi gerçekleştirecek olan cerrahın belirli bir eğitimden geçmiş olması zorunludur. Normal cerrahi prosedürlere göre daha yüksek maliyetli bir yöntem olmasına karşın hassas noktalara müdahale konusunda avantaj sağlaması ve iyileşme süresinin daha kısa olması nedeniyle kadın hastalıklarında robotik cerrahi kullanımı giderek artmaktadır.