Gebelik Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?


Tıbben “Preeklampsi” olarak anılan gebelik zehirlenmesi genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra gelişen ve idrarda aşırı proteinin eşlik ettiği, yüksek tansiyonla kendini gösteren bir durumdur. Hafife alındığı takdirde anne ve bebek açısından ciddi sonuçlara neden olabilen gebelik zehirlenmesi ile ilgili merak edilen noktaları Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arda Lembet’e danıştık.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arda Lembet
Kadın Hastalıkları, Dr. Arda Lembet gebelik zehirlenmesinin hamileliğin farklı dönemlerinde ortaya çıkarak anneyi, bebeği ya da her ikisini birden etkileyebileceğini belirtmekle birlikte doğru zamanda tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi ile çoğu gebelik komplikasyonunun başarılı bir şekilde tedavi edilebildiğinin altını çizdi: “Gebelik döneminde yaşanan ciddi sağlık sorunlarından biri olan gebelik zehirlenmesi yani preeklampsi yüksek tansiyon ve çoğunlukla karaciğer ve böbrekler olmak üzere başka bir organ sisteminde hasar belirtileri ile karakterize bir gebelik komplikasyonudur. Gebelik zehirlenmesi yaşayan çoğu anne adayı kendisini iyi hissettiğinden doğum öncesi kontrollerin düzenli bir şekilde yapılması hayati öneme sahiptir. Gebelik zehirlenmesi gebeliğin ikinci yarısında herhangi bir zamanda gelişebilse de genellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülür.”
Gebelik zehirlenmesi yaşayan anne adayında tansiyonun yükselmesi bebeğe geçen oksijen ve besin miktarının azalmasına neden olabilir. Ağır vakalarda bebek yavaş yavaş oksijen ve besinden mahrum kalabilir. Bu durum bebeğin hayatını tehdit edebilir ve erken doğuma neden olabilir. Gebelik zehirlenmesinin ciddi gebelik komplikasyonları arasında bulunduğu gerçeği göz ardı edilmemeli, farklı bir belirti yaşandığında kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına muayene olunması ertelenmemelidir.
Gebelik Zehirlenmesi Herhangi Bir Semptom Olmadan Gelişebilir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arda Lembet sözlerine şu cümlelerle devam etti: “Gebelikzehirlenmesi bazı anne adaylarında hiçbir semptoma neden olmazken bazı anne adaylarında ise özellikle eller, parmaklar, boyun ve yüz ile göz çevresinde ve aynı zamanda ayaklarda sıvı birikmesine (ödem) neden olur. Anne adaylarının parmaklarına yüzükleri artık uymayabilir ya da aşırı şişkinlik görülebilir. Şiddetli preeklampsi belirtileri arasında; şiddetli baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, çok yüksek tansiyon, nefes almada zorluk, idrar sıklığının azalması sayılabilir.”
Gebelik zehirlenmesinin başlangıçta belirgin bir semptomu olmayabileceğinden anne adayının kan basıncının doğum öncesi düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemlidir. Kan basıncındaki ani artış ile idrarda aşırı miktarda protein olması (Proteinüri) preeklampsinin erken belirtileri arasında yer alır. Bazı anne adaylarında zaman içinde ödem gelişebilir. Ödem çoğunlukla ayaklarda ve ayak bileklerinde şişmeye neden olan yaygın bir hamilelik belirtisi olsa da yüzün, ellerin ve ayakların aniden şişmesinin gebelik zehirlenmesi belirtisi olabileceği göz ardı edilmemelidir.