Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Testler Uygulanmalı?
Günümüzde sıklıkla kullanılan yardımcı üreme yöntemi olan tüp bebek tedavisi yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi, döllenen yumurtanın ya da yumurtaların rahme transfer edilmesiyle gerçekleştirilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Düzgün Korkmaz tüp bebek tedavisi hakkında en çok merak edilen konulardan biri olan başarı oranını artırmak için uygulanması gereken testler hakkında bilgi aktardı.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Artırılabilir mi?
Tüp bebek tedavisi hasta özelinde yapılan birtakım tetkikler ve değerlendirmeler sonrasında uygulanan ve belirli noktalar göz önünde bulundurularak başarı oranı artırılabilen tedavi prosedürleri bütünüdür.
Tedavi öncesinde kadınlarda yumurta kalitesinin ve rezervinin anlaşılması için bazal hormon testlerine başvurulur. Tüplerde herhangi bir sorun olup olmadığının tespiti için histerosalpingografi ve histeroskopi uygulanabilir. Bazal dönemde uygulanan transvajinal ultrason rahimde anatomik bir sorun olup olmadığının, miyom ve polip varlığının kontrolü açısından önemlidir.
Tüp bebek tedavisi öncesi erkeklere de spermiyogram ve gerekli görülen hormon testlerinin yapıldığının altını çizen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Düzgün Korkmaz gerekli durumlarda kromozom analizi yöntemine başvurulduğunu belirtiyor.
Tekrarlayan İmplantasyon Başarısızlıklarında ERA Testi Yapılmalıdır
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Düzgün Korkmaz özellikle tekrarlayan implantasyon başarısızlıklarında uygulanan testlerden biri olarak ERA (Endometrium Reseptivite Assay) testinin önemini vurguluyor: “İmplantasyon başarısızlığı bebeğin rahme yerleşmesi sorunundan kaynaklanabilir. ERA testi en az 3 tüp bebek denemesi başarısızlıkla sonuçlanan ve bu tedaviler sırasında en az 4 kaliteli embriyo elde edilmesine karşın gebelik elde edilemeyen hastalarda uygulanır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta kaliteli embriyo elde edilmiş olmasıdır. Eğer başarısızlık embriyonun kalitesiz olmasından kaynaklanıyorsa ERA testi bir seçenek olarak sunulabilir. Endometriyum bebeği kabul edip tutunmaya aracılık eden bir yapı olduğundan yapılan transfer sırasında endometriyumun alıcı zamanı geçtiyse transfer başarısızlıkla sonuçlanır. ERA testi uygulanmadan önce hastada kalitesiz embriyo oluşmasına neden olabilecek sperm DNA hasarı gibi sebeplerle endometriyum boşluğuna bebek yerleşmesini önleyebilen polip ve myom gibi patolojilerin elenmesi gerekir.”