Gökçe Sürmeli’den ışıltısı yüksek kadınlar
Detaylardan gelen güzelliği farketmesiyle başlıyor onun hikayesi. Işıltıyı seven, detaycı, zarif ve özgün kadınlardan ilham alan Gökçe Sürmeli, Drape Butik’i 2010 yılında kuruyor. Aynı zamanda Aşk‑ı Memnu, Adını Feriha Koydum ve Ufak Tefek Cinayetler gibi ses getiren birçok önemli projede yer almasıyla tanınırlığı artıyor.
Biraz background’unuzdan bahseder misiniz?
2006 yılında Yeditepe Üniversitesi, İngilizce İşletme bölümünden mezun oldum. Akabinde LaSalle Akademi’de stilistlik eğitimi aldım. Bu sırada Pratik Kız Sanat Okulu’nda da dikiş kursuna gitmeye başladım ve bu 5 yıl sürdü. Son senesinde Ahmet Eraslan’ın yanında staja başladım, 1 yıl da o sürdü. Önce evden kendime ve arkadaşlarıma tasarımlar yapıp, dikmeye başladım, sonrasında 2010 yılında Drape Butik’i açtım.
Eğitim yıllarınızdan cebinizde kalan en değerli taşlar neler?
Disiplin, dikiş ve çizim teknikleri, çalışarak her şeyin öğrenilebileceği gerçeği.
LaSalle Moda Akademisi’nde okumak size neler kazandırdı?
LaSalle Akademisi, çizim, kumaş bilgisi, seçimi, ve dikiş teknikleri konusunda geniş bilgiler kazandırdı.
Gökçe Sürmeli kadını nasıl biri? Tasarımlarınızı oluştururken zihninizin köşesinde nasıl bir tipoloji canlanıyor?
Tasarımlarımı giyen kadınlar, lüksü, ışıltıyı seven, detaycı, zarif, özgün kadınlar.
İlham kaynaklarınız neler? Bu güne kadarki en sevdiğiniz koleksiyonunuz üzerinden örnek vererek anlatabilirsiniz belki…
İlham kaynağım her zaman kendi ruhum. “En şık”, “en duruma uygun”, “en zarif”, “en farklı”, bazen “en duru” ve bunun gibi temalardan yola çıkarak tasarımlarımı ve koleksiyonumu oluşturuyorum. Detaylarda ise gördüğüm somut şeylerden de ilham aldığım oluyor. “Leafs/Yapraklar” koleksiyonumda ki gibi…
Tasarımlarınızı “kişiye özel” kılan nedir? Ayrıca kıyafetlerinizi taşımasını istediğiniz özel bir isim var mı?
Özel dikim tasarımlarımı kişiye özel kılan en belirleyici özellik, kişinin vücudunu en güzel şekilde göstermek, ona en çok yakışan renk, model, kalıp oluşturulması ve detaylandırılması. Ancak butiğimde ki limitli üretim, hazır ürünlerimde çok işçilikli ve tamamen el yapımı oldukları için, kişi kendine özel detaylar bulup, çok değerli hissedebiliyor. Şu sıralar FKA Twigs’in üzerinde tasarımlarımı görmek isterdim.
Klişe gibi gelse de herkesin bir (veya daha çok) stil ikonu veya ilham perisi vardır. Sizinki(ler) kim(ler)?
İlham perisi diye bir oluşuma inanmasam da, Jacqueline Kennedy Onassis’in tarzını çok beğendiğimi, eski fotoğraflarına ara ara baktığımı söyleyebilirim.
Aşk‑ı Memnu, Adını Feriha Koydum, Ufak Tefek Cinayetler gibi birçok önemli projede yer aldınız. Bu projelerde yer almak size nasıl bir katkı sağladı?
Tanınırlık, talep görme açısından, bu tarz önemli projelerde yer almak katkı sağlıyor.
Moda dünyasında sosyal medya da göz ardı edilemez bir iletişim ve trend yayma kanalı oldu. Bundan nasıl faydalanıyorsunuz? Sosyal medyada merakla takip ettiğiniz kreatif tipler (blogger, moda fotoğrafçısı, kreatif direktör, vs) var mı?
Dünya modasını kolaylıkla, çok uğraşmadan takip etmemi sağlıyor. Her şey önümüze geliyor diyebilirim. Birçok kişi var, net bir işim veremem. Şunu da söylemeliyim ki, birçok kişi bizim sosyal medya hesaplarımız sayesinde bizi bilir ve ulaşabilir oldu. Sosyal medyanın kendi işim açısından çok faydasını görüyorum.
Hollanda, Amerika, Azerbaycan ve Katar gibi ülkelere ağırlıklı olarak ürün gönderiyorsunuz? Bu ülke pazarlarına girmeyi nasıl başardınız?
Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa’da ürünlerlerimin satış noktaları var. Sizin söyledikleriniz hedeflediklediklerim ve görüşme halinde olduğum ülkeler. Fuarlara katılarak, ve sosyal medya sayesinde yurtdışı pazarlarına ulaştım.
Türkiye’deki celebrity’lerle çalışma fırsatı buldunuz. Bundan sonraki süreçte giydirmeyi hayal ediyorsunuz?
Evet, ünlü isimlerle çalışmak keyifli oluyor. Özellikle sonrasında birçok kişiden gelen yorumlar, tepkiler.
“Oynamayı” sevdiğiniz özel malzemeler / kumaşlar / aksesuarlar ve renkler var mı?
İlk olarak taşlar ve nakışlar geliyor. Ayrıca renklere ve desenlere de aşığım, karıştırmaya bayılıyorum. Sonunda ne çıkacağını beklemek heyecan veriyor. El yapımı oldukları için, çalıştığım süslemeler, ben tasarlamış olsamda, bazen bana da sürpriz yapıyor.
Sizce modacıların koleksiyonlarını tanıtabileceği yeterince mecra var mı?
Evet var. Özellikle ülkemizde ve dünyada sosyal medyanın bu kadar etkin kullanılması, biz tasarımcılar için şans. Ayrıca dünyada da takip edilen moda haftamız ve etkinliklerimiz de oldukça talep görüyor.
Bu kadar popülist bir moda anlayışının içinde sizin ‘şıklık’ anlayışınız nedir? Sizin kişisel gardırobunuzda şu sıralar en favori parçalarınız hangileri?
Yerine göre, yaratıcı, yakışanı, kendine yorumlayarak giyinmek benim için şıklıktır. Şu sıralar en favori parçalarım el işçilikli ceketlerim. Gündüze de geceye de uyum sağlıyorlar.
Drape’nin yurt içi ve yurt dışında gizli alışveriş durakları nereler?
Keşif yapmayı severim, butikler, büyük mağazaların online’a özel parçaları, yurtdışına çıktığımda da burada satılmayan markalar ve yine kuytu butikler.
Her tasarımcını kendini tazelemeye ihtiyacı vardır. Sizi bu anlamda besleyen ve kaçırmadığınız event’ler var mı? (Sanat fuarları, moda etkinlikleri, festivaller vs.)
Fiziksel olarak düzenli ziyafet edemesem de, okuyarak ve izleyerek sanatın birçok dalını takip etmeyi seviyorum. Bu beni besliyor.