Niyazi Erdoğan: Detaylarda gizli

Mimarlıktan modaya hızlı bir geçiş yapan Niyazi Erdoğan, tasarıma 360 derece yaklaşıyor ve sünnet ritüelinden dolmuş kültürüne, Anadolu’nun ve dünyanın farklı köşelerinden tarihin derinliklerine, ilham kaynaklarını pek çok umulmadık ayrıntıda buluyor.
İ.T.Ü. Mimarlık Bölümü’nden mezun Niyazi Erdoğan, daha sonra tasarım tutkusunu moda alanına aktarmayı seçti ve 2003’te İTKİB’in Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda finale kalarak dikkatleri üzerine çekti. Ortağı ve tasarım direktörü olduğu Eroni firması çatısı altında Zara, Esprit, Pull&Bear, Tommy Hilfiger gibi dünyaca ünlü birçok markaya koleksiyon hazırlamanın yanı sıra, kendi imza markasıyla da İstanbul Moda Haftası’nda sezon koleksiyonlarını beğeniye sundu. Bir dönem Maraton spor giyim firmasına da danışmanlık yapan tasarımcı, 2014 yazında NIYO isimli aksesuar alt markasını kurdu. 2014 Avrupa Müze Ödülü’nü alan Bayburt Baksı Müzesi için ehram kumaşlarıyla özel NIYO çantaları tasarlayan tasarımcı, Türkiye’nin gelecek vaat eden moda tasarımcılarına profesyonel destek veren ilk moda girişimcilik merkezi Istanbul Fashion In Cube’un da tasarımcıları arasında yer aldı. Dilerseniz tasarım çizgisine yön verenleri ondan dinleyelim.

Niyazi Erdogan ve grafik sanatçısı Yurdaer Altıntaş
İlham kaynaklarınız neler?
Koleksiyonlarım arasında ayrım yapmam çok zor ama hepsinin ortak yanının, geleneksel değerlerden yola çıkarak global vizyonu yakalayan işler olduğunu söyleyebilirim. Bu sebeple ilham kaynaklarım da bizden değerler. Türkiye’nin yetiştirdiği uluslararası bir heykeltıraş olan İlhan Koman, yine uluslararası bir değerimiz olan grafik sanatçımız Yurdaer Altıntaş, ülkemizin yetiştirdiği en önemli mimarlardan Sedat Hakkı Eldem beni etkileyen isimlerden bazıları. Kişiler ve eserleri haricinde bir erkeğin hayatındaki en önemli adımlardan birisi olan sünnet ritüeli veya bize has bir toplu taşıma icadı olan dolmuşlar bile ilham kaynağı olabiliyor.
Klişe gibi gelse de herkesin bir (veya daha çok) stil ikonu veya ilham perisi vardır. Sizinki(ler) kim(ler)?
Marka DNA’mızı oluştururken bana yol gösteren lider isimler, aynı zamanda stil ikonlarım. Atatürk, Gandi gibi liderler ya da mimarlık alanında dünya çapındaki Sedat Hakkı Eldem gibi değerlerden bahsediyorum.
Trendleri ne kadar umursuyorsunuz?
Trendleri genel tüketici eğilimleri olarak görüyorum. Bu sebeple benim için önemliler. Genelde bir eğilimi birkaç sezon önceden koklayabilmek gibi bir yeteneğim var. Hazırladığım koleksiyonlarda bire bir trendlere bağlı kalmasam da mutlaka izler taşıyor.
“Oynamayı” sevdiğiniz özel malzemeler / kumaşlar / renkler var mı?
Her sezon ve konsept kendi gerekliliklerini beraberinde getiriyor ama özellikle “performans” kumaşlarıyla uğraşmayı seviyorum. Her sezon mutlaka spor bir tarafımız oluyor. Renk konusunda ise kullanmamaya dikkat ettiğim bazı tonlar vardı. Örneğin, kolaya kaçmak olduğunu düşündüğüm için siyah çok az kullandım bugüne kadar.
Bu yıl 9.’uncusu gerçekleşen Mercedes Benz Fashion Week Istanbul’da izledik sizi. Sezonun en sevdiğiniz koleksiyonları hangileri oldu?
New Gen defile ve koleksiyonlarını her sezon ilgiyle takip ediyorum. Bunun haricinde bu sezon DB Berdan şovu ve Mehtap Elaidi’nin sunumu da mutlaka görülmesi gerekenlerdendi.
Sizce modacıların koleksiyonlarını tanıtabileceği yeterince mecra var mı? Moda haftaları dışında ne gibi alternatifler olabilir?
Her marka kendi alternatiflerini yaratabilir. İlla çok büyük organizasyonlar olması gerekmiyor. Bir mağaza tanıtımı ya da küçük bir sunum da yeterli bence. Ayrıca artık sosyal medya sayesinde herkese ulaşmak çok kolay.
Siz sosyal medyayı nasıl kullanıyorsunuz? Ayrıca takip ettiğiniz özel birtakım hesaplar var mı?
Sosyal medya çağımızın en büyük iletişim aracı ve kesinlikle yadsınamayacak bir kanal. Ama bizim gibi trend yaratan markalar, güncel trendleri değil, daha çok gelecekte trend olabilecek eğilimleri keşfetme derdinde. Moda konusunda tabii ki ülkemizden ve dünyadan takip ettiğim birçok blog, fotoğrafçı ve tasarımcı var ama @streetartglobe gibi dünyadan sokak sanatçılarının işlerini paylaşan Instagram kanalları daha çok ilgimi çekiyor. Ayrıca mimari benim vazgeçilmez ilgi alanım olduğu için @next_top_architects gibi hesaplardan çok besleniyorum.
Bu kadar popülist bir moda anlayışının içinde sizin ‘şıklık’ anlayışınız nedir?
Biz marka olarak her zaman popüler olmaktan ziyade stil sahibi olmayı tercih ettik. Benim şıklık anlayışım ise mümkün olduğu kadar sade görünüp zengin detaylara sahip olmak.
Niyazi Erdoğan’ın yurt içi ve yurt dışında gizli alışveriş durakları nereler?
Çok uzun süredir kendim için giysi veya ayakkabı almıyorum. Kendi yaptıklarımı giymek daha keyifli. Bir de bu aralar denim bir montum var, ona takmış durumdayım. Sezon başında basic bir kaç parça için ZARA’yı ziyaret ederim. Yurtdışından alışveriş yapmıyorum, bu konuda milliyetçiyim.
Her tasarımcının kendini tazelemeye ihtiyacı vardır. Sizi bu anlamda besleyen event’ler var mı?
Event gezmek yerine, seyahat ederek yeni yerler keşfetmeyi tercih ediyorum. Daha Türkiye’de görmediğim ve ilham alınacak o kadar çok şehir var ki. Bayburt’taki Baksı Müzesi, Kars ve Nemrut dağındaki heykeller görmem gereken yerler. Bir yere gidince mutfağıyla ve tüm kültürüyle orayı yaşamayı seviyorum. Bir tasarımcı olarak güncel eserlerden çok, bana ilham verebilecek tarihi değerleri incelemeyi seviyorum.
NEREDE
Web: www.niyazi-erdogan.com