GARDIROP MAGAZİN

Kadın Hastalıklarında Robotik Cerrahiye Talep Artıyor

Son yıl­lar­da kadın sağlığı konusun­da­ki farkın­dalığın art­ması, kadın­ların yaşadık­ları şikayet­lerin neden­leri­ni öğren­mek için kadın hastalık­ları ve doğum uzman­ları­na daha fazla başvur­ması ameliy­at gerek­tire­bilen vakaların daha yoğun bir şek­ilde teşhis edilme­si sonu­cunu doğu­ruy­or.
Sağlık altyapısın­da­ki teknolo­jik iler­leme ve yapılan yatırımın art­ması kadın hastalık­ların­da robotik cer­rahinin ön plana çık­masını sağlayan önem­li bir etken haline geliy­or. Kadın hastalık­ların­da robotik cer­rahi kul­lanımı hakkın­da­ki görüş­leri­ni sizler için Kadın Hastalık­ları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tan­er Ustaya sor­duk.

Kadın Hastalık­ları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tan­er Usta

Robotik cer­rahi kul­lanıl­maya başladığın­dan bu yana sayısız has­tanın iyileşme sürecinde rol oynamış bir yön­tem olma özel­liğine sahip­tir. Kadın Hastalık­ları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tan­er Usta görüş­leri­ni şu cüm­lel­er­le dile getir­di: “Robotik cer­rahi; his­terek­to­mi (rahim alma), sakrokolpopeksi (rahim sark­ma ameliy­atı), miy­om cer­rahisi, endometri­ozis cer­rahisinde ve jinekolo­jik malig­nite (kanser) tedavi­lerinde oldukça yük­sek başarı sağlayan, bu neden­le de sık­lık­la ter­cih edilen bir yön­temdir. Kadın hastalık­larının neredeyse tümünün tedavisinde kul­lanılan robotik cer­rahi sayesinde ameliy­at­ların başarı yüzdesinin art­tığı bili­nen bir gerçek­tir.”

Robotik cer­rahide cer­rah bir kon­sol yardımıy­la kul­landığı robot­ların kol­ların­da­ki enstrü­man­lar sayesinde en has­sas nok­ta­lar­da dahi iste­diği şek­ilde hareket ede­bilme özgür­lüğüne sahip olur. İns­an bileğinin tüm işlev­leri­ni yer­ine getiren enstrü­man­lar sayesinde cer­rahın ameliy­at sırasın­da anlık el titreme­si olasılığı da ortadan kaldırılmış olur.

Robotik Cer­rahi­den Yarar­lan­mak Pek Çok Avan­ta­jı Beraberinde Getiriy­or

Kadın Hastalık­ları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tan­er Usta açık­la­malarını; “Min­i­mal invaziv cer­rahi tekniklerde­ki en son yeni­lik­ler­den biri olan robotik cer­rahinin, ameliy­at sırasın­da az kan kay­bı ve az trans­füzy­on ihtiy­acı, operasy­on son­rası daha az ağrı, daha az yara izi ve daha az enfek­siy­on ris­ki gibi bir dizi avan­ta­jı vardır. Hasta­lar robotik cer­rahi son­rası genel­lik­le hızlı bir iyileşme süre­ci yaşar­lar.” cüm­leleriyle nok­ta­l­adı.

Kadın hastalık­ların­da robotik cer­rahi deney­imin ve uzman­lığın çok daha fazla ön plan­da olduğu bir yön­temdir. Robotik cer­rahi kap­samın­da kul­lanıla­cak aletler ile teknikler tedavi özelinde fark­lılık göstere­bildiği için işle­mi gerçek­leştire­cek olan cer­rahın belir­li bir eğitim­den geçmiş olması zorun­ludur. Nor­mal cer­rahi prosedür­lere göre daha yük­sek maliyetli bir yön­tem olması­na karşın has­sas nok­ta­lara müda­hale konusun­da avan­taj sağla­ması ve iyileşme süresinin daha kısa olması nedeniyle kadın hastalık­ların­da robotik cer­rahi kul­lanımı giderek art­mak­tadır.

Exit mobile version