GARDIROP MAGAZİN

Gökçe Sürmeli’den ışıltısı yüksek kadınlar

Detay­lar­dan gelen güzel­liği far­ketmesiyle başlıy­or onun hikayesi. Işıltıyı sev­en, detay­cı, zarif ve özgün kadın­lar­dan ilham alan Gökçe Sürmeli, Drape Butik’i 2010 yılın­da kuruy­or. Aynı zaman­da Aşk‑ı Mem­nu, Adını Fer­i­ha Koy­dum ve Ufak Tefek Cinayetler gibi ses getiren birçok önem­li pro­jede yer almasıy­la tanınır­lığı artıy­or.

Biraz back­ground’unuz­dan bahseder misiniz?
2006 yılın­da Yedite­pe Üniver­site­si, İngilizce İşletme bölümün­den mezun oldum. Akabinde LaSalle Akademi’de stilist­lik eğiti­mi aldım. Bu sıra­da Pratik Kız Sanat Okulu’nda da dik­iş kur­suna git­m­eye başladım ve bu 5 yıl sürdü. Son sen­esinde Ahmet Eraslan’ın yanın­da sta­ja başladım, 1 yıl da o sürdü. Önce evden kendime ve arkadaşları­ma tasarım­lar yapıp, dik­m­eye başladım, son­rasın­da 2010 yılın­da Drape Butik’i açtım.

Eğitim yıl­larınız­dan cebinizde kalan en değer­li taşlar nel­er?
Disi­plin, dik­iş ve çiz­im teknikleri, çalışarak her şeyin öğre­nilebile­ceği gerçeği.

LaSalle Moda Akademisi’nde oku­mak size nel­er kazandırdı?
LaSalle Akademisi, çiz­im, kumaş bil­gisi, seçi­mi, ve dik­iş teknikleri konusun­da geniş bil­giler kazandırdı.

Gökçe Sürmeli kadını nasıl biri? Tasarım­larınızı oluş­tu­rurken zih­ninizin köşesinde nasıl bir tipolo­ji can­lanıy­or?
Tasarım­larımı giyen kadın­lar, lük­sü, ışıltıyı sev­en, detay­cı, zarif, özgün kadın­lar.

İlh­am kay­naklarınız nel­er? Bu güne kadar­ki en sevdiğiniz kolek­siy­onunuz üzerinden örnek ver­erek anlata­bilirsiniz bel­ki…
İlh­am kay­nağım her zaman ken­di ruhum. “En şık”, “en duru­ma uygun”, “en zarif”, “en fark­lı”, bazen “en duru” ve bunun gibi temalar­dan yola çıkarak tasarım­larımı ve kolek­siy­on­u­mu oluş­tu­ruy­o­rum. Detay­lar­da ise gördüğüm somut şeyler­den de ilham aldığım oluy­or. “Leafs/Yapraklar” kolek­siy­on­um­da ki gibi…

Tasarım­larınızı “kişiye özel” kılan nedir? Ayrı­ca kıyafet­lerinizi taşı­masını iste­diğiniz özel bir isim var mı?
Özel dikim tasarım­larımı kişiye özel kılan en belir­leyi­ci özel­lik, kişinin vücud­unu en güzel şek­ilde göster­mek, ona en çok yakışan renk, mod­el, kalıp oluş­tu­rul­ması ve detay­landırıl­ması. Ancak butiğimde ki lim­itli üre­tim, hazır ürün­ler­imde çok işçi­lik­li ve tama­men el yapımı olduk­ları için, kişi kendine özel detay­lar bulup, çok değer­li hissede­biliy­or. Şu sıralar FKA Twigs’in üzerinde tasarım­larımı görmek ister­dim.

Klişe gibi gelse de herkesin bir (veya daha çok) stil ikonu veya ilham perisi vardır. Sizinki(ler) kim(ler)?
İlh­am perisi diye bir oluşu­ma inan­masam da, Jacque­line Kennedy Onassis’in tarzını çok beğendiği­mi, eski fotoğrafları­na ara ara bak­tığımı söyleye­bilir­im.

Aşk‑ı Mem­nu, Adını Fer­i­ha Koy­dum, Ufak Tefek Cinayetler gibi birçok önem­li pro­jede yer aldınız. Bu pro­jel­erde yer almak  size nasıl bir katkı sağladı?
Tanınır­lık, talep görme açısın­dan, bu tarz önem­li pro­jel­erde yer almak katkı sağlıy­or.

Moda dünyasın­da sosyal medya da göz ardı edile­mez bir iletişim ve trend yay­ma kanalı oldu. Bun­dan nasıl fay­dalanıy­or­sunuz? Sosyal medya­da mer­ak­la takip ettiğiniz kre­atif tipler (blog­ger, moda fotoğrafçısı, kre­atif direk­tör, vs) var mı?
Dünya modasını kolaylık­la, çok uğraş­madan takip etme­mi sağlıy­or. Her şey önümüze geliy­or diye­bilir­im. Birçok kişi var, net bir işim vere­mem. Şunu da söylemeliy­im ki, birçok kişi biz­im sosyal medya hesaplarımız sayesinde bizi bilir ve ulaşa­bilir oldu. Sosyal medyanın ken­di işim açısın­dan çok fay­dasını görüy­o­rum.

Hol­lan­da, Ameri­ka, Azer­bay­can ve Katar gibi ülkelere ağır­lık­lı olarak ürün gön­deriy­or­sunuz? Bu ülke pazarları­na girmeyi nasıl başardınız?
Japonya, Bir­leşik Arap Emir­lik­leri, Fransa’da ürün­ler­ler­im­in satış nok­ta­ları var. Sizin söyledik­leriniz hede­fledik­ledik­ler­im ve görüşme halinde olduğum ülkel­er. Fuar­lara katılarak, ve sosyal medya sayesinde yurt­dışı pazarları­na ulaştım.

Türkiye’deki celebrity’lerle çalış­ma fır­satı bul­dunuz. Bun­dan son­ra­ki süreçte giy­dirmeyi hay­al ediy­or­sunuz?
Evet, ünlü isim­ler­le çalış­mak key­i­fli oluy­or. Özel­lik­le son­rasın­da birçok kişi­den gelen yorum­lar, tep­kil­er.

“Oyna­mayı” sevdiğiniz özel malzemel­er / kumaşlar / aksesuar­lar ve ren­kler var mı?
İlk olarak taşlar ve nakışlar geliy­or. Ayrı­ca ren­klere ve desen­lere de aşığım, karıştır­maya bayılıy­o­rum. Sonun­da ne çıka­cağını bek­le­mek heye­can veriy­or. El yapımı olduk­ları için, çalıştığım süslemel­er, ben tasar­lamış olsam­da, bazen bana da sür­priz yapıy­or.

Sizce modacıların kolek­siy­on­larını tanıta­bile­ceği yeter­ince mecra var mı?
Evet var. Özel­lik­le ülkem­izde ve dünya­da sosyal medyanın bu kadar etkin kul­lanıl­ması, biz tasarım­cılar için şans. Ayrı­ca dünya­da da takip edilen moda haf­tamız ve etkin­lik­ler­im­iz de oldukça talep görüy­or.

Bu kadar popülist bir moda anlayışının içinde sizin ‘şık­lık’ anlayışınız nedir? Sizin kişisel gardırobunuz­da şu sıralar en favori parçalarınız hangi­leri?
Yer­ine göre, yaratıcı, yakışanı, kendine yorum­la­yarak giy­in­mek ben­im için şık­lık­tır. Şu sıralar en favori parçalarım el işçi­lik­li ceket­ler­im. Gündüze de gec­eye de uyum sağlıy­or­lar.

Drape’nin yurt içi ve yurt dışın­da gizli alışver­iş durak­ları nerel­er?
Keşif yap­mayı sev­er­im, butik­ler, büyük mağazaların online’a özel parçaları, yurt­dışı­na çık­tığım­da da bura­da satıl­mayan markalar ve yine kuy­tu butik­ler.

Her tasarım­cını ken­di­ni tazele­m­eye ihtiy­acı vardır. Sizi bu anlam­da besleyen ve kaçır­madığınız event’ler var mı? (Sanat fuar­ları, moda etkin­lik­leri, fes­ti­valler vs.)
Fizik­sel olarak düzen­li ziyafet edeme­sem de, oku­yarak ve izley­erek sanatın birçok dalını takip etmeyi seviy­o­rum. Bu beni besliy­or.

Exit mobile version