GARDIROP MAGAZİN

Nuri Şekerci: “Rahat ve doğal görünen saç modellerini seviyorum”

1999’da mesleğe başlayan Nuri Şek­er­ci, ‘hair styl­ist’ olarak dokuz sene boyun­ca Show Tv’de çalıştık­tan son­ra moda ve reklam sek­törünün en beğe­nilen saç sanatçıları arasın­da yeri­ni almasıy­la başlıy­or onun hikayesi.

Ünlü dergi­lerin, kapak ve moda çekim­leri için özel saç stil­leri tasar­layan ünlü moda fotoğrafçıları ve yönet­men­ler ve celebri­ty isim­ler­le çalışan Nuri Şek­er­ci, şimdil­erde çalış­maları­na Bal­main Paris Hair Cou­ture Türkiye’de res­mi saç artisti olarak devam ediy­or. Nuri ile sezo­nun en moda saç tasarım­ları ve 2019 saç trend­leri üzer­ine key­i­fli bir söyleşi gerçek­leştirdik.

Birkaç cüm­lede back­ground’unu özetler misin?
1982 İst­anb­ul doğum­luyum. Meslek hay­atı­ma 1999’da başladım. Dokuz sene boyun­ca Show Tv’de görev yap­tım. Son­rasın­da çeşitli moda dergi­lerinde moda fotoğrafçılar­la çalış­maya başladım. Fransa’da eğitim aldım. Şu anda da birçok ünlü derginin moda ve kapak çekim­leri­ni yapıy­o­rum. Birçok film ve dizinin karak­ter saç danış­man­lığını yapıy­o­rum.

Saç stili oluş­tu­rurken nasıl bir kadın hay­al ediy­or­sun?
Tek tip bir kadın hay­al etmiy­o­rum. Saç stiliyle öne çıkan birçok kadını düşünüy­o­rum. Bun­lar arasın­dan uygun ola­cağını düşündüğüm stil­leri belir­liy­or, ve nasıl bir stil neye uygun ola­bile­ceği­ni tasar­lıy­o­rum.

Ünlü­lerin ‘hair stylist’liğini yaparken Bal­main Hair Couture’ün türk ‘hair styl­ist’ olarak seni seçme­si nasıl oldu, hikayesi­ni anlatır mısın?
Bal­main Hair Cou­ture zat­en takip ettiğim bir markay­dı. Türkiye’ye gelme­sine de çok sev­in­miş­tim. Son­rasın­da beni seçtik­leri için çok mut­lu oldum. Bu gurur veri­ci bir şey, çok da güzel şeyler yapacağımıza inanıy­o­rum.

Bal­main Hair Cou­ture ürün­lerinin satış nok­ta­ları nerel­er?
Bey­men, Har­vey Nichols, Bran­d­room ve Boyn­er Mağazaları.

Yüz tip­ler­ine göre saç stili nasıl olmalı?
Aslın­da neye ihtiyaç olduğu­na bak­mak lazım. Yüz tip­ler­ine göre saç mod­eli kişinin kilo­suy­la, alın yapısı­na göre ya da omu­zlarının dar veya geniş olmasıy­la da değişken­lik göstere­bilir. O çok geniş bir kavram. Aslın­da öze­tle neye ihtiy­acı olduğu­na bakılır. Örneğin, yuvar­lak yüzlü birinin o yuvar­lak hat­lar­dan kur­tul­ması için kısa saç kul­lanımı daha uygun ola­bilir. Uzun saç onu daha aşağıya çeke­cek­tir. Kısa saç, yuvar­lak hatlı yüz tip­i­ni daha mod­ern göstere­cek­tir. Uzun yüzlü birisi eğer yüzünün uzun­luğun­dan rahat­sız oluy­or­sa içeriye doğru kıvrılmış bir fön­le (göğsün biraz üstünde saç­tan bahsediy­or) daha yuvar­lak yüzlü görünebilir.

Sarışın­lar esmer, esmer­ler sarışın olmak istiy­or…
Bu çok güzel bir şey.  🙂

Peki bu ne kadar doğru ten rengine göre saç ren­gi seçilmeli gibi bir kur­al var mı?
Bir­birine zıt olan şeyler var. Hiç yapıl­ma­ması gereken şeyler var ama uyum­su­zluğun uyu­mu diye de bir şey var. Beyaz ten­li ren­kli gözlü birisi saçını sim­siyah yap­mak isteye­bilir. Bu onun göz­leri­ni daha ön plana ata­cak­tır. Esmer insan­ların sarışın olma isteği var. Doğru renk yapılır­sa iyi dura­bilir. Aslın­da cilt teninde daha kızıl pig­mentler mi ağır­lık­ta ya da cil­di daha buğ­day ten­li mi daha soluk ten­li mi ona göre de sarının ton­larının ayarlan­ması lazım. Biz­im türk saçları bu konu­da biraz daha kızıl pig­mentli kalıy­or. Saçlarımız genelde açılırken kızıla doğru açılır. Alman­ların saçları gibi olmaz. Çünkü onların daha soğuk pig­mentli saçları var. Güneş değdiği anda platin sarı oluy­or­lar ve çok tatlı görünüy­or. Bu sebepten dolayı da ekstra bir açıcıya ihtiyaç olmaz.

Biz­im bura­da şöyle bir sorunumuz var; boy­alar türk saçları­na göre üretilmiy­or. Wella, L’oreal gibi markaların çalış­ma yap­tık­ları saç türk saçları değil. Kızıl pig­men­ti çok olmayan saçlar üzerinde çalışıy­or­lar.

Mesleğe ilk başladığım zaman­lar­da biz­im usta­larımız saçları kara düzen boyarlardı. Her han­gi bir matem­atiğine vur­madan işi ‘biraz şun­dan biraz bun­dan sıkıyım’ diy­erek yaparlardı. Saçı iste­nilen renk­te boya­mak için de bunun bel­li bir matem­atiği var. Onun­la ilgili uzman­laşan insan­lara kulak ver­mek lazım.

Saç stili­ni beğendiğin ve saçını yap­mayı hay­al ettiğin bir isim var mı?
Sien­na Miller’ın saçlarını yap­mak çok hoşu­ma gider­di.

Saç bakımının anahtar tamam­layıcıları nel­er?
Kesin­lik­le beslen­medir. Doğru beslen­me doğru saç bakımını üç kat daha etk­ili hale sokar.

Saç ve makyaj bütünün en önem­li parçası, saç trend­lerinde de kıyafetlerde olduğu gibi her dönem bir moda akımı­na ayak uydur­mak gerekiy­or. Peki sen trend­leri ne kadar umur­suy­or veya çiğniy­or­sun?
Bir kere inanıl­maz umur­suy­o­rum ama ara­da çiğnediğim tarafları da oluy­or. Genel olarak her daim takip ediy­o­rum. Aslın­da bir anlam­da bunun­la besleniy­o­rum.

Şu an ki trend­leri takip etsem de uygu­la­ma kıs­mı­na gelindiğinde trendler­den bazıları eleyip ken­di zevkime göre olan­ları yeniden yorum­luy­o­rum. Bu aralar doğal­lığı çok doğru buluy­o­rum. Zor­la­yarak yapılmış mod­el­leri değil de rahat ve doğal görü­nen mod­el­leri seviy­o­rum.

Yazın yıpranan saçlar için bakım öner­i­leriniz nel­er?
Yazın yıpranan saçların sebe­bi genelde; deniz tatil­leri, havuz­da­ki klor ve güneş etk­i­leri. Güneşle bire­bir temas­tan sakınıla­bilir. Yani ilk koru­ma bu ola­bilir. Onun dışın­da güneşten koruyu­cu krem­ler var. Deniz­den çıkın­ca onları uygu­la­mak gereke­bilir. “Bal­main Sun Pro­tec­tion Spray” kul­lanıla­bilir. Bakım öner­i­ler­ine gele­cek olur­sak yine iyi bir beslen­meden söz etmek doğru olur.

Pro­fesy­onel bir gözle bakım­lı saç nasıl olmalı, sağlık­lı görü­nen saçlara sahip olmak için han­gi ürün­leri kul­lan­malıyız?
Pro­fesy­onel bir gözle bakım­lı saç; nem­li, par­lak ve can­lı görü­nen saçtır. Balmain’in saç için bir sürü ürünü var. Nem­lendiri­ci ya da onarıcı ürün­ler gibi… Saçın neye ihtiy­acı varsa önce onun tespit edilme­si gerekir. Son­rasın­da bu ürün­leri düzen­li bir şek­ilde kul­lanımı önem­lidir.

Örneğin, kişinin saçı çok kuru diye­lim ama kul­landığı ürün kuru­luk­la ilgili bakım değil. Nem bakımı uygu­luy­or, hal­bu­ki saçın neme ihtiy­acı yok. O kişi diğer arkadaşının saçı­na iyi geldiği için bu ürününde ona iyi gele­ceği­ni zannediy­or. Bu aslın­da doğru bir davranış değil.

Erkek­ler de kadın­lar kadar saç stil­ler­ine dikkat ediy­or mu? Bir hair­styl­ist olarak gözlem­leri­ni pay­laşır mısın?
Erkek­ler aslın­da kadın­lar­dan daha çok önem göster­m­eye başladı. Çünkü yapa­bile­cek­leri tek şey saç sakal ima­jını değiştirmek. Genelde erkek­ler fut­bol­cu­ların saç kes­im­ler­ine bakar­lar. Onlar­dan yola çıkarak mod­el seçer­ler.

Yeni trendler­le ilgili öner­i­lerin nel­er birkaç tüyo verir misin?
Tah­min­im­ce bu yaz bol­ca örgü göre­ceğiz ve bun­ları ren­kli örgüler ola­cağını düşünüy­o­rum. Özel­lik­le yazlık yer­lerde, saçın içine konul­muş fuşyalar, fos­for yeşiller gibi ren­kler ter­cih edile­cek gibi.

En sevdiğin saç tren­di han­gi döneme ait­ti?
Ben 70’ler has­tasıyım. Keşke 45 doğum­lu olsay­dım da 70’lerde 25 yaşın­da olsay­dım, tam o dönemde olmak ister­dim.

Gelin­in kız kardeşi gibi görü­nen abartılı saç stil­leri ile karşılaştığın­da nasıl tep­ki veriy­or­sun?  🙂
Emek har­canan bir şeye her zaman saygı duyuy­o­rum. Kişi o saç mod­eli­ni beğendiyse ben­im için sıkın­tı yok. Eğer ken­disi daha önce yap­tırdığı saçı beğen­miy­or­sa ve yeniden yapıl­masını istiy­or­sa ona müda­hale ediy­o­rum sadece.

Exit mobile version