GARDIROP MAGAZİN

Kadir Avşar: FaceTime ile Kapak Çekimi

Gardırop Magazin’in Hazi­ran sayısın­da kapağa taşıdığımız İlayda Çevik ile Face­Time ile uza­k­tan bir çekim gerçek­leştiren genç ve yetenek­li moda fotoğrafçısı Kadir Avşar ile şu ana kadar kat ettiği yolu ve gele­cek plan­larını konuş­tuk. 

Önce­lik­le seni biraz tanıya­bilir miy­iz?
23 yaşın­dayım, Ankara’da yaşıy­o­rum. Kırıkkale Üniver­site­si Radyo ve Tele­vizy­on Bölümü mezunuyum. Küçük yaşlar­da başlayan fotoğraf mer­akım yıl­lar içerisinde gelişerek bir meslek haline gel­di. Türkiye’den ve dünyadan fark­lı fotoğrafçıları takip ederek daha lise yıl­larım­da konuya hakim olmuş­tum. Daha son­ra bir kam­era edinip kendi­mi geliştirm­eye başladım. Sürek­li fotoğraflar­da­ki anlam ve duygu bütün­lüğünü öne çıkar­maya çalışırdım. Zaman­la her şey çok hızlı bir şek­ilde gelişm­eye başladı. Bu durum ben­im hay­atımı tama­men fotoğraf ve video yönet­men­liğine sürük­le­di. Öze­tle, altı yıldır fotoğraf ve video çekim­leri için pro­fesy­onel anlam­da ünlüler, influencer’lar ve markalar­la işbir­liği yap­maya başladım ve her zaman daha iyisi için çabalıy­o­rum. 

İyi bir fotoğrafçı olmanın kriter­leri nel­er? 
Bana göre iyi bir iş çıkar­mak için fark­lı bir bakış açısı ve fotoğrafların çek­ildik­ten son­ra tama­men özgün bir şek­ilde işlen­mesi gerek. Fotoğraflara katılan hissiy­at, duygu ve çekim­ler esnasın­da­ki ambiyans ve ekib­in ener­jisi ile her daha üst seviy­eye taşı­mak mümkün. İyi sonuç, biraz da kur­gu ve kon­sep­ti iyi düşünerek, tecrübeyle ortaya çıkıy­or. 

Moda fotoğrafçısı daha fark­lı bir bakış açısı­na mı sahip olmalı? Senin moday­la aran nasıl?
İstanbul’da gerçek­leşen Mer­cedes Benz Fash­ion Week orga­ni­za­sy­onun­da  ünlü sanatçıların ve influencer’ların fotoğraflarını/videolarını çek­erken kendi­mi bir anda moda cami­asının içerisinde bul­dum. Moda fotoğrafçısı sürek­li ken­di­ni yenilemeli, geliştirmeli ve kadra­jı­na ken­di duygu­larını kata­bilmeli. Çekim esnasın­da, anı olduğun­dan fark­lı bir boyu­ta taşı­malı. Moda ile aram­da­ki bağ gün geçtikçe beni daha fark­lı bir yöne götürüy­or. Moda çekim­lerinde make-up artist, styl­ist ve hair stylist’ten oluşan, sek­töründe ken­di­ni geliştir­miş, edindiği tecrü­beleri pro­j­eye ve bana katkı sağlayan pro­fesy­onel bir ekip de olmazsa olmaz! 

“Moda fotoğrafçısı sürek­li ken­di­ni yenilemeli, geliştirmeli ve kadra­jı­na ken­di duygu­larını kata­bilmeli. Çekim esnasın­da, anı olduğun­dan fark­lı bir boyu­ta taşı­malı. Moda ile aram­da­ki bağ gün geçtikçe beni daha fark­lı bir yöne götürüy­or.” 

Fotoğrafçılık mesleği­ni seçe­cek heves­li ve yetenek­li gençlere tavsiyelerin nel­er olur? İyi bir moda fotoğrafçısı olmak için nasıl bir yol izlemelil­er?
Bu alan­da ken­di­ni geliştirmek isteyen arkadaşlarımız, önce­lik­le araştır­mayı fotoğrafçılık­tan daha önce tut­malı. Buna bir meslek olarak değil, bir hobi gibi sev­erek yak­laş­maları da bu alan­da daha iyi iler­lemeleri­ni, fark­lı bir bakış açısı kazan­malarını sağlay­a­cak­tır. Her işte olduğu gibi bu süreçte de sürek­li den­eme yanıl­ma yoluy­la, sıkıl­madan ve yıl­madan devam etmeli, eleştir­ilere ve yorum­lara açık olmalılar. 

Tüm sek­tör­lerin diji­tal olarak dönüştüğü bir dönem­den geçiy­oruz. Sence fotoğrafçılığı nasıl bir değişim bek­liy­or?
Her sek­tör gibi fotoğrafçılık sek­törüne de fark­lı bir yön kat­a­cağı­na inanıy­o­rum. Fotoğrafçılık son zaman­lar­da tama­men diji­tale yön ver­di, ancak daha da arta­cağını düşünüy­o­rum. Yani fotoğrafçılığın yanı sıra hay­at­larımıza video içerik­leri de hızlı­ca girm­eye başladı. Fotoğraf ve video tama­men diji­tal plaform­lara yönelmem­izde öncülük ede­cek­tir. 

Sosyal medyanın ağır­lığını artırdığı ve artık manken­ler­den ziyade markaların da sokak­ta­ki potan­siyel müş­teriyi, eşi dos­tu giy­dirdiği bir dünya­da, gelenek­sel moda kam­pa­nya çekim­leri nasıl evrile­cek? 
Bunun manken ve stüdyo sek­törünü etileye­ceği­ni düşünüy­o­rum. Çünkü artık insan­lar sosyal medya­da daha sami­mi ve kur­gusuz bir içer­iğe daha çok ilgi duy­duğunu gös­teriy­or. Markalar da bu yönde adım­larını atmaya başladı. Moda çekim­leri süre­ci tama­men değişmeye­cek ama bu tarz kul­lanım alan­larının arta­cağını düşünüy­o­rum. 

Video çekim­lerinin gele­ceğin moda dünyasın­da nasıl bir yeri ola­cak?
Bildiğimiz üzere artık fotoğraftan çok moda vide­o­larının ön plan­da olduğunu görüy­oruz. Potan­siyel müş­ter­il­er manken üzerinde­ki kom­bin­lerin detay­larını video­da gör­erek daha net bir fikre sahip ola­biliy­or. Bu da fotoğrafın sabit bir yapı­da olmasın­dan, video­nun ise daha mer­ak uyandırıcı, akıcı ve etk­i­leyi­ci olmasın­dan geçiy­or. 

Covid-19 sebe­biyle fotoğrafçılık­ta dünya­da bir ilk yaşandı ve önde gelen moda dergi­leri, Face­time çekimiyle uza­k­tan moda ve kapak çekim­leri gerçek­leştirdil­er. Türkiye’de de bu ilk­ler arasın­da yer alan moda fotoğrafçıların­dan birisin. Uza­k­tan erişim­le fotoğraf çeki­mi yap­mayı, nor­mal bir moda çekimiyle karşılaştır­manı iste­sek? 
Nor­mal bir moda çeki­minde elimde­ki kam­er­ayı, deklanşörün sesi­ni hisseder­im, ışığı orta­ma göre ayarlarım, çekim yapacağımız mankenin duruşunu yön­lendi­re­bilir ve duy­gusunu hissede­bilir­im. Uza­k­tan erişim­le fotoğraf çek­erken bu nok­ta­lar eksik kalıy­or tabii. Yine de bu süreçte evler­im­izde kalarak bir nebze de olsa modaya ayak uydu­ru­la­bile­ceği­ni gör­müş olduk. Türkiye’de de birçok mar­ka uza­k­tan erişim ile fotoğraf çekim­leri­ni gerçek­leştir­di. Bura­da yine fotoğraf ve vide­o­ların diji­tal plat­form­lara yön verdiği­ni görüy­oruz. 

“Türkiye’de de birçok mar­ka uza­k­tan erişim ile fotoğraf çekim­leri­ni gerçek­leştir­di. Bura­da yine fotoğraf ve vide­o­ların diji­tal plat­form­lara yön verdiği­ni görüy­oruz.” 

İşl­erini en çok beğendiğin yer­li / yabancı fotoğrafçılar kim­ler?
Başarılı bul­duğum, yap­tığı işleri sev­erek yakın­dan takip ettiğim ve ilham aldığım Mert Alaş — Mar­cus Pig­got ikil­isi, bana göre bu konu­da zirvede olan sanatçılar.

Kadir Avşar

Çekim yap­mayı hay­al ettiğin bir oyun­cu, der­gi ya da mod­el var mı?
Mod­el olarak birkaç isim­le çalış­mayı çok ister­im: Kate Moss, Bel­la Hadid ve Kendal Jen­ner. 

Sıra­da ne var? 
Bu ay bilindik bir markay­la gerçek­leştire­ceğimiz bir pro­jem­iz vardı, fakat pro­je şu anda yaşadığımız gün­demde­ki olay­lar­dan dolayı erte­len­di. Yakın zaman­da büyük ve sür­priz bir pro­je gerçek­leştire­ceğiz. Son süre­ci atlat­tık­tan son­ra, poz­i­tif düşünerek yeni plan­lar ve pro­jel­er kap­samın­da moda fotoğrafçılığı ve yönet­men­lik alanın­da ilerleye­ceğim. 

Exit mobile version