GARDIROP MAGAZİN

Birand Tunca: Ters Köşeleri Seviyorum!

Oyun­cu­luk dünyasın­da emin adım­lar­la ilerleyen Birand Tun­ca, ken­di­ni zor­layan, ters köşe karak­ter­leri can­landır­mak­tan keyif aldığını dile getiriy­or. Net­flix için hazır­lanan “Biz Kim­den Kaçıy­or­duk Anne” dizisinde rol ala­cağı açık­lanan genç oyun­cuy­la kariy­er yol­cu­luğunu, hay­at felse­fesi­ni, ilham kay­naklarını ve stili­ni konuş­tuk.

Röpor­taj  Yasin Buğra Lev­ent Fotoğraflar Ser­hat Hayri  Videografi Selim Durak Moda Direk­törü Çağla Küçükdere­li Styling Bore­al Bran­dlift­ing Saç Atakan Gelişli Makyaj Meltem Zam­bak Kurum­sal İletişim Mine Gündüz  Prodük­siy­on Nutek Stu­dio Mekan Swiss Otel The Bospho­rus 

Dock­ers’a katkıların­dan dolayı teşekkür eder­iz. 

Önce­lik­le eğitim geçmişin­den bahsede­bilir misin? Oyun­cu­luk dünyası­na adım atmaya nasıl karar verdin?
Kon­ser­vat­u­ar mezunuyum, tiy­a­tro bölümü… Bir­d­en fazla kişi ola­bilme; fark­lı karak­ter­lere bürünebilme firi cez­bet­ti beni.

Hay­atının nasıl bir döne­mindesin? Genç bir oyun­cu olarak geldiğin nok­tayı nasıl değer­lendiriy­or­sun?
Son­suz bir binanın ara katın­da gibi hissediy­o­rum. Çok çalıştım ama daha çok yolum var. Emin adım­lar­la da basamak­ları çık­maya devam ediy­o­rum. Her zaman şunu ben­im­siy­o­rum; dönem­lik şişir­ilmiş, istikrarı olmayan bir kariy­er yer­ine, 45 yaşım­da da aynı stan­dart­ları koruduğum bu mesleğe devam etme donanımın­da olmak istiy­o­rum, o yüz­den çok okuy­or çok çalışıy­o­rum.

Ünlü olmak senin için ne ifade ediy­or? Tanınır biri olmak hay­atın­da neleri değiştir­di?
Samimiyet his­set­tiriy­or. Bir­i­leri seni evine alıy­or, o ufacık ekran­da senin­le tanışıy­or. Bu çok özel. Artık bir aynasın onlar için. Daha az özel alanım var bel­ki ama daha fazla evimdeymişim hissi… Hep şunu ben­imsed­im: Asıl mese­le büyürken küçülebilmek. Şükür ki bunun ayarını tut­turan­lar­danım.

Bugüne dek rol aldığın dizil­erde, kendine en yakın ve en uzak his­set­tiğin karak­ter­ler hangi­leriy­di? Neden?
“Erken­ci Kuş”taki Emre karak­ter­im daha bir yakın bana. O da iste­dik­leri için çok uğraşan biriy­di. Sanırım “Diril­iş Ertuğrul”daki karak­ter­im en uzak olan… 

Bir rolü kab­ul etmeden önce nelere dikkat ediy­or­sun? Olmazsa olmaz dediğin nok­ta­lar var mı?
Karak­terin dönüşüm­leri ben­im için çok önem­li… Beni ne kadar zor­larsa, o kadar çok seviy­o­rum o karak­teri, o kadar da çok yakın hissediy­o­rum. Ters köşeleri çok seviy­o­rum. Tabii bu alan yavaş yavaş değişiy­or ekran­da; sanırım sadece yakışık­lı zen­gin oğlanı oynar algısı var, hele sarışın bir aktörsen. Bun­ların değişme­si gerek. Ben okul­da 3. Richard’ı, kam­bur ve engeli olan bir bireyi de oynamıştım. Dünya­da bu sis­tem değişiy­or. Umarım Türkiye’deki değişim­ler de umut veri­ci olur.

Yakışık­lılığın oyun­cu­luk­ta­ki öne­m­ine inanıy­or musun?
Tabii ki inanıy­o­rum. Tip­iniz cast’ı oluş­tu­rur; çirkin bir Romeo, ancak reji yoru­muy­la çirkin seçilir. Ama içi boş bir Romeo iste­diği kadar yakışık­lı olsun, yine de bir anlam ifade etmez. O yüz­den yakışık­lılık sadece bir fak­tördür: öne­mi de sadece cast sis­te­minde geçer­lidir.

“Diril­iş Ertuğrul”, “Erken­ci Kuş ve “Aşk Laf­tan Anla­maz” gibi iddi­alı dizil­erde rol aldın. Unuta­madığın set ortamı hangisiy­di; eğlenceli bir set anını bizle pay­laşa­bilir misin?
“Erken­ci Kuş”u çek­erken çok eğlen­miş­tim; en son çek­tiğimiz Olu­ver­di­niz Gari de öyle. En unuta­madığım an da, okul­dan mezun olduk­tan son­ra ilk işim olan “Diril­iş Ertuğrul”un provaların­dan. Sağol­sun, Altan Abi ben­im­le çok özel ilgilen­mişti. Bir gün pro­va yaparken, pro­va yap­tığımız kılıç karnı­na gel­di. Minik bir izim var ken­disinde 🙂

İzl­eyic­iler tarafın­dan oldukça sevilen “Olu­versin Gari” serisiyle film dünyası­na da adım attın. Senin için nasıl bir deney­im­di? Güney karak­ter­ine hazır­lanırken nasıl bir süreç izledin? 
“Olu­versin Gari” bir seri film çalıs­masıy­dı; o yüz­den film­den çok dizi man­tığı­na daha yakındı. Güney için çok okudum, çok gözlem yap­tım. Yönet­meni­miz ve hocalarımız­dan da çok destek gördük. Elim­den gelenin en iyisi­ni yap­maya çalıştım; umarım izleyi­cil­er de aynı fikird­edir.

Net­flix için hazır­lanan “Biz Kim­den Kaçıy­or­duk Anne” dizisinde rol ala­cağın açık­landı. Bu dizide bizi nel­er bek­liy­or, can­landırdığın karak­ter­den biraz bahsede­bilir misin?
Şu ana kadar oynadığım tüm rol­lerin dışın­da, ters köşe bir rolle geliy­o­rum. Bu alanın açıl­ması heye­can veri­ci…

Birand’ın bir günü nasıl geçiy­or? Set olmadığı gün­lerde din­len­mek ve reset’lenmek adı­na nel­er yapıy­or­sun? Asla sıkıl­madığın aktivitel­er hangi­leri?
Daha içime dönüy­o­rum. Sakin bir günü ter­cih ediy­o­rum; annem­le veya kendim­le ilgilen­meyi ter­cih ediy­o­rum. Kon­sol oyun­ları, kitap ve yürüyüş ‚vazgeçilme­z­ler­im sanırım.

Şans hay­atının neresinde? Şans kelimesinin tıl­sımı­na inanır mısın?
Şansa inanırım ama Tykhe’nin peşinde değil­im. Hay­atımın merkezinde değil, ama bazı zaman­lar­da da çok yardımını gördüm. Hem iyi, hem kötü anlam­da… Genelde kelimelerin tıl­sımı­na inanırım. Kelimeler­ine dikkat, et kaderin olur!

Nasıl bir ailede büyüdün? Ailenin oyun­cu­luğa bakış açısı nasıl oldu?
Ailemin tek çocuğuyum. Hay­a­ta biraz daha erken keşfe­den­ler­den­im diye­bilir­im, annem tam ergen­lik döne­minde has­ta oldu. Ve çok nor­mal bir stan­dart­ta gençliğim olmadı aslın­da. Hep bir mücadele.  Ama dönüp bak­tığım da iyi ki diy­o­rum; iyi ki hay­atım­da karar­larımın arkasın­da duran, beni hep destekleyen ailem oldu.

Oyun­cu­luğa başladığın­da sette seni çok zor­layan anlar oldu mu? Bu anların üstesin­den gelmek adı­na nel­er yap­tın?
Tabii ki okul­dan çıkıp bir anda ken­di­ni kam­er­aların olduğu, anda olmanın zor­laştığı inor­ganik bir yerde samimiyetle işi­ni yap­maya çalış­mak, yani tam o ‘an’ da olmak antren­man isteyen bir şey. Okul­dayken bir parçayı tek seferde oynayıp bitiriy­or­dum. Bura­da sah­nenin genelinde’ yakının da aynı hissiy­at­la aynı per­for­mansla oyna­mak zaman­la otu­ran bir şey…Genelde bir oyun­cu­nun ana yak­laş­mak ve izole olmak için kendine alan yarat­ması gerek­li. En azın­dan ben böyle yapıy­o­rum. Sah­nelerin müz­iği­ni bulu­rum, kafam­da res­im­ler­im. Sahnede karak­tere ait özgü onu besleye­cek şeyler bulu­rum. Anahtarım bazen onlar.

Sosyal medya ile aran nasıl, bir oyun­cu olarak sosyal medyayı kul­lan­mak sence avan­ta­jlı bir durum mu?
Şu an sosyal medya tabii ki iş için seni sev­en­ler­le buluş­mak için, bir fır­sat. Ancak buna kapıl­ma­mak gerekiy­or en büyük tehlike bu. Aldığın like sayın, senin mut­lu­luğun­dan eksiltiy­or­sa ya da coş­tu­rup beslendiğin tek yer o oluy­or­sa, orda dur­mak gerek­li sanırım. Yani dikkatli kul­lan­mak­ta fay­da var…

Set yoğun­luğun­da nasıl bir beslen­me ve egz­er­siz ruti­nin var? Gün boyu sağlık­lı ve dinç kalmak adı­na nel­er yapıy­or­sun? 
Evet şu an settey­im. 🙂 Ve gerçek­ten yememe for­mu­ma dikkat ettiğim bir dönemdey­im. İyi bir disi­plin­im var. Şu ana kadar genelde yeşil ve pro­tein ağır­lık­lı beslenip tem­iz kar­bon­hidrat alıy­o­rum. Yedik­ler­im­izin ve nasıl göründüğümüzün önem­li olduğunu düşünüy­o­rum. Bir düşünce gibi, ne düşünürsen o açığa çıkıy­or ya, beslen­m­eye de aynı şek­ilde bakıy­o­rum.

Gün­de­lik tarzını nasıl tanım­larsın? Gardırobun­da vazgeçemediğin parçalar var mı? Alışver­işle aran nasıl?
Genelde basic şeyler ter­ci­him, mar­ka mar­ka bağıran şeyler değil… Modaya inan­mam. Ne giy­ile­ceği­ni belir­leyi­ci sis­teme inan­mam; mod­um neyse ona görey­imdir.

En büyük ilham kay­nakların, seni motive eden ve heye­can­landıran şeyler nel­er? Genel olarak nasıl bir hay­at felse­fen var?
Ben her şeyin en basitin­den, sami­mi olanın­dan yanayım. Mesela fut­bol çok basit bir oyun­dur, herkes basit oyna der. Hay­atı da öyle oyna­mak gerekiy­or. Her can­lıyı sevmek ve kim­lik­siz yaşa­mak en büyük moti­vasy­on­um. Kişi­lerin ünvan­ları­na göre ayrıldığı dünya bana göre değil. Sadece yakışık­lı oyun­cu diye anıl­mak­tansa, oyun­cu+ yakışık­lı diye anıl­mak mesle­ki tutu­mum. 

Aşk senin için ne ifade ediy­or? Aşık olun­ca nasıl bir adama dönüşüy­or­sun?
Nasıl bir adama dönüştüğüm, şu an hay­atım­da olan kız arkadaşı­ma sorul­malı.

İlişki­l­erinde en önem verdiğin nok­ta­lar hangi­leri? Karşı cin­ste en çok nelere dikkat ediy­or­sun?
Sadece samimiyet ve zeka, ben­im için çeki­ci olan bun­lar.

Birinin hay­at hikayesi­ni oyna­ma fır­satın olsay­dı bu kim olur­du? Asla can­landıra­may­a­cağını düşündüğün bir karak­ter var mı?
Bir biyo­grafi fikri, başlı başı­na heye­can­landırıy­or. James Dean’in hay­atını oyna­mak beni çok heye­can­landırırdı. Yapa­mam dediğim yok sanırım ama, her biri zor ola­cak­tır emi­nim… 

Son dönem­lerde kur­duğun hay­aller genel­lik­le ne ile ilgili?
Huzur ve mut­lu­luk.

Exit mobile version