GARDIROP MAGAZİN

Bade Nosa: “Umutlandıkça, başkaları da bunu tatsın istiyorum”

Son dönem­lerin dikkat çeken ismi Bade Nosa, yaz sıcak­lığın­da­ki şarkısı “Çiçek Gibi” ile din­leyi­ci­lerin karşısı­na çık­tı. “Kork­madan yaşa­mayı öğrendiğinizde, titremek yal­nız­ca soğuk­tan kay­naklı” diyen Bade Nosa, yeni şarkısın­da “bu geze­gen­den nazikçe yürüyüp git­meyi tarif ettiği­ni” söylüy­or. Bade Nosa ile müz­iğe başla­ma hikayesi­ni, son tek­lisi­ni, gele­cek­te­ki plan­larını konuş­tuk…

Bade Nosa’nın kuru­luş hikayesi­ni dinleye­bilir miy­iz?
Kendi­mi bildim bileli hay­atım­da müzik fark­lı form­lar­da var. Ancak düzenlilik sağlayamıy­or, ken­di önüme ken­di yarat­tığım engeller koyuy­or­dum. Uzun­ca bir aradan son­ra, üç yıl önce Bodrum’da, ‘şim­di otu­zlu yaşlar kafasıy­la yeniden başlay­alım bakalım’ diy­erek Bade Nosa ismiyle ken­di şarkılarımı içime sinen düzen­lemel­er ve görseller ile bir­lik­te pay­laş­maya karar verdim.

Bade Nosa ismi nere­den geliy­or?
Bade ismim. Nosa ise ismimin epey uzun olan diğer kıs­mının kısalt­masıy­la oluş­tur­duğum yeni ‘sahne’ soy­adım oldu.

Beste yaparken feyz aldığınız gru­plar ya da müzisyen­ler var mı?
Yer­li yabancı ayırt etmek­sizin, dünya müz­iği, alter­natif müzik, bağım­sız müzik, caz ve ‘his­li elek­tro’ diye genelleye­bile­ceğim elek­tron­ik müzik tür­leri­ni takip ediy­or, ilham­lık şarkılar lis­te­si oluş­tu­ruy­o­rum kendime. Son­ra şarkı sözü yaz­maya otur­duğum­da, fon­da o list­e­den şarkılar çalar, duygu dünyamı o şarkılarınkiyle ortak­laştırarak söz­leri yazarım. Hemen her şarkı sözümün, bir başkası­na ait fon müziği/şarkısı var.

Çiçek Gibi tek­lisinin hikayesi­ni anlata­bilir misiniz?
Epey yakın ilişk­i­ler­imde üst üste hay­al kırık­lık­ları, hala şaşırdığım dargın­lık­lar yaşadığım bir 1–1,5 yıl geçirdim. En son geçen kış, ummadığım şek­ilde kalbimin kırıldığını his­set­tiğim bir gün tele­fon­um­da­ki not def­ter­ine ‘Çiçek gibi insan­lar kon­dur yoluma ömrüm, kalbim­den cay­mak istemiy­o­rum’ yazmıştım. Şarkının geri kalan söz­leri­ni ise daha önce yazmıştım, o dizel­er aklı­ma geldikçe. Hep­si, şu an ömrümün geri kalanın­dan temen­ni­ler­imdir, ne eksik ne fazla.

Çiçek Gibi’de “epey bir insan­la ortak tın­laya­bile­cek hay­at bek­len­ti­leri­ni” seslendirdiğinizi söylüy­or­sunuz. Hay­a­ta dair Bade Nosa’nın bek­len­ti­leri nedir?
Kork­madan yaşa­mayı öğrendiğinizde, titremek yal­nız­ca soğuk­tan kay­naklı. Hay­atınızı vam­pir­lerin elin­den kur­tarıp başkalarının bahçesinde kurut­ma­mayı öğrendiğinizde, her anı sizin keyfinize amade… Aynen şarkı­da anlat­tığım gibi, bu geze­gen­den nazikçe yürüyüp git­meyi tarif ediy­o­rum aslın­da; kendim­den bek­len­tim ve hay­at­tan temen­nim böyle bir ömrün hikayesi. Keçisi, kedisi, çiçek gibi insan­ları eksik olmadan.

Çiçek Gibi, ayrım­cılık, nefret, öfke gibi sorun­larımıza da iyileştiri­ci bir etki sağlar mı?
Bu şarkı­da­ki temen­ni­ler­i­mi ben­im­le kalpten pay­laşan din­leyicimin, ken­di hay­at­ların­da nefrete, ayrım­cılığa vere­cek pek bir pri­mi yok­tur gibime geliy­or.

Bade Nosa’nın şarkıların­da ve müz­iğinde umut da güçlü bir yer tutuy­or. Umudu diri tut­mak adı­na nasıl bir moti­vasy­on­la hareket ediy­or­sunuz?
Şifa ve huzur arayan insan­lara fizik­sel ve ruh­sal anlam­da elim­den gelen yardımı yapa­bilmek hay­at­ta beni en çok motive eden şeyler­den biri. Şarkılar yoluy­la da bu böyle, diğer işim olan zehir­siz, doğal kozmetik ürün­ler­im­iz yoluy­la da… Ben umut­landıkça, şifa­landıkça, fer­ahladıkça, başkaları da bunu tat­sın ve pay­laşsın çok istiy­o­rum.

Uzun bir süredir pan­de­mi ile mücadele ediy­oruz. Bade Nosa’nın bu süreçte müzikal serüveni nasıl şekil­len­di?
Müzikal serüven­imin bu raun­dunu tama­men pan­de­mi şekil­lendir­di diye­bil­i­riz. İlk tek­li­mi çıkardık­tan birkaç gün son­ra ilk kap­at­malar başlamıştı. Son­rası malum, hemen hep­imiz için yarı hapis 1,5 yıl. Pan­de­mi olmasay­dı nasıl olur­du kestiremiy­o­rum ancak pan­demiyle şekil­lenen bir müzik hay­atın­da bol bol evde otu­rup yeni şarkılar yap­mak düştü ben­im payı­ma.

Şarkılarınız diji­tal plat­form­lar­da yayın­lanıy­or. Basılı bir albüm yap­ma fikriniz var mı?
2010 önce­si başlamış olsay­dım, bu yıl albüm for­matın­da şarkılarımı çıkarıy­or olur­dum. Oysa şim­di, ‘her ay bir tek­li’ diy­oruz, günün getirdiğin­den yola çıkarak. Basılı bir albümü de elbet bir gün yapacağım, albümün yanın­da da doğal sabun­larımız­dan hediye olur bel­ki.

Müzisyen­ler uzun zamandır zor durum­da. Ancak kon­ser­ler yavaş yavaş başlay­a­cak. Siz sah­neleri özle­di­niz mi?
Bade Nosa adıy­la başladığım­dan beri pan­de­mi koşulların­da müzik yap­tığım için pek de konser ya da sahne ortamı ola­madı. Dolayısıy­la, sahne pro­gram­larının doruğun­dayken bir­d­en eve kapan­mak zorun­da kalan müzisyen arkadaşlarım­dan fark­lı has­ret­lik­ler çekiy­o­rum ben.

Önümüzde­ki dönemde plan­ladığınız çalış­maları anlata­bilir misiniz?
Her ayın ruhu­na uygun bir tek­li çıkar­ma planım var. Sırada­ki şarkı Ada Müzik’in yapım­cılığını üstlendiği ‘Let­ters to Songs’ pro­je­si kap­samın­da bir mek­tubu dönüştür­erek bestelediğim Grey­furt Ağacı şarkısı. Düzen­lemesinde yine Ahmet Ali Arslan ile çalıştık. Mayıs ayın­da çıkardığım ‘İçimizdeki’ adlı şarkımıza da Elif Dikeç ile bir­lik­te elek­tron­ik bir düzen­leme yap­tık ve bu ‘hüzün­lü danslı’ ver­siy­onunu da yine gele­cek ay pay­laş­mayı planıy­o­rum.

Exit mobile version