GARDIROP MAGAZİN

Varis, güzel bacakların en büyük düşmanı

Cid­di tıb­bi sorun­lar­la seyre­den bir hastalık olmasının yanı sıra estetik sorun­lara da neden olan ve kadın­ların hay­atını olum­suz etk­ileyen hastalık­ların başın­da geliy­or.

Gebe­lik, hareket­siz hay­at, olum­suz çalış­ma şart­ları gibi pek çok neden­ler, bacak­lar­da­ki damar­lar­da varis oluş­ması­na neden oluy­or. Alt­ta yatan damar yapı ve akım bozuk­luğu olsun ya da olmasın, bacak­lar­da varisleşmiş damar görün­tüsünün mey­dana gelme­si, özel­lik­le de yaz ayların­da pek çok kadının uykusunu kaçıran kabus­lar görme­sine neden oluy­or.

Has­ta tedavi­den hemen son­ra nor­mal hay­a­ta devam ede­bilir.

Ancak günümüzde tıb­bın ve teknolo­jinin geldiği nok­ta­da, kadın­ların baş belası olan varisler için bazı estetik amaçlı tedavi yön­tem­leri bulunuy­or. Bun­lar, genel olarak uygu­la­ması kolay ve sonu­cu yüz güldüren yön­tem­ler. Ancak estetik amaçlı gir­işim­lerin yapıl­ması için ver­ile­cek karar sub­jek­tif olduğu için bu tedavi­lerin öncesinde, hekim ile has­tanın iyi bir iletişim­le tedavi süreci­ni derin­leme­sine konuş­ması ve has­tanın kafasın­da­ki soru­ların tamamının ceva­p­lan­mış olması gerekiy­or.

Önce­lik­le alt­ta yatan tıb­bi sorun­ların tedavisinin tamam­lan­mış olmasının hem tedavinin başarı oranını art­tıra­cağını hem de hastalığın tekrar­la­ma riski­ni ortadan kaldıra­cağını belirten Acıba­dem Fulya Has­tane­si Kalp ve Damar Cer­rahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Bacak­lar­da ortaya çıkan ve isten­meyen varis görün­tüsünün gider­ilme­si için kul­lanılan tedavi yön­tem­leri, genel­lik­le kış ve son­ba­har ayların­da uygu­lanır. Özel­lik­le yaz ayların­da, işlem yapılan böl­gel­erde uzun süre­li ve hat­ta kalıcı olan cilt lekelerinin oluş­ma ihti­mali, ilk­ba­har ve yaz ayların­da ‑mecbur kalın­madıkça- estetik işlem­lerin yapıl­ma­masının nedeni­dir. Estetik amaçlı gir­işim­ler polik­linik ortamın­da uygu­lanır. Has­ta her­han­gi bir şek­ilde has­tan­eye yatırıl­maz ve tedavi­den hemen son­ra nor­mal hay­a­ta devam ede­bilir” diy­or.

Skleroter­api Nedir?

Skleroter­api tedavisinin daha çok küçük ve bazen de orta boy­lu varis­lerin tedavisinde kul­lanılan bir yön­tem olduğu­nun altını çizen Dr. Cem Arıtürk söz­ler­ine şöyle devam ediy­or: “İnce uçlu insülin enjek­törü ile damar içine gir­il­erek sklerozan madde (büzüştürücü) dama­ra ver­ilir ve damar­da­ki kan akımı dur­du­ru­larak damarın kapan­ması sağlanır. Tedavinin daha başarılı olmasını sağla­mak ve bir takım yan etk­i­leri en aza indirge­mek için işlem son­rasın­da 1 haf­ta süre ile varis çorabı giy­ilme­si öner­ilir. İşlemd­en hemen son­ra gün­lük hay­a­ta dönülebilir ve 24 saat son­ra banyo yapıla­bilir.”

Exit mobile version