GARDIROP MAGAZİN

Utku Ağagil: Güzellik Ustası

Saç ve makyaj konusun­da yıl­ların deney­im­li ismi Utku Ağag­il ile mesleğinin sevdiği yan­larını ve moda haf­ta­larının sahne gerisin­de­ki heye­canını konuş­mak­la kalmadık, evde ken­di­niz kolay­ca uygu­laya­bile­ceğiniz makyaj sır­ları da aldık! 

Makya­ja nasıl başladın? 
Yak­laşık 20 yıldır saç tasarımı yapıy­o­rum. Boş zaman­larım­da yap­tığım karakalem çalış­malarımı fark eden bir arkadaşımın ısrarıy­la on yıl kadar önce de makyaj yap­maya başladım. Tekin Acar Cos­met­ics, Sepho­ra, Nyx Cos­met­ics, Lan­come, Dior Estee Laud­er gibi markalar için çalıştık­tan son­ra bir eğitim kuru­mu­nun makyaj yarış­masın­da elde ettigim bir­in­ci­lik ile kariy­er­im­in yönu değişti. Bu yarış­manın jüri üyelerinden olan Hamiyet Akpı­nar ile tanışıp onu asiste etme fır­satım oldu. Ken­disi makyaj alanın­da hayran olduğum bir kişi­lik. Daha son­ra moda makya­jı­na ilgi duyarak bu konu­da kendi­mi geliştirm­eye yöneldim. Sürek­li değişen moda trend­ler­ine uyum sağla­mayı gerek­tiren sek­törde @mkupteam’i kurarak makyaj eğitim­leri ver­m­eye başladım. 

Gün­de­lik makya­jla setlerde yapılan makyaj arasın­da nasıl fark­lılık­lar var?
Gün­lük uygu­lanan makyaj stil­lerinde kişi ken­di­ni nasıl güzel hissediy­or­sa onu talep ediy­or. Ama setler çok daha fark­lı. Fotoğrafçının kur­duğu ışık­ta par­la­malar olma­malı, o neden­le ışık bil­gisi ve mod­elin yüzünü iyi anal­iz etmek önem­li. Güçlü göl­ge­lendirme ve renk geçiş­leri iste­nen kon­septlere ve moda editörünün mood’una adapte ola­bilmek gerekiy­or. 

Makyaj tutkun­ları ve pro­fesy­onel makyaj sanatçılarının kaçır­ma­ması gereken büyük buluş­malar hangi­leri?
Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Istan­bul bence çok önem­li, çünkü başarılı tüm modacılarımız, saç, makyaj ve back­stage ekip­leri en son trend­leri bu etkin­lik­te podyum­lara taşıy­or­lar. O neden­le gün­cel kal­a­bilmek adı­na kaçırıl­ma­ması gereken bir etkin­lik. 

Mer­cedes Benz Fash­ion Week Istanbul’daki şovlar­da da yer aldın; podyum gerisin­de­ki ortamı ve hızı biraz anlatır mısın?
Fash­ion Week Back­stage ortamın­da bulun­mak, orada­ki koşuş­tur­mayı his­set­mek ayrı bir duygu tabii ki. Ener­jisi çok yük­sek, ade­ta zaman­la yarışıy­or­sunuz ve çok yük­sek tem­polu bir ambiyans oluy­or. Yaratıcılık anlamın­da katkısı tartış­masız muaz­zam. 🙂 

Bir makya­j­da en çok önem verdiğin nok­ta genelde nere­si olur?
Daha çok can­lı, baskın ton­lar­la çalış­mayı ve edi­to­ryal çalış­malar yap­mayı sev­er­im. Gözler bence yüzün en baskın ve dikkat çeken nok­tasıdır; hata kaldır­maz. Makya­jın en önem­li tamam­layıcısı ise kir­pik­ler. Bakışları ve ifadeyi bam­baş­ka bir şek­le dönüştürüy­or­lar. 

“Gün­lük makyaj stil­ler­ine göre setler çok daha fark­lı. Fotoğrafçının kur­duğu ışık­ta par­la­malar olma­malı, o neden­le ışık bil­gisi ve mod­elin yüzünü iyi anal­iz etmek önem­li.” 

Son zaman­lar­da en zevk aldığın pro­fesy­onel çekim hangisiy­di? Neden?
Son zaman­lar­da başarılı fotoğrafçı Halil Güzel ile gerçek­leştirdiğimiz bir çekim beni heye­can­landıran işler­den­di. Neden? Çünkü doğaçla­ma çalıştık ve o gün tasar­ladığım bir saç mod­eli yap­ma fır­satım oldu. Tüm ekip iyi bir iş çıkart­mıştık. 

Makyaj sanatçısı olmanın artıları eksi­leri nel­er? 
Yap­tığım işe aşığım, yaratıcılık anlamın­da müthiş keyif veren bir işim var. Hal böyle olun­ca tuval üzer­ine res­im yapıy­or­muş gibi hissediy­o­rum. Tek eksisi, görsel bir iş ve herkesin güzel­lik algısı fark­lı. 

“Gözler bence yüzün en baskın ve dikkat çeken noktasıdır; hata kaldırmaz.”

Her makya­j­da kul­landığın bir ürün var mı? 
Kir­pik kıvırıcı ve kaş kale­mi olmadan yap­tığım makya­jı bit­miş kab­ul etmem. 

Her kadının kulağı­na küpe olması gereken bir makyaj “numaran” var mı?
Aşırı fazla ürün kul­lanımın­dan kaçınıp cilt yapısı­na uygun fondöten­ler kul­lan­malarını öner­ir­im. 

Evde Makyaj İçin İpuçları
1. Kolay­ca uygu­lan­abile­cek küçük dokunuşlar­da favorim, özel­lik­le kum­ral ve sarışın açık ten­li kadın­lar­da göz­leri büyüt­mek için göz içine “Nars High Pig­ment Long­wear” eye­lin­er kırık beyaz kalem­i­ni kul­lan­mak. İki­nci olarak yine Nars Cos­met­ics ürünü olan “Sum­mer Lights” pale­ti­ni göz kenarları­na kademeli olarak uygu­larsanız, daha iyi bir görünüm elde ede­ceğiniz şüph­e­siz. Kon­tür ve highlighter’i da bulu­nan bu far paleti çok kul­lanışlı. Eğer gece makya­jı yapıy­or­sak kaş altı­na da mini­cik high­lighter uygu­la­mayı unut­mayın! Yine olmazsa olma­zlarım­dan biri: Benefit’in “Bad Gal Bang Volu­miz­ing Mas­cara” adlı ürününü iki, hat­ta üç kat bile uygu­larsanız daha dol­gun, dipten uca uza­yan kir­pik­ler kaçınıl­maz. Küçük bir tüyo daha: Aşağı­dan yukarı zig zag hareketler­le uygu­la­mak en iyi sonu­cu vere­cek­tir.

2. Kaşlarınızı daha yukarı­da göster­mek için göz içine uygu­ladığınız kalem­le ya da fondöteninizin bir ton açığı bir con­seal­er ile kaş altı­na küçük bir dokunuşla daha açık bir ton uygu­la­ması yapa­bilirsiniz. Kaşları biraz yukarı doğru tara­mak da işle­mi tamam­lay­a­cak­tır.

3. Daha dol­gun dudak görünümü içinse yine aynı kırık beyaz kalem­le dudak üst çizgi­sine bir hat çizip dağıtıy­oruz. İlk önce kalem, son­rasın­da ruj uygu­la­mamızı yapıy­oruz, böylece üst dudağımız yukarı kalk­mış oluy­or. Daha da derin­lik ver­mek için dudak renginin bir ya da iki ton koyusunu dudak kenarları­na uygu­layıp dağıtıy­oruz.

Exit mobile version