GARDIROP MAGAZİN

Tüp Bebek Tedavisinde Hangi Testler Uygulanmalı?

Günümüzde sık­lık­la kul­lanılan yardım­cı üreme yönte­mi olan tüp bebek tedavisi yumur­ta ve sperm hücrelerinin lab­o­ratu­var ortamın­da döllen­mesi, döllenen yumur­tanın ya da yumur­ta­ların rahme trans­fer edilme­siyle gerçek­leştir­ilir. Kadın Hastalık­ları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Düzgün Kork­maz tüp bebek tedavisi hakkında en çok mer­ak edilen konu­lar­dan biri olan başarı oranını artır­mak için uygu­lan­ması gereken testler hakkın­da bil­gi aktardı.

Kadın Hastalık­ları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Düzgün Kork­maz

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Artırılabilir mi?                                                          

Tüp bebek tedavisi has­ta özelinde yapılan bir­takım tetkik­ler ve değer­lendirmel­er son­rasın­da uygu­lanan ve belir­li nok­ta­lar göz önünde bulun­duru­larak başarı oranı artırıla­bilen tedavi prosedür­leri bütünüdür.

Tedavi öncesinde kadın­lar­da yumur­ta kalitesinin ve rez­ervinin anlaşıl­ması için bazal hor­mon test­ler­ine başvu­ru­lur. Tüplerde her­han­gi bir sorun olup olmadığının tespi­ti için his­teros­alp­in­gografi ve his­teroskopi uygu­lan­abilir. Bazal dönemde uygu­lanan trans­va­ji­nal ultra­son rahimde anatomik bir sorun olup olmadığının, miy­om ve polip var­lığının kon­trolü açısın­dan önem­lidir.

Tüp bebek tedavisi önce­si erkek­lere de sper­miyo­gram ve gerek­li görülen hor­mon test­lerinin yapıldığının altını çizen Kadın Hastalık­ları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Düzgün Kork­maz gerek­li durum­lar­da kro­mo­zom anal­izi yöntem­ine başvu­rul­duğunu belir­tiy­or.

Tekrarlayan İmplantasyon Başarısızlıklarında ERA Testi Yapılmalıdır

Kadın Hastalık­ları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Düzgün Kork­maz özel­lik­le tekrar­layan  implan­ta­sy­on başarısı­zlık­ların­da uygu­lanan testler­den biri olarak ERA (Endometri­um Resep­tivite Assay) tes­tinin önem­i­ni vur­gu­luy­or: “İmp­lant­as­yon başarısı­zlığı bebeğin rahme yer­leşme­si soru­nun­dan kay­naklan­abilir. ERA testi en az 3 tüp bebek den­eme­si başarısı­zlık­la sonuçlanan ve bu tedavil­er sırasın­da en az 4 kaliteli embriyo elde edilme­sine karşın gebe­lik elde edile­meyen hasta­lar­da uygu­lanır. Bu aşa­ma­da dikkat edilme­si gereken nok­ta kaliteli embriyo elde edilmiş olmasıdır. Eğer başarısı­zlık embriy­onun kalite­siz olmasın­dan kay­naklanıy­or­sa ERA testi bir seçenek olarak sunula­bilir. Endometriyum bebeği kab­ul edip tutun­maya aracılık eden bir yapı olduğun­dan yapılan trans­fer sırasın­da endometriyu­mun alıcı zamanı geçtiyse trans­fer başarısı­zlık­la sonuçlanır. ERA testi uygu­lan­madan önce has­ta­da kalite­siz embriyo oluşmasına neden ola­bile­cek sperm DNA hasarı gibi sebe­pler­le endometriyum  boşluğu­na bebek yer­leşmesi­ni önleye­bilen polip ve myom gibi patolo­ji­lerin elen­mesi gerekir.”

Exit mobile version