GARDIROP MAGAZİN

Sürdürülebilir Sektörün Liderleri Bir Araya Geliyor!

Bu yıl ikin­cisi düzen­lenecek Sus­tain­abil­i­ty Talks İst­anb­ul Kon­fer­an­sı 25 Kasım’da Zor­lu PSM’de ücret­siz olarak düzen­lenecek. Kon­fer­ans, aynı zaman­da çevrim­içi olarak da izlenebile­cek.

Tek­stil sek­törünün, iyileştirmel­er yapıl­ması halinde döngüsel­lik­te glob­al anlam­da olum­lu fark yarat­a­cak en büyük sek­tör­ler­den olduğunu düşündüğümüzde özel­lik­le bu alan­da sürdürülebilir­lik konusu çok büyük önem taşıy­or. Sus­tain­abil­i­ty Talks İst­anb­ul Kon­fer­an­sı, tek­stil endüstrisinde sürdürülebilir­lik konusun­da farkın­dalığı artır­mak ve sek­tör lid­er­leri­ni çözüm odak­lı adım­lar atmak amacıy­la her yıl Kasım ayın­da orga­nize ediliy­or.  Orbit Con­sult­ing ve Kipaş Tek­stil işbir­liği ile orga­nize edilen Sus­tain­abil­i­ty Talks İst­anb­ul Kon­fer­an­sı, Türkiye tek­stil sek­töründe sürdürülebilir­liğin kap­sam­lı olarak konuşul­duğu ilk etkin­lik olma özel­liği taşıy­or.

Yerelde markaların, üreti­ci­lerin ve tedarikçi­lerin sürdürülebilir­lik markalaş­ması­na destek olmayı, glob­alde ise Türkiye’nin küre­sel moda ve tek­stil endüstrisinin döngüsel üre­tim üssü olmasını hede­fliy­or. Diji­talleşme, biy­ote­knolo­ji, yenilenebilir ener­ji, geri dönüştürme teknolo­ji­leri ve ham­madde alanın­da­ki ino­vasy­on­larını iş mod­el­ler­ine ente­gre ederek sorum­lu üre­tim yapan glob­al tek­stil endüstrisi aktör­lerinin deney­im­leri­ni pay­laşa­cağı Sus­tain­abil­i­ty Talks İst­anb­ul Kon­fer­an­sı, 25 Kasım’da Zor­lu PSM’de gerçek­leşe­cek İzl­eyic­iler etkin­liği ücret­siz bir şek­ilde Zor­lu PSM’de izleye­bile­cek­leri gibi, kon­fer­ansa online plat­for­m­dan da erişim sağlaya­bile­cek­ler.

“Sürdürülebilir­lik bir ter­cih değil, zorun­lu­luk…”

Orbit Con­sul­tant kuru­cu ortağı Emir Öztürk “Orbit Danış­man­lık olarak tek­stil tedarik zin­cirinin her aşa­masın­da sürdürülebilir­lik dönüşüm­leri ve gelişim­lerinde kendi­ler­ine eşlik ediy­oruz. Bun­ları tem­sil eden orga­ni­za­sy­on­ların yanı sıra sek­törel ve kitle­sel baz­da fark yaratıp katkı sağlay­a­cağımız pro­jel­er yürüt­mek­tey­iz.

ABD Eski Devlet Başkanı Barack Obama’nın 2014 yılı Bir­leşmiş Mil­letler İkl­im Değişik­liği Zirvesi’nde içinde bulun­duğu­muz durum­la ilgili “İkl­im değişik­liğinin etk­i­leri­ni hisseden ilk; aynı zaman­da bu konu­da bir şeyler yapa­bile­cek son nesiliz. Harekete geçmeliy­iz; hep bir­lik­te!” sap­ta­ması olmuş­tu. Özel­lik­le son 2 yıldır küre­sel ölçek­te yaşadığımız olum­suz etk­i­leri artık sürdürülebilir­lik başlığının bir ter­cih değil sorum­lu­luk ve zorun­lu­luk olduğunu bizlere gös­teriy­or. Bu yıl ikin­cisi düzen­le­nen STI Konferansı’nda, tek­stil endüstrisinde “Az veya sıfır su, yenilenebilir ener­ji- sıfır zarar­lı kimyasal, dönüştürülebilir malzeme ile üret-kul­lan-sürek­li dönüştür” anlayışı vur­gu­lanıy­or. Lineer üre­tim­den döngüsel üre­tim mod­e­line geçişin gereklil­iği odağa alınıy­or. Kon­fer­ans­ta aynı zaman­da İstanbul’un Avrupa’nın Döngüsel Tek­stil Merkezi olması mesajı da ver­ile­cek.” söz­leriyle düşünceleri­ni aktarıy­or.

“Atık konusun­da­ki en büyük sorum­lu­luk tasarım­cılar ve üreti­cil­er üzerinde.”

Orbit Con­sul­tant İcra Kuru­lu Üye­si Bikem Kanık

Orbit Con­sul­tant İcra Kuru­lu Üye­si Bikem Kanık “Sürdürülebilir moda bir trend mi yok­sa üreti­ci­lerin ve tüketi­ci­lerin devam­lı takip ede­ceği, talebin arta­cağı bir konu mu? Bu soru tarafımız­dan ya da trend belir­leyi­ci markalar tarafın­dan da sorgu­lanıy­or. Şu bir gerçek; iklim olay­ları ve küre­sel ısın­ma şir­ket­leri ülkelerin strate­ji­lerinde en önem­li unsurlar­dan biri oldu. Öze­tle sürdürülebilir olmayan, bu sürdürülebilir­liği şef­faf ve izlenebilir bir şek­ilde beyan etmeyen fir­malar ne yazık ki tedarik zin­cirinde yer bula­may­a­cak. Bura­da Avrupa’nın öncü kıta olma ilkesin­den hareke­tle Avru­pa Yeşil Muta­bakatı ve son­rasın­da gelen regülasy­on­ları takip eder­sek aslın­da bu konuyu cevap­lamış ola­cağız. En çok üstüne konuşu­lan kar­bon emisy­on­ları, döngüsel­lik, ener­ji ver­im­li pros­esler, suyu az kul­lanan teknolo­jil­er, atık su oluş­tur­mayan, kimyasal atık çık­tısı olmayan pros­esler olarak karşımıza çıkıy­or. Atık olan yerde sürdürülebilir­lik­ten bahsede­mey­iz. Bu konuda­ki en büyük sorum­lu­luk tasarım­cılar ve üreti­cil­er üzerinde. Tem­iz ener­ji kul­lanımı, min­i­mum ham­madde kul­lanımı, mümkünse ürün­leri doğa­da çözünebilir biy­obozunur dediğimiz doğal materyaller­den yap­ma, ürünün sadece üre­tim aşa­masını değil kul­lanım sırasın­da ve atık ola­cağı zamanı da göz önünde bulun­durarak tasar­la­mak gerekir. Bir tek­stil ürününün yaşam döngüsünü tar­ladan başla­yarak üre­tim, lojis­tik, mağaza­da satış, tüketi­ci kul­lanımı, geri dönüşüm, atık aşa­maların­da değer­lendirip çevre­sel etk­isinin en az olmasını sek­tör sağla­malıdır.” söz­leriyle döngüsel­lik ve sürdürülebilir­liği vur­gu­luy­or.

“Gerçek değişim için net ve cesur hede­fler koy­mamız gerekiy­or.”

Kipaş Yöne­tim Kuru­lu Üye­si ve Genel Müdürü Halit Gümüşer “İkl­im değişik­liği, doğal kay­naklar ve insan hak­ları üzerinde önem­li etk­isi olan bir endüstrinin parçasıyız. Dolayısıy­la çözümün bir parçası olma fır­satı­na sahibiz. Sek­tör olarak, operasy­on­larımızı sürek­li opti­mize ediy­or, tüm değer zin­cirinde yeni­likçi çözüm­ler ve işbir­lik­leri gerçek­leştiriy­oruz. Gerçek değişim için net ve cesur hede­fler koy­mamız gerek­tiğine inanıy­oruz. Biz Kipaş aile­si olarak, geze­gen­i­mize, doğamıza ve içinde yaşayan insan­lara saygı duy­manın bil­in­ciyle hareket ediy­oruz. Amacımız, tüm üre­tim süreç­ler­im­izin yüzde 100’ünün etik ve sürdürülebilir bir şek­ilde gerçek­leşme­si. Bu amaç doğrul­tusun­da, sürdürülebilir ham­madde üreti­ci­leri­ni destek­lerken temel üründe ve tüm bileşen­lerinde sürdürülebilir alter­nat­i­fleri seçiy­oruz. Beraberinde yeni­leyi­ci tarım uygu­la­malarını destek­liy­oruz. Her gün kendimize mey­dan oku­yarak yük­sek stan­dart­lar belir­liy­oruz. Bu neden­le, etki yarat­manın yeni ve daha iyi yol­larını keşfet­tiğimiz Sus­tain­abil­i­ty Talks Istan­bul’un, tek­stil sek­törünün tüm pay­daşları­na bir yol har­i­tası, sürdürülebilir­liğe yeni adım atan­lara da bir başlangıç nok­tası ola­cağını düşünüy­oruz.” diy­erek sek­törde­ki farkın­dalığın art­ması gerek­tiğine vur­gu yapıy­or.

Sus­tain­abil­li­ty Talks, 25 Kasım’da!
Döngüsel­lik, Sürdürülebilir Ham­mad­del­er, Tedarik Zin­ciri Şef­faflığı ve İzlenebilirl­iği, Yenilenebilir Ener­ji ve Su, STI Konferansı’nda bu yıl öne çıkan konu başlık­ların­dan. Ellen MacArthur Foun­da­tion – Chiara Cat­giu, Tex­tile Exchange – Liesl Truscott, Trans­form­ers Foun­da­tion (Miguel Sanchez) ve Sus­tain­able Angle gibi kurum­lar konu başlık­larını ird­eleye­cek. King­pins Show kuru­cusu Andrew Olah, TSKB Genel Müdürü Ece Börü, İpeker Yöne­tim Kuru­lu üye­si İhs­an İpeker de kon­fer­ans­ta öne çıkan isim­ler arasın­da. Markalar­dan ise IKEA (Calvin Wool­ley) ve PVH Cor­po­ra­tion (Nicholas Prophte) yer alıy­or.

KATILIMCI LİSTESİ 
İmalatçılar – Tedarikçil­er – Markalar – Per­ak­endecil­er – Tasarım­cılar – Boya ve Kimyasal Üreti­ci­leri — İhrac­atçılar – İthal­atçılar — Lojis­tik hizmet sağlayıcıları — Akred­i­ta­sy­on kurum­ları — Stan­dard­iza­sy­on kuru­luşları – Lab­o­ratu­var­lar — Ser­ti­fikasy­on şir­ket­leri

Ticaret Bakan­lığı — Sanayi ve Teknolo­ji Bakan­lığı — Çevre ve Şehir­ci­lik Bakan­lığı — Ener­ji ve Tabii Kay­naklar Bakan­lığı – TİM ve İhrac­atçı Bir­lik­leri – KOSGEB — Ticaret ve Sanayi Odaları — Tek­stil, Hazır giy­im, Moda ve Tasarım — Meslek Örgüt­leri, Oda ve Dernek­leri — Sendi­ka ve Kon­fed­erasy­on­lar — Çevre ve Sürdürülebilir­lik alanın­da çalışan STK’lar

Akade­mi

Üniver­site öğren­ci­leri — Öğre­tim görevlileri — Moda akade­mi­leri – Araştır­ma­cılar — Tek­stil, moda ve tasarım kulü­p­leri — Sürdürülebilir­lik komiteleri — Çevre kulü­p­leri

Exit mobile version