GARDIROP MAGAZİN

Saatlerce güneşlenmeden içerek bronzlaş!

Saatlerce güneşlen­meden, yazın bronz bir tene sahip olmanın hay­ali. Güneşin zarar­lı etk­i­leri­ni de göz önünde bulun­durarak sağlık­lı ve bronz bir tene sahip olmanın baş­ka yol­ları da var. 

Beslen­me düze­nine yapıla­cak olan takviyel­er­le daha bronz ve sağlık­lı bir tene sahip olmak için saatlerce güneşlen­meden içerek bron­zlaş!  Diyetisyen Emre Uzun, özel­lik­le smooth­ie gibi pratik beslen­me alter­nat­i­fleriyle bu konuya prarik çözüm­ler sunuy­or. Melanin sen­tezi­ni art­tıran besin­lerin bron­zlaş­ma konusun­da­ki olum­lu etk­i­ler­ine dikkat çeken Emre Uzun, ‘Güneşin altın­da saatlerce yat­mak yer­ine , güneşe çık­madan önce içile­cek olan smoothiler­le güneşte kalma süresi­ni kısaltın’ diy­or.

Diyetisyen Emre Uzun, güneşin zarar­lı etk­i­lerinin son zaman­lar­da ken­di­ni iyice his­set­tirdiği­ni vur­gu­larken, risk fak­tör­leri­ni min­i­mize etmek ve güneşte kalma süresi­ni kısalt­mak için bron­zlaş­ma önce­si içile­cek smooth­ie tar­i­fleri­ni pay­laşıy­or. Bu tar­i­fler­le hemgüneş altın­da daha az süre kala­cak hem de daha kalıcı ve güzel ton­lar­da bron­zlaşa­bile­ceksiniz. A vit­a­mi­ni, karoten, C vit­a­min, E vit­a­mi­ni ve tirozin içeren besi

nlerin doğal ve ışıltılı bir bron­zlaş­ma yarat­mak için oldukça zen­gin kay­naklar olduğunu söylerken bron­zluk mönüsü sunuy­or.

Güneş altın­da saatlerce yat­mak yer­ine smoth­ie içerek bron­zlaş
Bron­zluk da her şeyde olduğu gibi uzun ve zor­lu bir süreç. ‘ En kısa zaman­da bronz olmalıyım’ diy­erek, saatlerce güneş altın­da yat­manın kişi için son derece zarar­lı olduğunu söyleyen Diyetisyen Emre Uzun, ‘Bu uğur­da sağlığınız­dan ve güzel­liğiz­den olmayın’ diy­or. Bron­zlaş­ma sürecinin kısalmasının güneşin zarar­larını daha çok ortaya çıkardığını belirten Uzun, ‘kalıcı ve ışıltılı bir bro­zluk için her gün güneş önce­si brozn­luk shot’larından için’ diy­or.

9 besin­le bron­zlaş ve korun
Bron­zlaş­ma; doğal yada yapay kay­naklar­la UV ışın­ları­na maruz kalın­ması son­rası deri renginin fizy­olo­jik süreçler­le koyu­laş­masıdır. Bron­zlaş­ma ile deri renginde koyu­laş­ma görülmek­te­dir. Bunun yanın­da çiller, lekel­er, ben­ler, kıl­cal damar genişlemeleri ve cilt kanser­leri ris­ki gibi yan etk­ilere sebep ola­bilmek­te­dir. Diyetisyen Emre Uzun, sağlık­lı bron­zlaş­ma gibi bir süreç olmadığı için güneş altın­da kısa zaman­da mak­si­mum fay­da için beslen­me düzeninizde yapacağınız bir kaç değişik­lik yardım­cı ola­cağını belir­tiy­or. A vit­a­mi­ni, karoten, C vit­a­mi­ni, E vit­a­mi­ni ve tirozin­den zen­gin besin­lerin diyette olması bron­zlaş­mayı hız­landıra­cak­tır. Bu etkiye sahip 9 besin bron­zlaş­manın yanın­da ışıl­dayan bir cilde de sahip olmanızı sağlay­a­cak­tır.

Kayısı ile hem bron­zlaş hem de kanser riski­ni azalt!
Yük­sek antiok­si­dan içer­iği ile kansere koruyu­cu bir meyvedir. Kayısı bron­zlaşırken cilt kanseri olma riski­ni azaltır. Kurusu kabı­zlığa karşı oldukça etk­ili bir besindir. Ara öğün­lere ekle­nen kayısı içerisin­de­ki A vit­a­mi­ni ile bron­zlaş­mayı hız­landırıcı etkiye sahip­tir.

Havuç’la bron­zlaştır­mayı hız­landırır yüz ve boyun kırışık­lık­larını azaltır!
A vit­a­mi­ni ve beta karoten açısın­dan oldukça zen­gin olan havuç buna ek olarak pota­syum­dan da zengindir. Cilt kanseri ve güneş lekelerinin oluş­masını engellm­eye yardım­cıdır. Antiok­si­dan oluşu ile kansere karşı koruyu­cud­ur. Havuç aynı zaman­da koles­terolün düşürülme­sine de yardım eder. Ülserde­ki şikayet­leri azaltır, kan­sı­zlığı ve cildin kuru­masını önler. Bron­zlaştır­mayı hız­landır­masının yanın­da yüz ve boyun kırışık­larının gider­ilme­sine yardım­cı ola­cak­tır.

Kabak­la detoks etk­isi
Önem­li mik­tar­da A vit­a­mi­ni ve niasin içeren kabak bu içerik­leriyle bron­zlaş­mayı kolay­laştır­mak­tadır. Bağır­sak tem­bel­liğine iyi gelir ve sinir­leri yatıştırır. Bedeni tem­i­zleme­si detoks edi­ci etkiye de sahip olduğunu gös­terir.

Yumur­tanın da bron­zlaştır­maya yardım­cı bir besin olduğunu biliy­or muy­dunuz?
Anne sütün­den son­ra en kaliteli pro­teine sahip olan yumur­ta bron­zlaş­maya yardım­cı bir besindir. bunu özel­lik­le içerdiği tirozin­le yap­mak­tadır. Buna ek olarak sarısı yük­sek oran­da A vit­a­mi­ni içer­mek­te­dir. Yumur­tanın sarısı bu içer­iği ile bron­zlaştır­mayı kolay­laştır­mak­tadır. Ancak yumur­ta sarısının koyu­luğu A vit­a­minin yoğun­luğu için gösterge sayıla­maz.

Kavun ve Karpuz güneşe çıkarken daha ince görünün!
Kavun ve karpuz tüke­ti­mi de bron­zlaş­mayı kolay­laştıran yaz meyvelerindendir. İçerisind­eki A vit­a­mi­ni bu etkiyi hız­landır­mak­tadır­lar. Bron­zlaştır­maya ek olarak hazmı kolay­laştırır­lar, vücudu serin­le­tir­ler, Vücut­tan ödemin atıl­ması­na yardım­cıdır­lar. Güneşe çık­madan önce daha ince bir beden için bu besin­ler­den fay­dalanıla­bilir. Detoks edi­ci etkiye sahip­tir­ler Son olara­ta kabı­zlığı giderir.

Şef­tali aynı zaman­da ödem sök­türücü, uykusu­zluk gideri­ci
Yük­sek oran­da A vit­a­mi­ni içerk­mek­te­dir. Bron­zlaş­maya yardım eder. Bun­lara ek olarak hazmı kolay­laştırır, savun­ma sis­tem­i­ni güçlendirir, öde­mi sök­türür, uykusu­zluğu giderir ve detoks edi­ci etkiye sahip olan şef­tali yaz mevsi­minin vazgeçilmez meyveleri arasın­dadır.

Hin­di eti yük­sek tirozin içerir
Yük­sek tirozin içer­iği ile bron­zlaş­mayı hız­landırıcı beyaz ettir. Yaz ayların­da ter­cih ede­bile­ceğiniz et olan hin­di eti ile bron­zlaş­mayı kolay­laştıra­bilirsiniz. Bunun yanın­da diğer etlere nazaran yağ içer­iğinin daha düşük olması alı­nan kaloriyi düşürmek­te­dir.

Siyah kuru üzüm sağlık­lı bron­zlaş­manın kral­içe­si!
Siyah kuru üzümün çekird­ek­leri bron­zlaştır­madan daha önem­li bir işleve sahip­tir. Çekird­eğinde bulu­nan oligomerik proan­tosiyani­din­ler güneşin zarar­lı ışın­ları­na karşı vücudu koru­mak­tadır­lar. Bron­zlaş­manın yanın­da cilt kanseri riski­ni azalt­mak için kuru üzümün çekird­ek­leri bu konu­da bizi koru­maya yardım­cı ola­cak­lardır.

Hızlı ve sağlık­lı bron­zluk için smooth­ie tar­i­fleri
Yaza iki kat daha hızlı bron­zlaşarak girmek istiy­or­sanız bu tar­i­fleri aklınızın bir köşe­sine not edin.

Smooth­ie 1
3 adet kayısı
1 adet havuç
2 adet salatalık
1 adet şef­tali

Smooth­ie 2
1 ay dil­im kavun
1 adet kivi
yarım avo­ca­do
1/3 demet may­donoz

Smooth­ie 3
1 ay dil­im karpuz
1 adet yeşil elma
1/2 demet ıspanak
2 adet domates

Smooth­ie 4
3 adet kayısı
yarım man­go
1 serçe par­mak kök zence­fil
3 adet salatalık

Tüm bu meyvel­er katı meyve sıka­cağın­dan geçir­ildik­ten son­ra ekle­nen buzlar­la soğuk bronz smooth­iesi hazır hale gelmek­te­dir. Hem lezzetli bir içe­cek olmasının yanı sıra bhı­zlı bir bron­zluk için en key­i­fli içe­cek­ler arasın­da yer almak­tadır.

Exit mobile version