Restoratif Diş Tedavisi Nedir?


Ağız ve diş sağlığının bozulması hem genel sağlığı etkiliyor hem de bireylerin estetik kaygılar duymalarına yol açabiliyor. Çürükler, kırıklar, diş eksiklikleri ve daha sıralayabileceğimiz birçok sorun restoratif diş tedavisi ile tedavi edilerek hastaların yaşam kaliteleri yükseltilebiliyor. Restoratif diş tedavilerinin tercihten çok bir gereklilik olduğunu ifade eden Diş Hekimi Dr. Deniz İnce restoratif diş tedavisi nedir? ve restoratif diş tedavisi nasıl yapılır? gibi sağlığımızı yakından ilgilendiren sorulara yanıt verdi.
Restoratif Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Restoratif diş tedavisi kişiye özel, kişinin yaşadığı diş sorunları doğrultusunda planlandığı için kişisel bir nitelik taşır. Tedavinin doğası gereği her hastada aynı uygulamalar aynı kombinasyonlarla yapılmayabilir. Yine de restoratif diş tedavisi kapsamında belirli uygulamaların sıklıkla uygulandığını ifade edebilirim. Restoratif diş tedavisi kapsamında sıklıkla uygulanan tedavileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Dolgu Uygulamaları: Dolgu uygulamaları restoratif diş hekimliğinde sıklıkla tercih edilir. Boşluklar, çürükler ya da yapısal zayıflama neticesinde kırılan dişlerin onarılması ve stabilize edilmesini sağlayan dolgular sırasında farklı malzemeler tercih edilebilir.
- Kron Uygulamaları: Önemli ölçüde hasar alan ya da çürüyen dişler dolgu ile restore edilemiyorsa kron uygulamaları gerekli hale gelebilir. Dişlerin daha çok hasar almasının engellenmesi, dişin boyutsal ve şeklen eski haline getirilmesi amacıyla ilgili diş küçültülür ve daha sonra metal üzerine porselen ya da doğrudan seramikten üretilen kronlar dişe takılır.
- Köprü Uygulamaları: Diş eksikliklerinin giderilmesi amacıyla uygulanan köprü uygulamaları sırasında diş boşluklarının bulunduğu taraflara en yakın dişler küçültülür, küçültülen dişlere takma dişler kronlarla sabitlenir. Köprü uygulamaları sırasında sağlıklı olması muhtemel dişlerin kron takılması için küçültülmesi gerekir. Bu nedenle bu uygulamalar sağlıklı dişin doğal yapısına zarar verebileceği için günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir.
- İmplant: Hasar gören ya da çürüyen dişler kurtarılmayacak durumda olduğunda diş çekilmesi gereklilik halini alabilir. Eksilen dişin yerine çene kemiğine vida benzeri bir metal kök ile doğal görünümlü yapay bir dişin implemente edilmesi prensibiyle gerçekleştirilen implant tedavisi eksik dişin çevresinde bulunan sağlıklı dişlere zarar gelmeden hastaların hem sağlıklı bir gülüşe hem de fonksiyonel diş veya dişlere kavuşmasını mümkün kılar.
Tüm bunlara ek olarak restoratif diş tedavisi kapsamında farklı prosedürler de tercih edilebilir. Bu noktada önemli olan, az önce de değindiğim gibi hastaların yaşadığı sorunlar ve beklentileridir. Dentin hassasiyeti için yapılan tedaviler, diş beyazlatma tedavileri ve dişin canlılığının sürdürülmesi için yapılan tedaviler de restoratif diş tedavisi kapsamında yer almaktadır.
Kimler Restoratif Diş Tedavisi Yaptırabilir?
Restoratif diş tedavileri sayesinde dişler fonksiyonlarını kazandığı için çiğneme süreci ideal şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda hastalar daha estetik bir gülüşe ve daha net bir konuşmaya kavuşabilir. Tedavinin kapsamı kişi özelinde belirlendiği için dişlerinin hem estetik bir görünüme kavuşmasını hem de fonksiyonlarını geri kazanmasını isteyenler restoratif diş tedavisi olabilir.