GARDIROP MAGAZİN

Ortodontik Tedavide Konfor Arayanlara; Invisalign

Ortodon­tik tedavi, diş­lerin zaman içinde güçlü ve sağlık­lı kalmasını sağla­ma nok­tasın­da oldukça önem­li bir rol üstlenir. Giderek daha fazla yetişkin gerek gülümsemeleri­ni iyileştirmek gerek erken aşın­ma ya da yıpran­malara neden ola­bile­cek yan­lış hiza­la­maları düzelt­mek için ortodon­tik tedaviye başvur­mak­tadır. Pek çok yetişkinin ter­cih ettiği tedavi yön­te­mi olan Invisalign ile ilgili mer­ak edilen­leri Ortodon­ti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Akgül bizler için anlat­tı.

Ortodon­ti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Akgül

Invisalign Pek Çok Yönden Avantajlı Bir Tedavidir

Invisalign tedavisinin diş­lerin kademeli olarak doğru pozisy­ona kay­dırıl­ması için şef­faf diş hiza­layıcıların kul­lanıldığı bir ortodon­tik tedavi olduğunu belirten Ortodon­ti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Akgül açık­la­malarını şu cüm­lel­er­le sürdürdü: “Şef­faf diş hiza­layıcıların her biri has­tanın diş­ler­ine uya­cak ve seçilen diş­leri küçük mesafelere taşıy­a­cak şek­ilde özel olarak üretilir. Şef­faf diş hiza­layıcılar­da­ki bu küçük fark­lılık­lar, tedavinin sonun­da hasta­ların diş­lerinin mükem­mel bir şek­ilde hiza­lan­masını sağlay­a­cak kademeli hareketi sağlar.” Her ne kadar Invisalign çok etk­ili bir tedavi olsa da bazı ortodon­tik sorun­ların tedavisi için gelenek­sel diş tel­lerinin kul­lanıl­ması daha etk­ili sonuçlar alın­masını sağla­mak­tadır.

Ortodon­ti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Akgül cüm­leler­ine şu şek­ilde devam ediy­or: “Invisalign gelenek­sel met­al diş tel­ler­ine göre birçok avan­taj sun­duğun­dan özel­lik­le görünümüne önem veren ve gülümsemesinin görünümünü boza­cak görünür braketler kul­lan­mak iste­meyen yetişkin­ler için popüler bir seçenek­tir. Şef­faf diş hiza­layıcılar neredeyse tama­men görün­mezdir. Gelenek­sel met­al diş tel­ler­ine göre çok daha rahat olan şef­faf diş hiza­layıcılar kısa süre­liğine çıkarıla­bilir­ler. Bu sayede hasta­lar gelenek­sel met­al diş tel­lerinden fark­lı olarak iste­dik­leri gıdaları rahatça tükete­bilir­ler. Ayrı­ca diş fırçala­ma ve diş ipi kul­lan­ma gibi gün­lük diş bakım ruti­n­ler­ine devam ede­bilir­ler.”

Invisalign Tedavisi Hasta Özelinde Planlanır

Her tedavi gibi Invisalign tedavisinin de has­ta özelinde plan­lan­ması gerek­tiği­ni belirten Ortodon­ti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Akgül: “Invisalign tedavisi uygu­lanacak olan hasta­lara diş rönt­gen­leri, fotoğraflar, ölçüler ve/veya diji­tal görün­tüleme yön­tem­leriyle uygu­lanır. Bu bil­giler ve ver­il­er ışığın­da kişiye özel şef­faf diş hiza­layıcılar üretilir. Invisalign plak­ları genel­lik­le 2 haf­talık periy­ot­lar­la değiştir­ilir. Her şef­faf diş hiza­layıcı kul­lanıldığı süre boyun­ca diş­leri hafifçe kay­dırır. Bu neden­le yeni bir şef­faf diş hiza­layıcı takıldığın­da dişlerde sıkı bir hisse neden olur. İlerleyen 2 haf­ta boyun­ca dişler hafifçe hareket­ler­ine devam eder ve şef­faf diş hiza­layıcı her gün dişlere biraz daha otur­maya başlar. Tedavisi ile belir­lenen süre içerisinde etk­ili sonuçlar elde edilme­si için şef­faf diş hiza­layıcıların her gün en az 20 ila 22 saat kul­lanıl­ması gerekir.” diy­erek söz­leri­ni son­landırdı.

Exit mobile version