Oriental Fashion Show Paris ilk kez İstanbul’da gerçekleşti
15 yıldır dünyanın önemli şehirlerinde en prestijli defileleri düzenleyen ve ilk uluslararası ‘Oryantal Haute Couture’ defilesi niteliğinde olan 28. Oriental Fashion Show Paris bu yıl İstanbul’da gerçekleşti.
Raffles Hotel işbirliği ile gerçekleşen defilede aralarında Yıldırım Mayruk’un da bulunduğu sekiz tasarımcının hazırladığı 10’ar parça özel koleksiyon modaseverlerin beğenisine sunuldu. Türk, Rus, Azeri, Faslı ve Lübnanlı tasarımcıların 2019 koleksiyonlarını sundukları 28. Oriental Fashion Show Paris izleyenlere anlamlı dakikalar yaşattı.
‘Oryantal Haute Couture’ defilesine türk tasarımcılardan Yıldırım Mayruk ve Erol Albayrak, Rusya’dan Slava Zaitsev, Azerbaycan’dan Fakhriya Kahlafova ve Maleone, Lübnan’dan Abed Mahfouz, Fas’tan Bouchra Filali ve Alisse NuerA gelinlik Oriental Fashion Show’un 28. şovunda biraraya koleksiyonlarını sergilediler.
Slava Zaitsev — Rusya
60’lı yıllarda Pierre Cardin, Dior moda evinden Marc Bohan ve Gay Laroche’nin dikkatini çeken Zaitsev, çok kısa zamanda Sovyet modasının lideri haline gelirken yabancı basını ona ‘Kızıl Dior’ diyordu. 1982 yılında kendi moda evini kuran Zaitsev, Sovyet devletinin kendi markasını yaratmasına izin verdiği ilk modacıdır.
Yıldırım Mayruk — Türkiye
Moda dünyasının duayeni olarak hafızalarımızda yerini alan Yıldırım Mayruk yine olağanüstü bir koleksiyonla modaseverleri adeta büyüledi. İzlediğimiz en iyi koleksiyonun yılların tecrübeli isminden gelmesi gurur vericiydi. Bursa’da beş çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelen Yıldırım Mayruk için un babasının farklı planları olmasına rağmen Mayruk ablasının kendisine aşıladığı moda tutkusu ile yoluna devam etti. Askerliğin ardından ilk atölyesini İstanbul’da açarak kısa sürede aynı binanın 3 katında birden çalışmalarını devam ettirdi. Kısa sürede başarılarıyla adını duyurmaya başlayan, ardı ardına başarılı defilelerele adını duyuran Mayruk, yerel modayı yeniden tanımlayarak devrim niteliğinde işlere imza attı. Kısa bir süre sonra İstanbul’un en iyi tasarımcısı olarak anılmaya başlaması tabii ki şans değildi.
Bouchra Filali Ksikes — Fas
Geleneksel Fas giysilerine özüne ve ilkelerine sadık kalmayı tercih eden Ksikes kaftan yapımını üstün bir sanat olarak görüyor. Faslı zanaatkarların becerileriyle, işlemeli kumaşlar, nakışlarla bezeli muazzam el işçiliğiyle zenginleşen tasarımların her biri sanat eseri niteliğinde.
Fakhriya Khalafova — Azerbaycan
Khalofava kadını ister tanınmayan gizemli bir kadın, ister asil bir tanrıça olsun farketmiyor, onun için önemli olan tek şey güncel moda trendlerinin ana teması olan sadelik, doğallık ve feminen stillere dikkat çekiyor.
Erol Albayrak — Türkiye
İzmir doğumlu olan Erol Albayrak moda tasarımını da yine aynı şehirde aldı. 2001 yılında açmadan önce birçok marka için çeşitli koleksiyonlar tasarladı. Albayrak, Hollanda Kraliyet ailesinin sponsorluğuyla gerçekleştirdiği, ilk önemli koleksiyonu ‘selamlık’ defilesi Avrupa’da ve Türkiye’de büyük ses getirdi. İstanbul, New York, Berlin, ve lson olarak Beyrut’ta gerçekleşen Mercedes-Benz moda haftalarında yeteneğini setgileme fırsatı buldu.
Maleone — Azerbaycan
Adını güzelliğin sembolü olan ‘masal çiçeği’ olarak bilinen manolyadan alıyor Maleone. Doğanın güzelliğini şıklık ve stille buluşturan manolyalar markanın genç tasarımcıları Khadija ve Nuray Jamal’a ilham veriyor.
Abed Mahfouz — Lübnan
Lübnan’lı tasarımcı, 2000 yılında ilk ‘couture’ koleksiyonunu Roma’da Alta Roma moda haftasında sunarak moda dünyasında adını duyurdu.
Alisse NuerA — Türkiye
Tanınmış bir gelinlik markası Alissa NuerA’nın moda serüveni 1981 yılında Osmanbey’de açtığı ilk butiğiyle başlıyor.Mükemmelliği hedefleyen ve dünya modasının ruhunu yansıtan tasarımlarıyla sektörde lider markalar arasında olmayı hedefleyenAlissa NuerA markasının tasarımları ve hazırladığı kreasyonları hem Türkiye hem’de yurtdışı mağazalarında satışa sunuluyor.