GARDIROP MAGAZİN

Niyazi Erdoğan’dan #TarsusHavasi

Yer­el kültürümüz­den aldığı kod­ları glob­al moda trend­leriyle har­man­la­yarak her sezon fark­lı ve bek­len­ti uyandıran defilelere imza atan moda tasarım­cısı Niyazi Erdoğan’ın Sonbahar/Kış 2018 kolek­siy­onu için ilham kay­nağı bu kez ken­di aile­si yani anne ve babası.

Daha önce fark­lı markalar ve ihra­cat fir­maları için sayısız kadın kolek­siy­onu hazır­layan tasarım­cı, bugüne kadar­ki moda haf­tası serüveninde ilk kez kadın ve erkek tasarım­larını tek kolek­siyon­da bir araya getiriy­or.

Niyazi Erdoğan “Bugüne kadar ken­di markamın DNA’sın­da kadın kolek­siy­on­ları­na yer bulamıy­or­dum. Hikayeler­im hep erkek odak­lıy­dı. Son dönemde dünya­da sosyo-poli­tik anlam­da fark­lı yön­ler­den esen rüz­gar­lar ben­im de tasarım çizgimde yeni karar­lar almamı gerek­tir­di. Ve elbette Niyazi Erdoğan markasının güçlü ve ken­di ayak­ları üzerinde duran kadın­lar tarafın­dan da giy­ilme­si arzusunu doğur­du,” diye özetliy­or bu değişim süreci­ni.

Niyazi Erdoğan’ın Sonbahar/Kış 2018 kolek­siy­onu için yola çıkış nok­tası, aklı­na ilk gelen annesinin (ve dolayısıy­la babasının) hatıraları, fotoğrafları ve gardıro­pları… Evde iş yaparken giy­diği elbis­enin des­enin­den nişan tuvale­tine kadar birçok verinin yanı sıra,   babasının delikan­lılık yıl­ları da erkek kolek­siy­onuna baz oluş­tu­ruy­or.

Kadın ve erkek tasarım­larını hem bir­birine bağlayan hem de ayrıştıran detay­lar ise aynı podyum­da ahenk içinde yer alıy­or. Erkek kolek­siy­onu sarı, haki ve bor­do etrafın­da hareket ederken kadın renk paleti yeşil, mor ve turun­cu ren­klere odak­lanıy­or.

Her iki kolek­siyon­da den­im eşit oran­da yer alırken, kadın­da gelenek­sel bas­ma kumaşının dokunuşu öne çıkıy­or. Erkek­te ise ağır­lık­lı olarak cor­duroy (fit­il­li kad­ife) kul­lanılıy­or. Çukurova’­da kadın­ların vazgeçilmez aksesuarı altın takılar ve örme çan­ta­lar defilenin styling’ine ışıltı katarken tasarım­cı, erkek­ler için babaan­nesinin duvar halısını hem desen hem materyal olarak değer­lendiriy­or.

Niyazi Erdoğan, daha önce­ki defile sezon­ların­da ulus­lararası üne sahip grafik tasarım­cımız Yur­daer Altıntaş’tan üstat şair Tev­fik Fikret’e, başarılı heykeltıraş ve matem­atik tutkunu İlh­an Koman’­dan İst­anb­ul’a karak­teri­ni veren yapılara imza atmış mimarımız Sedad Hakkı Eldem’e, ünlü aktör­ler Ayhan Işık, Sadri Alışık ve Muzaf­fer Tema’­dan Çiçek Abbas filmine kadar pek çok fark­lı isme doku­nan kolek­siy­on­lar hazır­lamıştı.

Kolek­siy­onun kre­atif direk­tör­lüğünü her sezon olduğu gibi yine Barış Çak­makçı üstleniy­or. Defilenin kore­ografisi Akif Örük’e ait. Defilenin Anadolu ruhunu yan­sı­tan müzik­leri ise Ser­hat Erdem’in remik­sleriyle hareketleniy­or. NARS’ın pro­fesy­onel makyaj artist­lerinin hazır­ladığı makya­ja, Makas ekib­inin tasar­ladığı saçlar eşlik ediy­or.

Exit mobile version