GARDIROP MAGAZİN

Niyazi Erdoğan: Detaylarda gizli

Mimar­lık­tan modaya hızlı bir geçiş yapan Niyazi Erdoğan, tasarı­ma 360 derece yak­laşıy­or ve sün­net ritüelin­den dol­muş kültürüne, Anadolu’­nun ve dünyanın fark­lı köşelerinden tar­i­hin derin­lik­ler­ine, ilham kay­naklarını pek çok umul­madık ayrın­tı­da buluy­or.

İ.T.Ü. Mimar­lık Bölümü’nden mezun Niyazi Erdoğan, daha son­ra tasarım tutkusunu moda alanı­na aktar­mayı seçti ve 2003’te İTKİB’in Genç Moda Tasarım­cıları Yarışması’nda finale kalarak dikkat­leri üzer­ine çek­ti. Ortağı ve tasarım direk­törü olduğu Eroni fir­ması çatısı altın­da Zara, Esprit, Pull&Bear, Tom­my Hil­figer gibi düny­a­ca ünlü birçok markaya kolek­siy­on hazır­la­manın yanı sıra, ken­di imza markasıy­la da İst­anb­ul Moda Haftası’nda sezon kolek­siy­on­larını beğeniye sun­du. Bir dönem Mara­ton spor giy­im fir­ması­na da danış­man­lık yapan tasarım­cı, 2014 yazın­da NIYO isim­li aksesuar alt markasını kur­du. 2014 Avru­pa Müze Ödülü’nü alan Bay­burt Bak­sı Müze­si için ehram kumaşlarıy­la özel NIYO çan­ta­ları tasar­layan tasarım­cı, Türkiye’nin gele­cek vaat eden moda tasarım­cıları­na pro­fesy­onel destek veren ilk moda gir­işim­ci­lik merkezi Istan­bul Fash­ion In Cube’un da tasarım­cıları arasın­da yer aldı. Dil­ers­eniz tasarım çizgi­sine yön veren­leri ondan dinleye­lim.

Niyazi Erdo­gan ve grafik sanatçısı Yur­daer Altın­taş

İlh­am kay­naklarınız nel­er?
Kolek­siy­on­larım arasın­da ayrım yap­mam çok zor ama hep­sinin ortak yanının, gelenek­sel değer­ler­den yola çıkarak glob­al vizy­onu yakalayan işler olduğunu söyleye­bilir­im. Bu sebe­ple ilham kay­naklarım da biz­den değer­ler. Türkiye’nin yetiştirdiği ulus­lararası bir heykeltıraş olan İlh­an Koman, yine ulus­lararası bir değer­im­iz olan grafik sanatçımız Yur­daer Altın­taş, ülkem­izin yetiştirdiği en önem­li mimar­lar­dan Sedat Hakkı Eldem beni etk­ileyen isim­ler­den bazıları. Kişil­er ve eser­leri haricinde bir erkeğin hay­atın­da­ki en önem­li adım­lar­dan birisi olan sün­net ritüeli veya bize has bir toplu taşı­ma icadı olan dol­muşlar bile ilham kay­nağı ola­biliy­or.
Klişe gibi gelse de herkesin bir (veya daha çok) stil ikonu veya ilham perisi vardır. Sizinki(ler) kim(ler)?
Mar­ka DNA’mızı oluş­tu­rurken bana yol gösteren lid­er isim­ler, aynı zaman­da stil ikon­larım. Atatürk, Gan­di gibi lid­er­ler ya da mimar­lık alanın­da dünya çapın­da­ki Sedat Hakkı Eldem gibi değer­ler­den bahsediy­o­rum.
Trend­leri ne kadar umur­suy­or­sunuz?
Trend­leri genel tüketi­ci eğil­im­leri olarak görüy­o­rum. Bu sebe­ple ben­im için önemlil­er. Genelde bir eğil­i­mi birkaç sezon önce­den kok­laya­bilmek gibi bir yeteneğim var. Hazır­ladığım kolek­siy­on­lar­da bire bir trendlere bağlı kalmasam da mut­la­ka izler taşıy­or.
“Oyna­mayı” sevdiğiniz özel malzemel­er / kumaşlar / ren­kler var mı?
Her sezon ve kon­sept ken­di gereklilik­leri­ni beraberinde getiriy­or ama özel­lik­le “per­for­mans” kumaşlarıy­la uğraş­mayı seviy­o­rum. Her sezon mut­la­ka spor bir tarafımız oluy­or. Renk konusun­da ise kul­lan­ma­maya dikkat ettiğim bazı ton­lar vardı. Örneğin, kolaya kaç­mak olduğunu düşündüğüm için siyah çok az kul­landım bugüne kadar.
Bu yıl 9.’uncusu gerçek­leşen Mer­cedes Benz Fash­ion Week Istan­bul’­da izledik sizi. Sezo­nun en sevdiğiniz kolek­siy­on­ları hangi­leri oldu?
New Gen defile ve kolek­siy­on­larını her sezon ilgiyle takip ediy­o­rum. Bunun haricinde bu sezon DB Berdan şovu ve Mehtap Elaidi’nin sunumu da mut­la­ka görülme­si gereken­ler­den­di.
Sizce modacıların kolek­siy­on­larını tanıta­bile­ceği yeter­ince mecra var mı? Moda haf­ta­ları dışın­da ne gibi alter­nat­i­fler ola­bilir?
Her mar­ka ken­di alter­nat­i­fleri­ni yarata­bilir. İlla çok büyük orga­ni­za­sy­on­lar olması gerek­miy­or. Bir mağaza tanıtımı ya da küçük bir sunum da yeter­li bence. Ayrı­ca artık sosyal medya sayesinde herkese ulaş­mak çok kolay.
Siz sosyal medyayı nasıl kul­lanıy­or­sunuz? Ayrı­ca takip ettiğiniz özel bir­takım hesaplar var mı?
Sosyal medya çağımızın en büyük iletişim aracı ve kesin­lik­le yad­sı­na­may­a­cak bir kanal. Ama biz­im gibi trend yaratan markalar, gün­cel trend­leri değil, daha çok gele­cek­te trend ola­bile­cek eğil­im­leri keşfetme derdinde. Moda konusun­da tabii ki ülkem­iz­den ve dünyadan takip ettiğim birçok blog, fotoğrafçı ve tasarım­cı var ama @streetartglobe gibi dünyadan sokak sanatçılarının işleri­ni pay­laşan Insta­gram kanal­ları daha çok ilgi­mi çekiy­or. Ayrı­ca mimari ben­im vazgeçilmez ilgi alanım olduğu için @next_top_architects gibi hesaplar­dan çok besleniy­o­rum.
Bu kadar popülist bir moda anlayışının içinde sizin ‘şık­lık’ anlayışınız nedir?
Biz mar­ka olarak her zaman popüler olmak­tan ziyade stil sahibi olmayı ter­cih ettik. Ben­im şık­lık anlayışım ise mümkün olduğu kadar sade görünüp zen­gin detay­lara sahip olmak.
Niyazi Erdoğan’ın yurt içi ve yurt dışın­da gizli alışver­iş durak­ları nerel­er?
Çok uzun süredir kendim için giysi veya ayakkabı almıy­o­rum. Ken­di yap­tık­larımı giymek daha key­i­fli. Bir de bu aralar den­im bir mon­tum var, ona tak­mış durum­dayım. Sezon başın­da basic bir kaç parça için ZARA’yı ziyaret eder­im. Yurt­dışın­dan alışver­iş yap­mıy­o­rum, bu konu­da mil­liyetçiy­im.
Her tasarım­cının ken­di­ni tazele­m­eye ihtiy­acı vardır. Sizi bu anlam­da besleyen event’ler var mı?
Event gezmek yer­ine, seya­hat ederek yeni yer­ler keşfet­meyi ter­cih ediy­o­rum. Daha Türkiye’de görmediğim ve ilham alı­nacak o kadar çok şehir var ki. Bay­burt’­ta­ki Bak­sı Müze­si, Kars ve Nem­rut dağın­da­ki heykeller görmem gereken yer­ler. Bir yere gid­ince mut­fağıy­la ve tüm kültürüyle orayı yaşa­mayı seviy­o­rum. Bir tasarım­cı olarak gün­cel eser­ler­den çok, bana ilham vere­bile­cek tar­i­hi değer­leri incele­meyi seviy­o­rum.

NEREDE
Web: www.niyazi-erdogan.com

 

 

Exit mobile version