GARDIROP MAGAZİN

Niyazi Erdoğan’dan 3D Defile

Niyazi Erdoğan İlkbahar/Yaz 2021 kolek­siy­onunu, Mer­cedes-Benz Fash­ion Week İst­anb­ul kap­samın­da sun­du.

Tamamı 3D bir defile hazır­layan tasarım­cı sadece kolek­siy­onuy­la değil, mimari kim­liği­ni kul­la­narak bu kez mekan tasarımını da ken­disi gerçek­leştiriy­or. Tasarım­cının İlkbahar/Yaz 2021 kolek­siy­onu, dünya­da fark­lı kültürel iklim­lerin göl­gesinde yaşanan değişim­ler­den yola çıkıy­or ve her zaman olduğu gibi yine lokal değer­lere atıf­ta bulu­narak hay­a­ta geçiy­or.

Niyazi Erdoğan’ın İlkbahar/Yaz 2021 kolek­siy­onu, 2020 yılı­na her anlam­da damgasını vuran pan­de­mi sürecinde şekil­len­di. Tasarım­cı karan­ti­na gün­lerinin etk­i­leri­ni ve artçılarını har­man­la­yarak, İstanbul’un bir kültür moza­iği olan Tatavla böl­ge­sine odak­landı. Aynı dönemde dünya­da özel­lik­le Afro-Amerikalılar’a uygu­lanan şid­detin yanı sıra, hemen her gün tanık­lık ettiğimiz ötek­ileştirm­eye gös­ter­ilen has­sasiyetin bir sonu­cu olarak, Erdoğan da ken­di toprak­larımız­da çeşitli sebe­pler­le ayrım­cılığa uğramış ve yok olmay­la yüz yüze kalmış kültürel zengin­lik­ler­im­izin baş mekan­ların­dan biri olan Tatavla’yı kolek­siy­onunun ilham kay­nağı haline getir­di.

Bir dönem İstanbul’un kültür ve eğlence nok­ta­ların­dan biri olan Tatavla böl­ge­si, bugün Kur­tu­luş, Feriköy ve Bomon­ti sınır­ları­na kadar uzanan bir böl­geyi kap­sıy­or. Rum mey­hanelerinden Ermeni mezeler­ine ve Süryani şara­pları­na kadar fark­lı tat­ları buluş­tu­ran bu kendine özgü mahalle, sadece yaşam tarzıy­la değil, mimari anlam­da da önem­li bir lokasy­on. Mod­ern dönemde efsanevi Lüküs Hay­at müzika­line konu olan “Şişli’de bir apartı­man” söz­lerinden başlayan bu mahal­lel­er, yakın geçmişte Jale Yılmabaşar baş­ta olmak üzere pek çok sanatçıya da ade­ta boş bir kan­vas oluy­or. Apart­man kapla­malarını süsleyen seramik­ler ve mozaik­ler form­ları, desen­leri ve ren­k­leriyle mahal­lenin çok kültür­lülüğünü de yan­sıtıy­or.

Her zaman olduğu gibi, rahat siluet­lerin ön plan­da olduğu Niyazi Erdoğan İlkbahar/Yaz 2021 kolek­siy­onu da, bu seramik kapla­malar­dan yola çıkarak toprak ton­ları­na, met­a­lik yeşil ve mav­ilere, kurşu­ni mor ton­ları­na ve yer yer pem­belere ev sahipliği yapıy­or. Desen olarak kolek­siyon­da karşımız­da spi­ral kesitler de yine aynı kapla­malar­da­ki hele­zon­ların izdüşüm­leri olarak tasarım­lara yan­sıy­or.

Say­fiye görünümünü destekleyen pamuk­lu hafif kumaşların yanı sıra, mayo için kul­lanılan kapla­malı kumaşlar Niyazi Erdoğan’ın imza­sı haline gelen sportif dokunuşu öne çıkarıy­or. Plaj göm­lek­leri yazlık bir görünüm için ana çıkış nok­tasını oluş­tu­rurken, klasik Niyazi Erdoğan takım­larıy­la ve tulum­larıy­la bir­leşiy­or. Bu tulum­lar kadın tasarım­ları­na da uyarlanıy­or ve plaj göm­lek­leri göm­lek elbis­eye dönüşüy­or.

Niyazi Erdoğan İlkbahar/Yaz 2021 kolek­siy­onuy­la ilgili olarak, Bu sezo­nun en önem­li özel­liği ilk defa diji­tal olarak gerçek­leşen Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Istanbul’a ben de tamamı diji­tal ortam­da üretilmiş bir kolek­siy­on ve defi­leyle katılıy­o­rum. Pan­de­mi sürecinin etk­i­leri tüm dünya­da diji­talleşme gereksin­im­leri­ni artırırken, tasarım üre­ti­minin de gelenek­sel yön­tem­ler­den ayrışıp yeni bir vizy­ona dönüşme­si gereklil­iğine bir cevap oldu. Sürdürülebilir­lik konusu henüz materyaller üzerinde daha çok tartışılırken, asıl düşünülme­si gerekenin üre­tim süreç­leri, har­canan iş gücü ve ener­ji tüke­ti­mi olduğunu düşünüy­o­rum. Bu neden­le pan­de­mi önce­si bir araya geldiğim CLO 3D ekibi ile bu süreçte çalış­ma imkanı bul­dum ve mimar kim­liği­mi de ortaya koyarak mekan tasarımı da dahil olmak üzere tamamını diji­tal ortam­da hazır­ladığım bir #SS21 kolek­siy­onu çık­tı ortaya, diy­or.

Exit mobile version