GARDIROP MAGAZİN

Nihan Peker’den modern kadınlar

Yedite­pe Üniver­site­si Güzel Sanat­lar Moda ve Tek­stil Tasarımı’ndan mezun oluy­or ardın­dan yük­sek lisans eğiti­mi için git­tiği Milano Isti­tu­to Marangoni’de eğiti­mi­ni dere­ceyle tamam­ladık­tan son­ra 2010’da ken­di markasının temel­leri­ni atarak hem yur­tiçi hem de yurt­dışın­da tasarım­larını sun­ma fır­satını yakalıy­or Nihan Peker. Tasarım­larını oluş­tu­rurken zih­ninde stiliyle öne çıkan, nerede ne giye­ceği­ni bilen, sade, şık ve mod­ern kadın­lar yarat­mayı seviy­or.

Yak­laşık 8 senedir de ismi­ni taşıyan markası için tasarım yapıy­or. Hazır-giy­im ve cou­ture kolek­siy­on­lar hazır­lıy­or ve aynı zaman­da danış­man­lık yapan stil sahibi tasarım­cıy­la modaya dair key­i­fli bir soh­bet gerçek­leştirdik.

Nihan Peker kadını nasıl biri? Tasarım­larınızı oluş­tu­rurken zih­ninizin köşesinde nasıl bir tipolo­ji can­lanıy­or?
Aslın­da her bir­im­iz gibi biri, Nihan Peker kadını. Olması gereken yerde çok şık, sade ve her zaman mod­ern bir çizgisi olan kadın­lar… 

İlh­am kay­naklarınız nel­er? Bu güne kadar ki kolek­siy­onunuz üzerinden örnek ver­erek anlata­bilirsiniz bel­ki… Ayrı­ca dikka­ti­mi çeken bir baş­ka şey; kolek­siy­on­larınıza verdiğiniz isim­ler çok hoş hikayeleri var mı?
Genelde doğa ben­im en büyük ilham kay­nağım olmuş­tur. Son iki sezon­dur yaprak­lar ve mevsim­ler ben­im ilham kay­nağım oldu ve bol­ca detay kul­landım buralar­dan. Seya­hat etmek beni sanat­sal anlam­da en çok besleyen şey ve sanat ile ilişk­ilendirilebile­cek her şey bir ilham kay­nağı. Fark­lı yer­ler görmek insanı en çok besleyen şey.

Tasarım­larınızı “kişiye özel” kılan nedir? Ayrı­ca kıyafet­lerinizi taşı­masını iste­diğiniz özel bir isim var mı?
Bakan­ların mut­la­ka artık tanıdığı detay­larımız oldu. Özel­lik­le işleme detay­larımız bizi özel kılan detay­lar­dan. Kişiye özel çalış­malar­da da son­suz biz özgür­lük­le o kişiye en uygun tasarımı yapıy­oruz. Taşı­masını iste­diğim özel bir isim yok şimdi­lik.

Klişe gibi gelse de herkesin bir (veya daha çok) stil ikonu veya ilham perisi vardır. Sizinki(ler) kim(ler)?
Fatoş Yalın stiliyle ilham per­i­ler­im­den biri diye­bilir­im.

Trend’lere sıkışmış bir dünya­da yaşıy­oruz. Siz trend­leri ne kadar umur­suy­or­sunuz veya çiğniy­or­sunuz?
Trendler herkes kadar ben etk­iliy­or ama min­i­mum­da ken­di marka­ma uyarladığımı söyleye­bilir­im. Umur­suy­o­rum ama dahil etmek konusun­da daha tutu­cuyum. Bir önce­ki kolek­siy­on­u­mu takip eden bir stilde ufak değişim­ler­le git­mek­tey­im. Ama trend­leri gözlem­le­mek müthiş heye­can veri­ci.

Moda dünyasın­da sosyal medya da göz ardı edile­mez bir iletişim ve trend yay­ma kanalı oldu. Bun­dan nasıl fay­dalanıy­or­sunuz? Sosyal medya­da mer­ak­la takip ettiğiniz kre­atif tipler (blog­ger, moda fotoğrafçısı, kre­atif direk­tör, vs) var mı?
İnanılm­az hızlı ve bir o kadar ulaşıla­bilir olduk bizler de Insta­gram sayesinde. Dünyanın bir ucu­na dokun­mamız artık çok kolay. Tasarım­larımızı sun­ma şekil­ler­im­iz ve kendimizi Instagram’da nasıl ifade ettiğimiz bile bir ipu­cu aslın­da. Takip ettiğim isim­ler var ama çok fazla vak­it har­camıy­o­rum sosyal medya­da.

Türkiye’den tasarım dünyası­na katkı­da bulu­nan biri olmak nasıl bir şey?
İçerid­en çok fazla fark edemediğim ama aldığım tep­kil­er­le aşırı seviniy­o­rum. Elim­in uzandığı, değdiği kişil­er­le oluş­tur­duğu­muz bağ ben­im çok değer­li, kıymeti­ni bilm­eye çalışıy­o­rum.

“Oyna­mayı” sevdiğiniz özel malzemel­er / kumaşlar / ren­kler var mı?
Fark­lı kristaller ve bon­cuk­lar­la oyna­mayı çok seviy­o­rum ve bir de ipek organze bayıldığım bir kumaş.

Geçtiğimiz MBFWI’a hazır­ladığınız kolek­siy­on ile çok ses getirdin. Gele­cek sezon­da yine MBFWI’da yer ala­cak mısınız? Yeni sezon­da ne gibi sür­pri­zler bizi bek­liy­or?
Yeni sezon­da yine çok fark­lı süpri­zler hazır­lıy­o­rum. Defile konusun­da henüz takvim­im netleşme­di ama yer almak istiy­o­rum.

Sizce modacıların kolek­siy­on­larını tanıta­bile­ceği yeter­ince mecra var mı? Moda haf­ta­ları dışın­da ne gibi alter­nat­i­fler ola­bilir?
Takvimin dışı­na taşan sunum­lar veya mini defilel­er ve sergiler de alter­natif tanıtım çözüm­lerinden. Bence her mar­ka ken­di dna’sına ugun baş­ka sunum şekil­leri geliştire­bilir.

Bu kadar popülist bir moda anlayışının içinde sizin ‘şık­lık’ anlayışınız nedir? Sizin kişisel gardırobunuz­da şu sıralar en favori parçalarınız hangi­leri?
Şık­lık anlayışım her zaman yer­ine göre olmak ve ola­bildiğince sade olurken mut­la­ka dikkat çeken bir detay­la bunu vur­gu­la­mak olmuş­tur. Her zaman beyaz göm­lek ve siyah ceket ikil­isi­ni de sevmişimdir. Ayrı­ca iyi bir kaşmir pal­to da olmazsa olmaz.

Nihan Peker’in yurt içi ve yurt dışın­da gizli alışver­iş durak­ları nerel­er?
Milano Ticinese’deki küçük butik­ler ve Londra’daki Por­te­bel­lo Mar­ket her zaman en sevdiğim alışver­iş durak­larım­dandır.

Her tasarım­cını ken­di­ni tazele­m­eye ihtiy­acı vardır. Sizi bu anlam­da besleyen ve kaçır­madığınız event’ler var mı? (Sanat fuar­ları, moda etkin­lik­leri, fes­ti­valler vs.)
Bien­aller ve giyim&kumaş fuar­larını mut­la­ka takip ediy­o­rum, gün­cel kal­a­bilmek adın­da çok önem­li.

Exit mobile version