GARDIROP MAGAZİN

Meltem Özbek: Özgür & Feminen Detaylar

Ulus­lararası İlişki­ler okuduk­tan son­ra U dönüşüyle moda tasarımı­na yöne­len Meltem Özbek, MBFWI’un 13. sezo­nun­da ener­jik ren­k­lerin hakim olduğu bir Sonbahar/Kış kolek­siy­onuy­la karşımız­da.

Meltem Özbek, aslın­da kariy­er­ine çok fark­lı bir nok­tadan başladı: 2006’da Bil­gi Üniversitesi’nde Ulus­lararası İlişki­ler Bölümü’nden mezun olduk­tan son­ra, kul­var değiştir­erek İst­anb­ul Moda Akademisi’nde moda tasarımı oku­maya karar ver­di. Doğru bir karar olduğu kesin; çünkü İTKİB’in 2010 Koza Genç Moda Tasarım­cıları Yarışması’nda deri kat­e­gorisinde bir­in­ci­lik ödülünü kazan­masıy­la işin ren­gi değişti.

Vakko / ESMOD İstanbul’da eğiti­mi­ni sürdüren tasarım­cı, çok geçme­den Şubat 2012’de bu kez İst­anb­ul Ticaret Odası’nın düzen­lediği İst­anb­ul Moda Atö­lye­si pro­je­si kap­samın­da, Londra’da gerçek­leşen Pure Lon­don Fair’de kolek­siy­onunu sergile­m­eye hak kazandı! Aynı yıl İTKİB bur­su ile Lon­don Col­lege of Fashion’daki “Cen­ter for Fash­ion Enterprise”da tasarım okuyan Özbek, mem­lekete dönüşünde ken­di mar­ka kim­liği­ni ilmek ilmek yarat­ma sürecine başladı. İstikrarlı duruşu­nun ve çalışkan­lığının ödül­leri­ni 2014’teki MBFWI’deki ilk defilesinde topla­maya başlayan Meltem Özbek’i biraz daha yakın­dan tanıyalım.

Haute cou­ture sizin için ne ifade ediy­or? Tasarım­larınızı “kişiye özel” kılan nedir?
Ben­im için haute cou­ture, küçük bir detayı taç­landır­mak diye­bilir­im. Aslı­na bakarsanız tasarım­larımı “semi-cou­ture” olarak adlandıra­bil­i­riz. Dra­paj tekniğiyle, kalı­pların yalın duy­gusunu bel­li detay­lar­la zengin­leştir­erek kolek­siy­on­larımı oluş­tu­ruy­o­rum.

Ren­k­lerin kendine özgü duruşun­dan ilham alarak tasar­ladığınız Col­or Ener­gy Son­ba­har — Kış 2019 kolek­siy­onu nasıl şekil­len­di ve sizi en çok heye­can­landıran parçalar hangi­leri oldu?
Bu kolek­siy­onu hazır­larken kumaşların dokusu ve yeni kul­landığım ren­kler çıkış nok­tasını oluş­tur­du. Sanırım hep­si beni çok heye­can­landırıy­or.

Meltem Özbek kadını nasıl biri?
Özgür, cool, fem­i­nen…

Yeni kolek­siyon­da pem­be, mavi, sarı ve kır­mızı gibi ener­jisi yük­sek ren­kler­le bir iletişim dili yarat­tığınız fark ediliy­or. Kolek­siy­onun dili olsa, bize ne anlatırdı?
Yük­sek ener­ji ve neşe kay­nağı pem­bel­er­den dingin­lik ve huzu­ru yan­sı­tan mavi ton­ları­na; özgüven sahibi gold ve sarılar­dan cüretkar kır­mızıya ve güçlü siya­ha kadar fark­lı bir renk seçk­isi mev­cut. Kolek­siy­onun dili olsa, par­tiye hazır olun der­di 😉

Tasarım­larınızı taşıyan ünlüler kim­ler?
Başak Diz­er, Elçin San­gu, Ali­na Boz, Öykü Karayel, Hande Doğan­demir, Seda Bakan son dönem tasarım­larımı giyen ünlüler arasın­da.

Trend­leri ne kadar umur­suy­or­sunuz?
Trend­leri araştır­mayı ve kolek­siy­on­u­ma yan­sıt­mayı seviy­o­rum. Ama Meltem Özbek markasının ken­di kim­liği­ni oluş­tu­ran detay­ları da her sezon koru­maya özen gös­teriy­o­rum.

“Oyna­mayı” sevdiğiniz özel malzemel­er / kumaşlar var mı?
Kumaşlar­da­ki doku­lar, baskı deseniyle oluşan detay­lar beni her zaman heye­can­landırır. Sifon ile oyna­mayı seviy­o­rum, pilise ve pili detay­larını, dra­paj tekniği­ni kul­la­narak fark­lı tasarım­lar yap­mayı, tüy detay­larıy­la şifonu bir­leştirmeyi ve bunun gibi detay­ları kul­lan­mayı seviy­o­rum.

Sosyal medyayı iyi kul­lanan tasarım­cılar­dan­sınız. Bu konuda­ki yayın tarzınız nasıl?
Sosyal medyanın moda üzerinde çok etk­isi olan bir dönem­den geçtiğimizi düşünüy­o­rum. Takipçi­ler­im­ize düzen­li olarak ulaş­mak ve pay­laşım­larımı­zla dinamik kalmak, takipçil­er ile mar­ka arasın­da­ki devam­lılığı koruy­or. Sezon kolek­siy­on­larını giyen ünlü­lerin pay­laşım­larını yapıy­o­rum. Takipçi­ler­im­iz de bu şek­ilde biz­den hab­er­dar olmaya devam ediy­or.

Her tasarım­cının ken­di­ni tazele­m­eye ihtiy­acı vardır. Sizi bu anlam­da besleyen ve kaçır­madığınız moda etkin­lik­leri veya kültürel event’ler var mı?

Tabii ki. Düzen­li olarak İst­anb­ul Mod­ern, Pilevneli Gallery, Zil­ber­man gibi galer­i­lerin tak­ibinde oluy­o­rum. Ken­di sek­törümün dışın­da da gün­cel sanatı içeren tüm aktivite ve orga­ni­za­sy­on­lar ile yayın­ları takip ediy­o­rum.

Kıyafet dışın­da tasar­la­mak iste­diğiniz şey?
Aksesuar: ayakkabı, çan­ta, takı gibi…

Bu aralar en çok din­lediğiniz müzik?
Sürek­li değişken­lik gös­teriy­or ama son dönemde din­ledik­ler­im arasın­da Shi­va Moon – Tan­ger­ine Thum­ri var.

Sizi en çok heye­can­landıran sırada­ki pro­je hangisi?
2020 yaz kolek­siy­on­um ve yurt dışı plan­larım.

Exit mobile version