GARDIROP MAGAZİN

Kışın Kilo Almamak İçin Bunlara Dikkat Edin

Kış mevsi­minin etk­isi­ni giderek daha çok his­set­m­eye başladığımız gün­lerde pek çok kişi yaz aylarıy­la bir­lik­te diyet sezo­nunu da kap­at­tı. Yazı karşılarken diyet yap­mak zorun­da kalma­mak için den­geli beslen­meyi bir yaşam biçi­mi haline getirmek gerek­tiğinin altını çizen Diyetisyen Mehtap Yakut, kış ayların­da beslen­me ile ilgili önem­li nok­ta­ları bizler­le pay­laştı.

Kış Aylarında Kilo Alımını Durdurmak Elinizde

Diyetisyen Mehtap Yakut

Kış ayların­da for­munuzu koru­mak için yap­manız gereken den­geli bir beslen­me pro­gramı uygu­la­mak ve bunu bir yaşam biçi­mi haline getirmek. Yaz ayları bit­ince çoğu kişi kalın kıyafet­lerin arkası­na sak­lanacak olmanın rahatlığıy­la yedik­ler­ine dikkat etmeyi bırakıy­or. Havaların soğu­masının da etk­isiyle spordan uza­k­laşıy­or. Bunun yeri­ni, çeşitli atıştır­malık­lar­la tele­vizy­on karşısın­da geçir­ilen uzun ve hareket­siz saatler alıy­or. Havalar soğudukça vücut aza­lan vücut ısısı nedeniyle ken­di­ni koru­maya alıy­or. Buna bağlı olarak yağ dokusu­nun art­ması ve kilo alımı kolay­laşıy­or. Ayrı­ca havaların erken karar­ması depresy­ona yol aça­biliy­or. Bu duru­mun engel­len­mesi için haf­ta­da 2 kez balık, günde 3 bütün ceviz ya da 10–15 adet badem-fındık tüket­m­enizi öner­iy­o­rum.

Tercihinizi İştah Kesen Gıdalardan Yana Kullanın

Diyetisyen Mehtap Yakut, kış ayların­da mut­lu­luk hor­monu azaldığı ve iştah açan hor­mon­lar art­tığı için yemek yeme isteğinin art­tığını belir­tiy­or. İçeri­ğinde sağlık­lı yağlar ve pro­tein­ler bulu­nan gıdaların tüketilme­si sayesinde iştahı kon­trol etmek mümkün. Bunun için öğün­lerinizde tatlı patates, yumur­ta v avoka­do gibi besin­lere yer vere­bilirsiniz.

Lifli besin­ler tüketilme­si de iştahı kon­trol etme konusun­da fay­dalı oluy­or. Aynı zamana kalori alımı da lifli besin­ler tüketil­erek azaltıla­biliy­or. Bunun için yulaf, patlı­can ve kabak gibi besin­leri sık­lık­la tükete­bilirsiniz. Bu durum­da sindirim sis­tem­i­niz de çok daha iyi çalışır.

Özel­lik­le kış ayların­da ortaya çıkan tatlı tüketme isteği­ni azalt­ma­da yardım ala­bile­ceğiniz meyvelerin bağışık­lık sis­tem­i­ni güçlendiri­ci etk­isi de var. Taze meyve çeşit­leri­ni belir­li ölçülerde tüketerek daha sağlık­lı bir beslen­me pro­gramı uygu­laya­bilirsiniz. Oldukça yük­sek kalo­rilere sahip atıştır­malık­lar­dansa kuru­tul­muş meyveleri ve sağlık­lı yağlar içeren kuru yemiş çeşit­leri­ni ter­cih ede­bilirsiniz.

Yeterli Miktarda Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Diyetisyen Mehtap Yakut yap­tığı açık­la­maları; “Çoğu kişi kış ayların­da, yaz ayların­da olduğu kadar su tüket­miy­or. Oysa­ki kış ayların­da da günde en az 6–8 bar­dak su içilme­si gerekiy­or. Bunun yanı sıra çay ve kahve­dense bit­ki çayı içm­enizi öner­iy­o­rum. Aynı şek­ilde yeter­li kadar pro­tein alarak uzun süre tok kal­a­bilir ve metabo­lik hızınızı artıra­bilirsiniz.” söz­leriyle tamam­lıy­or.

Exit mobile version