GARDIROP MAGAZİN

Girişimci bir ruh: Iryna Zdoryk

Ulus­lararası ekonomik ilişk­il­er ve işletme bölümün­den mezun olduk­tan son­ra İstanbul’un büyüsün­den etk­ilenerek iş dünyasının kapılarını aralıy­or. İlk olarak çiko­la­ta ve özel tasarım objeleri üzer­ine Avru­pa ve Amerika’da önem­li işlere imza atıy­or Iry­na Zdo­ryk.

Her zaman en iyiyi üreterek en güzeli sun­mak ve hiç kim­s­enin daha önce yap­madığı işleri yap­mayı mot­to edinerek çık­tığı yola My Best Look markasını kurarak devam ediy­or. Iry­na şimdil­erde küçük­lüğün­den beri insan­ları mut­lu etmenin, minik de olsa onların hay­atı­na dokun­abil­menin mut­lu­luğunu yaşayan­lar­dan…

Kusursuz dav­et şık­lığı­na sahip olmak isteyen herkesin tasarım kıyafetlere ulaşa­bildiği “My Best Look” fikri nere­den çık­tı?
Bir seya­ha­timde Rent the Runway’i keşfet­tim. Amerika’da fash­ion kıyafet kirala­ma­da en popüler ve en büyük işlet­mel­er­den biri. Araştırın­ca hem Amerika’da hem de Avrupa’da aynı işi yapan bir kaç şir­ket daha karşı­ma çık­tı. Baş­ta çok ilginç gel­di ama bir o kadar da man­tık­lı olduğunu düşündüm.

Türkiye’ye dönüp araştır­ma yap­tığım­da, bu sek­törde daha çok mezu­niyet-balo kıyafet­leri ve takım elbise-smokin alan­ların­da faaliyet gösteren kirala­ma fir­maları vardı fakat aynı kon­septte çalışan sadece bir fir­ma olduğunu gördüm ve Türkiye’de bu işi yapan sadece bir fir­manın olması cid­di anlam­da büyük bir boşluk diye düşündüm. Son­rasın­da “My Best Look” pro­jem­izin üzerinde yoğun­laşıp çalış­maya başladık.

Kadın­lar, kendi­leri­ni özel his­set­tik­lerinde ve güzel bir görün­tüye sahip olup dikkat çek­tik­lerinde mut­lu olurlar, mut­lu­luk­ta bir kadı­na asıl güzel­liği veren şey­dir aslın­da. My Best Look ismimizin hikayesi de buradan doğ­du.

My Best Look’ta han­gi markalar yer alıy­or? Showroom’a gelen mis­afir­ler nasıl bir hizmet alıy­or, biraz anlata­bilir misin?
Show­room’u­muz­da­ki elbise, gelin­lik ve aksesuar kolek­siy­onu, son derece titiz bir çalış­ma sonu­cun­da bir araya getir­il­di. Düny­a­ca ünlü markaların en iyi parçalarını seçm­eye özen göster­erek, görülmemiş, yeni ve fark­lı mod­el­leri getirip, alışılagelmiş kalı­pların dışı­na çık­maya çalışıy­oruz. My Best Look’ta her tarz­da ürün bul­mak mümkün…

Alber­ta Fer­etti, Alexan­der Wang, Stel­la McCart­ney, Elie Saab, Vic­to­ria Beck­ham, March­esa Notte, Maria Lucia Hohan, ve bir çok düny­a­ca ünlü markanın özel parçaları show­room’u­muz­da yer alıy­or.

Bire­bir ve özel hizmet vere­bilmek adı­na ran­de­vu sis­temiyle çalışıy­oruz. Gelen müş­ter­i­ler­im­iz bünyem­izde bulu­nan styl­is­timiz tarafın­dan ağır­lanıy­or. Bu nok­ta­da müş­ter­i­ler­im­izi tanıy­or, ne iste­diği­ni anlıy­oruz son­rasın­da ise, ten ren­gi, saç ren­gi ve vücut pro­por­siy­onuna göre kıyafet seçi­minde yardım­cı oluy­oruz.

Yer­im­iz Arnavutköyde tar­i­hi bir köşk, ahşap kapı ve mer­di­ven­ler­im­iz bun­ları tamam­layan deko­ratif çiçek­ler, kristal objel­er ve daha çok soft ren­kler­den oluşan deko­ru­muz ile müş­ter­i­ler­im­ize sıcak, sami­mi ve rahat bir ortam yarat­maya çalıştık. Onların nasıl his­set­tiği ve mağaza­mız­dan nasıl ayrıldığı biz­im için çok önem­li, ne olur­sa olsun mut­lu olarak ayrıl­maları için çabalıy­oruz. 

Stel­la McCart­ney, Reem Acra, Alexan­der Wang ve Vic­to­ria Beck­ham gibi glob­alde adını duyur­muş iyi tasarım­cıların elbiseleri­ni My Best Look’ta bul­mak mümkün. Bu değer­li markalar­la nasıl iletişime geçiy­or­sun?
Sık aralık­lar­la yurt­dışı­na çıkıy­o­rum, gezmeyi, görmeyi, keşfet­meyi çok seviy­o­rum Yurt­dışın­da Fash­ion week’leri, moda defileleri ve çeşitli etkin­lik­leri sürek­li takip ediy­o­rum. Katıldığım etkin­lik­lerde ünlü markaların en yeni tasarım­larıy­la tanışıy­or ve yeni tasarım­cıları keşfediy­o­rum. Paris, New York, Milano gibi şehirlere gidip araştır­malar yapıy­o­rum. Özel­lik­le Beyrut tasarım­cılarıy­la görüşm­eye devam ediy­oruz. Bunun yanı sıra Sarah’s Bag çan­ta­larının Türkiye’deki tek yetk­ili tem­sil­cisiy­iz. Show­room’u­muz­da fark­lı stil­leri tek bir yerde topladık diye­bilir­im. Düny­a­ca ünlü tasarım­cıların kolek­siy­on­ların­dan özel parçalar bulunuy­or. Bu sezon yeni gelin­lik­ler, after par­ty elbiseleri ve ken­di tasarım­larımızın satışı ile müş­ter­i­ler­im­izin hizmetinde ola­cağız. Aksesuar­lar konusun­da da özel parçalar ile yeni sezon­da da müş­ter­i­ler­im­izi sür­priz parçalar bek­liy­or.

Showroom’da kiralanan bu trend parçaları özel olarak gidip kendin mi seçiy­or­sun?
Önce­lik­le styling ekibimi­zle tüm yeni kolek­siy­on­ları ve defileleri değer­lendiriy­oruz son­ra müş­ter­i­ler­im­izin tale­p­leri doğrul­tusun­da ve yeni trend­leri de göz önünde bulun­durarak kolek­siy­on­u­muzu belir­liy­oruz. Ve en zevk­li süreç başlıy­or… Dünyanın her bir nok­tasın­dan ürün­ler bire­bir gör­erek ve doku­narak son seçim­leri yapıy­oruz.

Kirala­ma fikrine insan­lar nasıl bakıy­or, gelen tep­ki­leri nasıl değer­lendiriy­or­sun?
Çok hızlı bir tüke­tim devrimde yaşıy­oruz. Moda çok hızlı değişiy­or, bugün trend olan şey yarın artık popüler olmaya­biliy­or. İns­anl­ar çok hızlı tüketip anın­da sıkılıy­or­lar. Pay­laşım ekonomisinin döne­mi başladı ve bu duru­ma en iyi örnek­ler Uber ve Airbnb.

Sosyal medyanın etk­isiyle tüke­tim diğer alan­lar­da da olduğu gibi moda­da da artış gös­ter­di. İns­anl­ar bir etkin­liğe katılıp ora­da giyindik­leri kıyafeti diğer etkin­lik­te kul­lan­mak iste­meye­biliy­or, yine aynı şek­ilde, sosyal hay­atı daha etkin olan ve sık sık dav­etlere katılan kadın­lar aynı elbise ile ikin­ci kez görün­mek iste­meye­biliy­or. Pahalı ve özel­lik­le sadece bir kez kul­lanacak­ları ürün­lere büyük meblahlar öde­mek yer­ine Kirala­ma fikri insan­lara daha cazip geliy­or.

Zarar gören bir kıyafet olduğun­da nasıl bir yol izleniy­or?
Müş­ter­i­ler­im­iz bu konuy­la ilgili çok has­sas olduk­ları için bu zamana kadar hiç bu tarz bir durum­la karşılaş­madık. Böyle bir durum olduğun­da ise yine müş­teri ile karşılık­lı çözüm üretme yol­un­da iler­liy­oruz.

Kirala­ma dışın­da satış­ta yapıy­or musun?
Elbette yapıy­oruz. Özel­lik­le müş­ter­i­ler­im­iz tarafın­dan özel olarak talep edilen elbiselerin özel dikim­leri­ni yapıy­or ve satışını gerçek­leştiriy­oruz. Ayrı­ca kısa bir zaman içerisinde “My Best Look” adı altın­da yeni yaz kolek­siy­on­u­muz çıkıy­or. Her geçen gün kolek­siy­on­larımızı geliştirm­eye ve yeni parçaları ekle­m­eye devam ediy­oruz.

Türkiye’de kirala­maya yöne­lik birkaç markadan birisin. Dünya’da bu tarz örnek­ler var mı? Senin bu işi hakkıy­la yap­tığını düşündüğün en iyi örnek hangisi?
Dünya ve özel­lik­le Türkiye için çok yeni evet ama her gün hızlı büyüyen yeni bir trend. Bu konu­da diğer soru­lar­da da bah­set­tiğim gibi Rent the Runway’i örnek vere­bilir­im. Rent the Run­way 2009 yılın­da bu kon­sep­ti başlat­tı ve büyüterek çok fark­lı bir seviy­eye taşıdı. Bura­da sadece özel gün­lerde kiralanan kıyafetler dışın­da gün­lük ve iş kıyafeti­leri de kiralaya­biliy­or­sunuz. Müş­ter­i­ler­ine kolaylık sağla­mak adı­na aylık ve sene­lik abone­lik sis­tem­leri de sunuy­or­lar, böyle­lik­le artık hiçbir şeyi satın almaya ihtiyaç duy­muy­or­sunuz! Tabii ki Ameri­ka yeni­lik­lere ve kulağımıza ilginç gelen fikir­lere çok hızlı ve daha kolay alışan bir ülke. Biz­im biraz daha zamana ihtiy­acımız var diye düşünüy­o­rum.

Moda trend­leri­ni yakın­dan takip eden bir isim olarak Türkiye’deki modaya bakışı nasıl değer­lendirirsin?
İst­anb­ul, dört büyük olarak tabir edilen Milan, Paris, Lon­dra ve New York’a kıyasla göz ardı edile­meye­cek dere­cede başarılı bence. Yıl­lar içinde Türkiye başarılı bir şek­ilde ken­disi­ni üre­tim merkezi olarak kon­um­landırdı ve bu ülkel­er arasın­da çok saygın bir yere sahip olurken bugün­lerde sadece üreti­ci kon­um­da değil tasarım ve moda merkezi olma alanın­da da iyi bir şek­ilde iler­liy­or. Buna en iyi örnek son zaman­lar­da İstanbul’da gerçek­leştir­ilen Mer­cedes-Benz Fash­ion Week İst­anb­ul. Dünya trend­leri­ni takip eden inanıl­maz yetenek­li ve kalı­plarının dışı­na çık­mayı başaran tasarım­cıları gördük ve Türk moda endüstrisi son yıl­lar­da genç tasarım­cıların da ortaya çık­masıy­la ulus­lararası moda dünyası tarafın­dan daha çok dikkat çek­m­eye başladı.

Gele­cek­te markanı nerede görüy­or­sun?
My Best Look Türkiye’de yeni bir kon­sept. Daha önce­ki soru­lar­da da söylediğim gibi insan­ları mut­lu etme temelinde kurul­muş bir gir­işim. Her geçen gün kendimizi yeniley­erek ve ürün yel­pazem­izi daha da art­tırarak ilk etap­ta ulusal mar­ka olmayı hede­fliy­or son­rasın­da ise yurt­dışı pazarı­na açıl­mayı plan­lıy­oruz. Bu konu­da ekip olarak oldukça istek­liy­iz.

Exit mobile version