GARDIROP MAGAZİN

Detoks etkili 5 kış besini

Kul­landığımız bakım ürün­lerinden gıdalar­la aldığımız kimyasal­lara, tem­i­z­lik malzemelerinden böcek ilaçları­na, fast-food’dan alkol ve sigaraya, kir­li havadan gerek­siz yere içtiğimiz ilaçlara kadar, gün­lük hay­atımız­da pek çok zarar­lı etken­le iç içe yaşıy­oruz.

Vücud­u­muzun temas ettiği bu zarar­lı etken­ler­den, toksin­ler­den kur­tul­mak için doğal bir sis­temimiz var; bu göre­vi üstle­nen karaciğer­im­iz vücud­u­muzu tem­i­zle­mek için çok çalışıy­or. Ancak bazen toksin­leri vücut­tan atmak için karaciğere yardım etmek gereke­biliy­or. İşte bu aşa­ma­da detoks içer­iği yük­sek gıdalara ihtiyaç olduğunu belirten Acıba­dem Bakırköy Has­tane­si Beslen­me ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz “Hiçbir besin tek başı­na mucize­vi olma­mak­la bir­lik­te, meyve ve sebzel­er antiok­si­dan açısın­dan daha zen­gin olduğun­dan zarar­lı mad­delerin vücud­u­muz­dan arındırıl­ması için çok önem­li bir fır­sat sunuy­or. Elbette tükete­ceğiniz mik­tar­da aşırıya kaç­ma­mak kay­dıy­la. 1 por­siy­on içe­ceği gün içerisinde 1 kez ihtiy­a­ca göre ana öğün veya ara öğün olarak ter­cih ede­bilirsiniz. Ancak diya­bet, hiper­tan­siy­on, tiroit gibi hastalık­ları olan­ların mut­la­ka dikkatli tüketmesi gerekiy­or” diy­or. Beslen­me ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, vücudu arındır­mak için detoks etk­ili 5 kış besini­ni anlat­tı, pratik içe­cek tar­i­fleri ver­di.

Bal Kabağı

Kabak cildimizin sağlığın­da önem­li bir rol oynadığı tespit edilen C ve E vit­a­min­lerinin yanı sıra A vit­a­mi­nine dönüşen beta-karoten içeriy­or. Par­lak turun­cu ren­k­leriyle ünlü olan bal kabağı, bağışık­lık sis­tem­i­ni destek­lemede de önem­li bir rol oynuy­or. Araştır­malar, lif yönün­den zen­gin olmasının bağır­sak­ların tem­i­zlen­me­sine katkı sağladığını ve kabı­zlık gibi bağır­sak şikayet­leri­ni azalt­tığını ortaya koyuy­or.

Ispanak

Ispanak kabı­zlığı önle­m­eye ve sağlık­lı bir sindirim sis­tem­i­ni teşvik etm­eye yardım­cı olan lif ve su açısın­dan oldukça zen­gin bir besin. Ayrı­ca yük­sek oran­da kalsiyum, demir ve mag­nezyum içeriy­or. C vit­a­mi­ni açısın­dan zen­gin olan ıspanak bağışık­lığı destek­lerken aynı zaman­da cilde ve saça yapı sağlayan kola­jenin üre­ti­mi için çok önem­li.

Turp

Turp bol mik­tar­da lif sağla­yarak sindiri­mi kolay­laştırıy­or. Aynı zaman­da safra üre­ti­mi­ni düzen­lerken, karaciğeri ve safra kesesi­ni koruy­or. Yük­sek oran­da C vit­a­mi­ni ve antiok­si­dan içer­me­si sayesinde bağışık­lık sis­tem­i­ni de destekleyen turp, mevsim geçiş­lerinde hastalık­lar­dan korun­ma­da önem­li bir besin. Özel­lik­le kır­mızı turp, antosiyanin açısın­dan zen­gin olup, karaciğer, mide, böbrek­ler, mesane ve kardiy­ovasküler sis­tem için de koruyu­cu.

Grey­furt

Yüzde 88’i sudan oluşan grey­furt C vit­a­mininin de iyi bir kay­nağı olup, vücudu toksin­ler­den arındır­maya oldukça yardım­cı. Ayrı­ca lif açısın­dan oldukça zen­gin olduğu için bağır­sak­ların çalış­ması­na destek oluy­or. Yük­sek lif içer­me­si tok­luk hissinizin art­ması­na yardım­cı olurken kilo­verme diyet­lerinizde iyi bir alter­natif ola­bilir. Ancak grey­furt bazı ilaçlar­la etk­ileşime girdiğin­den ilaç kul­lanan kişi­lerin mut­la­ka dok­tor­ları­na danış­maları gerekiy­or.

Kivi

Acıba­dem Bakırköy Has­tane­si Beslen­me ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz “Kış meyvesi olan kivi, soğuk algın­lığı gibi hastalık­lar­dan korun­ma­da etk­ili C vit­a­mi­ni açısın­dan oldukça zen­gin bir besin. Ayrı­ca A, B2, E, K vit­a­min­leri, folik asit, pota­syum, demir, mag­nezyum, kalsiyum, bakır ve fos­for min­er­al­leri­ni de içeriy­or. Yük­sek lif içer­iği sayesinde bağır­sak­ların çalış­ması­na yardım­cı oluy­or, kabı­zlığı gideriy­or. Actini­din enz­i­mi içer­iği sayesinde sindiri­mi de kolay olan bir besin.

4 pratik detoks tar­i­fi

Bal Kabak­lı Smooth­ie

1 çay bar­dağı haşlan­mış püre yapılmış bal kabağı

1 orta boy muzun yarısı

1 çay bar­dağı süt

2 kaşık yoğurt

İsten­ilen kadar tarçın

Tüm malzemeleri blender’­dan geçirip tükete­bilirsiniz.

Ispanaklı Smooth­ie

1 ince dil­im ananas

Yarım orta boy yeşil elma

1 avuç çiğ ıspanak

1 küçük boy muzun yarısı

2 yemek kaşığı yoğurt

1 çay bar­dağı süt

Tüm malzemeleri blender­dan geçirin.

Tur­plu Smooth­ie

1 orta boy por­takal

1 küçük boy salatalık

1 küçük boy havuç

1 adet turp

1 adet kere­viz

Tüm malzemeleri posası ile bir­lik­te sıkan katı meyve sıka­cağın­dan geçirip tükete­bilirsiniz.

Grey­furt ve Kivili Smooth­ie

1 orta boy kivi (olgun­laşmış olur­sa daha tatlı olur)

1 yarım orta boy grey­furt

Yarım limon suyu

1 çay kaşığının ucu kadar kök zence­fil

1 bar­dak kefir veya 3 kaşık yoğurt

İsteğe bağlı olarak 1 çay kaşığı bal

Tüm malzemeleri blender­dan geçirin.

Exit mobile version