GARDIROP MAGAZİN

Aspenya: Marjinal Güzel

Sosyal medya fenomeni başarılı Influ­encer Aspenya ile key­i­fli bir beau­ty çekimi yap­tık. Bir yan­dan da sezo­nun güzellik trend­leri­ni anlattığı sami­mi bir soh­bet gerçekleştirdik. 

Fotoğraflar BERNA ÇAT Videografi CEM ÇAT Moda ve Güzellik Direktörü ÇAĞLA KÜÇÜKDERELİ Saç ve Makyaj BURAK MERT YILMAZ Styling SEDA SOLMAZ
Kurun­sal İletişim MİNE GÜNDÜZ 

Kimdir Aspenya, biraz anlatır mısın? Nasıl başladı fenomen­lik serüveni?
Ben Aspenya. Yaklaşık 3 senedir sosyal medya­da aktif olarak lifestyle ağırlıklı olarak içerikler üretiyorum. 2000 doğumluyum ve İstanbul’da yaşıyorum. Aslın­da ilk vide­o­larımı paylaştığımda pan­de­mi zamanıy­dı ve sadece eğlenmek için başlamıştım. Daha son­ra vide­o­larım tut­maya başladıkça Tik­Tok mecrasının içinde bul­dum kendi­mi. Kesin­lik­le planladığım bir şey değildi hat­ta o zaman­lar üniversitede sosy­olo­ji okuy­or­dum ve boş zamanım­da paylaşımlar gerçekleştiriyordum. Sosyal medyaya başlamadan önce de her zaman ren­kli giyi­nen, takıp takıştıran biriy­dim. Son­rasın­da bunu kam­era önünde de yap­maya başlamıştım…

Tik­Tok plat­for­munu ter­cih etmenin özel bir nedeni var mı? Diğer sosyal medya plat­form­ların­dan fark­lı ne tür deney­im­ler sunuy­or?
Tik­Tok bence bir insanın en ken­disi olabileceği plat­form. Kul­lanıcıların zevk­ler­ine göre vide­o­ları feed’e çıkarıyor. Örneğin han­gi hesapları takip ettiğimiz, beğendiğimiz ve yorum yaptığımız içerikler gibi birçok faktörü ilgi alan­ları­na göre fil­tre­liy­or. Bu yüzden kitl­enizi oluşturmak diğer plat­form­lara kıyasla daha zevk­li bir süreç diye­bilir­im. Ve Tik­Tok kitle­si gerçekten çok sadık.

Takipçi kitlenin büyümesi ve etkileşim oranın art­ması için ne tür strate­jil­er kul­landın?
Takipçi kitlemin büyümesini sağlayan en önemli şey samimiyetim oldu. İnsanlar “aa ne kadar sami­mi biri” dedi ve beni arkadaşları olarak gördüler. Etkileşim oranımı art­tır­mak için de her zaman en çılgın şeyleri dened­im, herkesin cesaret edemeyeceği tır­nak, saç ya da kom­bin­leri yap­mak diye­bilir­im.

İlk viral video­nun hikayesi­ni anlatır mısın? Sence o video neden bu kadar popüler oldu?
İlk viral olduğum video “POV” vide­o­larımdı. Bir senaryo yaratarak ken­di bakış açım ve gözlemlerimi, o içeriğe uygun bir role gir­erek gerçekleştiriyordum ve insan­lar res­men bir dizi izler gibi vide­o­larımı izleyip mer­ak ediy­or­lardı.

İçerik oluştururken en çok keyif aldığın veya en gurur duyduğun video veya ser­i­lerin hangi­leri?
İçerik oluştururken en keyif aldığım video serisi tır­nak ve kuaför ser­i­ler­im diye­bilir­im. Her ay çılgın tır­naklar yap­tırıy­o­rum ve bun­ları vlog’luyorum.

İçerik oluşturma sürecinde nasıl bir rutin izliy­or­sun? İçerik fikir­leri nasıl geliştiriyorsun?
İçerik üretirken Pin­ter­est gibi sitel­erde çok gezinir­im. Genel­lik­le ilham aldığım bir görsel ya da video üzerinden gider­im. Ya da yeni bir makyaj tren­di gördüysem direkt onu çekerim. O an bana ne ilham verdiyse onun üzerinden iler­ler­im aslın­da genel bir ruti­n­im yok.

İzleyici kitl­eni­zle nasıl etkileşimde bulunuy­or­sunuz? Yorum­lara nasıl yanıt veriy­or­sunuz?
Yorum­ları her zaman oku­rum ve elim­den geldiğince cevap­larım. Hat­ta dm’den baya yazıştığım takipçilerim de oluy­or, onlar­la konuşmayı çok seviy­o­rum.

Tik­Tok plat­for­munda­ki değişiklikler veya trendler senin içerik üretme strate­ji­leri­ni nasıl etk­iliy­or?
Tik­Tok, algo­rit­ması ile diğer plat­form­lar­dan gerçekten
fark­lı bir işleyişe sahip. Popüler içerik ve temaları içerisinde bulun­duruy­or. Kul­lanıcıların eğlenceli ve yaratıcı içerikler oluşturmasını teşvik ediy­or. Bu yüzden içerik fikri­mi bul­duk­tan son­ra popüler olan, viral hale gelebile­cek ve birçok kul­lanıcının ilgisi­ni çekebilecek içerikler üretiyorum ve o şekilde takipçilerime sunuy­o­rum. Ve tabii ki trend akım­ları yakala­mak için bunu hızlı bir şekilde yap­mam gerekiy­or. Çünkü her gün fark­lı bir trend çıkıyor.

Sosyal medya fenomeni olarak, takipçilerine veya genç izleyi­cilere olum­lu bir etki yap­ma fır­satını nasıl değerlendiriyorsun?
Bu ben­im için işin key­i­fli kıs­mı diye­bilir­im. İnsanlara örnek olmak, onları olum­lu yönde teşvik etmek ben­im için bir zevk. Beni izleyen genç kızların anneleri­ni bile düşünür ona göre hareket eder­im. Ben­im de tabii ki idol aldığım sanatçılar var bu yüzden empati kura­biliy­o­rum. Takipçi kitlem genel­lik­le 18–24 yaş arası kadın­lar.

TikTok’ta fenomen olma süreci senin için han­gi zor­luk­ları beraberinde getir­di? Bu zor­luk­ları nasıl aştın?
Influ­encer olmanın getirdiği zor­luk, hissettirdiği baskı ve sorum­lu­luk diye­bilir­im. Bek­len­ti ile içerik paylaşımları yapmadığım, gerçekten öylesine vide­o­lar çekerek yüklediğim vide­o­lar­dan son­ra yüksek takipçisi olan bir kıza dönüştüm. Bunu far­ket­mem zaman aldı.

Tik­Tok plat­for­mun­da popülerliğini ve etkileşim oranını koru­mak veya artır­mak için gele­cek­te nel­er plan­lıy­or­sun? 
Tik­Tok için gele­cek planım moda ve makyaj kat­e­gori­sine ağırlık ver­erek içerikler üretmek. Şu an pro­fil­im lifestyle ağırlıklı olarak iler­liy­or.

İzleyicilere Tik­Tok plat­for­mun­da içerik üretme konusun­da tavsiyelerin nel­erdir?
Tik­Tok plat­for­mun­da içerik üretmek isteyen herkese tavsiyem; özgün ve istikrar­lı olmak. Bu ikisi­ni yaptığınız sürece bir başarı yakala­ma­manız imkan­sız.

Moday­la aran nasıl? Ken­di tarzını nasıl özetlersin? 
Modayı takip etmeyi, moda ile ilgilen­meyi gerçekten çok seviy­o­rum. Tarzı­ma bir isim koy­mak çok zor. Ren­kli kişiliğimi kıyafet­ler­im­le yan­sıt­mayı ter­cih ediy­o­rum. Ben­im güzellik anlayışım “fark­lılık­lar”. Fark­lı ve yenilikçi olan şeyler ilgi­mi çekiyor. Moda konusun­da tab­u­larım yok. Mesela gümüş ve altın takıyı aynı anda da takarım ya da başkaları için uyum­suz gibi görünün ren­k­leri bir ara­da kul­lan­mayı da seviy­o­rum.

Günlük hay­at­ta makyaj yapan biri misin? 
Evet, genel­lik­le iyi his­set­mek için bir ruj bile olsa sürmeyi çok seviy­o­rum.

Ne tür makyaj yapıy­or­sun? En çok kullandığın ürünler nel­er? 
Makyaj tarzımın kore sti­line daha yakın olduğunu düşünüyorum. En çok kullandığım malzemel­er; allık, dudak kale­mi, beyaz kalem veee olmazsa olmazım maskara. Mesela alt kir­pik­ler­ime beyaz maskara sürmeyi çok sev­er­im.

Çantanda taşıdığın olmazsa olmaz ürünlerin nel­er? 
Çantamda taşıdığım olmazsa olma­zlarım: Parfüm, naneli şeker, toka ve ruj­dur. Ruju hem yanağıma hem de dudağıma sürerim.

En son satın aldığın favori ürünün hangisi? 
En son satın aldığım favori ürünüm Gisou’nun saç bakım yağıydı! Kokusu ve bıraktığı yumuşaklık hissi gerçekten inanıl­maz.

Kozmetik alırken nelere dikkat ediy­or­sun? 
Kozmetik ürünler seçme konusun­da ürünlerin içeriklerine ve cilt tip­ime uygun olan ürünleri değerlendirmeye özen gösteriyorum. Pahalı bir ürün, kaliteli bir ürün olmaya­bilir. Ürünün içeriklerine, kul­lanıcı yorum­ları­na ve markaya bakarak ürün kalitesi­ni değerlendirmeye çalışıyorum.

Herkesin kendine has makyaj hileleri vardır. Seninkil­er nel­er?
Ben­im makyaj hilem genel olarak makya­jın bir kıs­mını abart­mak. Mesela allığı abartıp dudak kalemiyle yüzüme çil ekle­mek ola­bilir.

Yoğun iş tem­po­sun­dan yorgun düştüğünde cil­di­ni topar­la­mak için ne yapıy­or­sun?
Eğer cildim yorgun düştüyse kesin­lik­le az su içtiğimi düşünüp bol su ve vit­a­min takviye­si alırım. Onun dışında yüz serum­ları­na ağırlık verir­im. Kil maske­si de yaparım.

Vücudunda güzel bulmadığın bir yer var mı? 
Çabuk kilo alıp verebildiğim için dönem dönem vücudumda beğenmediğim yer­ler olsa da genel olarak kendim­le barışık biriy­im.

Günlük ruti­ninde sporun yeri var mı? 
Düzenli olarak spor yap­masam da düzenli yürüyüşler kesin­lik­le yaparım.

Estetiğe nasıl bakıy­or­sun? 
Hiç estetiğim yok fakat estetiğe asla karşı biri değilim. Kişinin ken­di­ni en iyi hissettiği ver­siy­onun­da olmasını tabii ki destek­liy­o­rum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version