GARDIROP MAGAZİN

Aradığınız Çözüm Otoplasti Olabilir

Kulak­ların şek­li, yapısı ve bir­birine oranı hem kadın­lar hem de erkek­ler için estetik kaygıların merkezinde yer ala­biliy­or. Özel­lik­le çocuk­luk döne­minde akran zor­balığı­na sık­lık­la konu olan kepçe kulak sorunu ilerleyen yıl­lar­da birey­lerin öz güven prob­lem­leri yaşa­ması­na ve hat­ta sosyal ilişk­i­lerinde izo­lasy­on ter­ci­hine neden ola­biliy­or. 

Kepçe kulak soru­nunun oto­plas­ti ile geride bırakıla­bile­ceği­ni belirten Estetik Plas­tik ve Rekon­strük­tif Cer­rahi Uzmanı Op. Dr. Nes­rin Gümüş Öztürk­men, en çok ter­cih edilen estetik operasy­on­lar­dan biri olan oto­plas­ti hakkın­da önem­li açık­la­malar­da bulun­du.

Estetik Plas­tik ve Rekon­strük­tif Cer­rahi Uzmanı Op. Dr. Nes­rin Gümüş Öztürk­men

Otoplasti Nedir?

Oto­plas­ti, en kısa tanımıy­la kozmetik amaçla gerçek­leştir­ilen kulak estetiği operasy­onudur. Kulak­ların tekine ya da her iki­sine bir­d­en uygu­lan­abilen, ameliy­at sırasın­da kulak­ların şek­line, pozisy­onuna ve boyu­tu­na müda­hale edilebilen bir işlemdir. 5 yaşını doldu­ran ve genel sağlık duru­mu operasy­on için engel teşk­il etmeyen hasta­lara uygu­lan­abilen oto­plas­ti çocuk­lar­da genel anestezi, yetişkin­lerde ise lokal anestezi altın­da gerçek­leştir­ilebilir.

Oto­plas­tinin gerçek­leştir­ilme­si için en temel kriter­ler­den biri kulak gelişi­minin tamam­lan­mış olmasıdır. Oto­plas­ti yüz estetiği ameliy­at­ların­dan biridir ve diğer tüm estetik operasy­on­lar­da olduğu gibi kişi özelinde plan­lan­ması gerekir. Kepçe kulak soru­nunun yol aça­bile­ceği estetik ve psikolo­jik kaygıların gider­ilme­si için oto­plas­ti operasy­onunun kulak gelişi­minin tamam­landığı ve henüz oku­la başlan­mayan dönemde gerçek­leştir­ilme­si öner­ilir. Ancak yetişkin­ler için de bu operasy­on oldukça kon­for­ludur. Kadın ya da erkek, küçük yaşlar­dan itibaren kepçe kulak sorunu nedeniyle beden algısı bozu­lan kişil­er oto­plas­ti ile yeni ve öz güven­li bir başlangıç yapa­bilir­ler. Nitekim çocuk­luk yıl­ların­da yaşanan sorun­ların yetişkin­lik döne­minde devam ede­bildiği­ni ve  saç stilin­den katılım sağlanan ortam­lara dek birçok alan­da birey­lerin yaşamını etk­ileye­bildiği­ni söyleye­bil­i­riz.

Kimler Otoplasti Operasyonu Yaptırabilir?

Oto­plas­ti operasy­onu yap­tır­mak için gerek­li şart­lara az önce değindim. Bu operasy­ona kulak gelişi­mi tamam­landık­tan son­ra, ki bunun için 5 yaşın­dan büyük olmak yeter­lidir, her yaş grubun­da­ki bireyler başvura­bilir­ler. Sağlık duru­mu­nun operasy­ona engel teşk­il etmeme­si de aranan bir diğer kri­ter­dir. Kulak sorun­ları­na değin­mek gerekirse; kulak­ları ve kulak kepçeleri baş hiza­sın­dan çok ayrı duran kişi­lerin, yüz­ler­ine oran­la çok küçük ya da çok büyük kulak­lara sahip olan­ların, kulak­ları arasın­da boyut ve kon­um farkı bulu­nan­ların oto­plas­ti için uygun aday sayıldığını ifade ede­bilir­im.

Otoplasti Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Oto­plas­ti operasy­onu kişi­den kişiye yapıla­cak işlem­lerin değişme­sine de bağlı olarak 1–1,5 saat içerisinde tamam­lanır. Operasy­on esnasın­da kulağın veya kulak­ların arka kısım­ların­dan veyahut kulak­ların iç kıs­mın­da­ki doğal kıvrım nok­ta­ların­dan kesi yapılır. Oto­plas­ti önce­si tamam­lanan yüz anal­izi doğrul­tusun­da kulak­lar şekil­lendirilir. Operasy­on sırasın­da lokal ya da genel anestezi ter­cih edildiği için her­han­gi bir ağrı hissedilmez, oto­plas­ti son­rası iyileşme süre­ci dahilinde de min­i­mal bir ağrı ile karşılaşıla­bilir; hafif ağrı kesi­cil­er­le bu ağrı kon­trol altı­na alın­abilir. Operasyon­dan son­ra kulak­ların şek­lin­in otur­ması ve dar­bel­er­den korun­mak için kulak­lar ban­da­jlanır. Birkaç gün son­ra ban­da­jlar çıkar ve birkaç haf­ta boyun­ca geceleri kepçe kulak bandı takıl­ması öner­ilir. Kepçe kulak estetiği sonuçları kalıcı olsa da post oper­atif dönemde­ki kural­lara uyum sağlan­ması ve kulak­lara aşırı baskı yapıl­ma­ması önem­lidir.

Exit mobile version