GARDIROP MAGAZİN

Londra Moda Haftası’nda: Bora Aksu

Bora Aksu’­nun Lon­dra Moda Haf­tası’n­da sun­duğu Son­ba­har / Kış kolek­siy­onun­da ünlü cer­rah Mar­garet Ann Buck­ley’in hay­atın­dan esin­len­di.

Geor­gian sosyetesin­de­ki bütün kural­ları yıkarak yüzyılın en ünlü ve başarılı cer­rahların­dan biri olan Mar­garet Ann Buckley’in inanıl­maz yasam öyküsü, Bora Aksu’­nun Lon­dra’­da sergile­nen kış kolek­siy­onunun çatışını oluş­tu­ruy­or. Çok genç ve özgür olan Mar­garet 1800’lü yıl­lar­da çok iste­diği tıp fakül­te­sine girmesinin tek yolu erkek kılığı­na girme­siy­di. Mar­garet Anne Buck­ley ismiyle doğan ve daha son­radan tıp fakül­te­sine girmek için erkek kılığı­na girip James Berry ismi­ni alan genç kız, o nok­tadan itibaren hay­atının geri kalanını erkek kılığın­da geçir­di.

Gerçek sadece o öldük­ten son­ra ortaya çık­mıştı. Tıp tar­i­hinde gerçek bir öncü olan Mar­garet o döneme kadar hiçbir kadının gelme­sine izin ver­ilmeyen rüt­belere ulaşmıştı, fakat ulaştığı tüm başarılara rağ­men yaşamı boyun­ca sürdürmek zorun­da kaldığı yalanı onun tama­men yal­nız bir hay­at yaşa­ması­na sebep olmuş­tu. Yaşadığı yasam onun sevdiği erkek­le bir­lik­te olması­na engel oldu.

Mar­garet’in kız kim­liğin­den erkek kim­liğine geçiş yol­cu­luğu Bora Aksu Son­ba­har / Kış kolek­siy­onunun ilham kay­nağı oldu; sade­lik ve gös­ter­işin kon­trastlığı yumuşak ve sert hat­ların yan yana kul­lanıldığı kolek­siyon­da ken­di­ni gös­teriy­or. Doku­lar­da­ki kon­trast­lar özel­lik­le transparan kat­mer­li elbisel­er ile yan yana duran maskülen havada­ki kıyafetlerde­ki detay­lar­da göze çarpıy­or.

Bir tarafta pas­tel lilalar, uçuk mavi ve pem­bel­er, özgürce form bulan organze ve ipek tül elbisel­erde can bulup Margeret’in yumuşak, utan­gaç, fem­i­nen hali­ni simgel­erken diğer yan­da zen­gin yün­lü ve kaşmir kumaşlar ve kad­ifel­er­le yapılmış ceket ve takım­lar onun maskülen hali­ni tem­sil ediy­or. Fem­i­nen kıyafetlerde­ki plisel­er, Bora Aksu’nun kolek­siy­on için özel olarak çizip hazır­ladığı üç boyut­lu dan­teller­le bir ara­da kul­lanılırken, James’in ordu­da kazandığı başarılar yakalar­da­ki rozetlerde ken­di­ni gös­teriy­or.

2003 yılın­da moda dünyasının en presti­jli okulların­dan Cen­tral Saint Martin’s Col­lege of Art’­ta Mas­ter eğiti­mi­ni en iyi derece ile tamam­layıp mezun olan Bora’nın mezu­niyet kolek­siy­onunun tüm parçaları Dolce & Gab­bana ikil­isi tarafın­dan satın alındı. Bora Aksu ilk defilesin­den son­ra İngiltere Moda Kon­seyi tarafın­dan res­mi list­eye alin­di ve üst üstte dört kez yeni jen­erasy­on ödülünü kazandı.

Rita Ora, Ellie Gould­ing, Mar­i­on Cottilard,Tori Amos, Siena Miller, Keira Knight­ley gibi düny­a­ca ünlü sanatçıları giy­diren ve 2010 yılın­da Buck­ing­ham Sarayı’nda Kral­içe Elizabeth’e takdim edilen Bora Aksu, Lon­dra Moda Haftası’nda yarat­tığı fark­lı çizgiyle etki yarat­maya devam ediy­or. Son üç yıl­da­ki yeni oluşum­la mağaza­laş­maya başlayan Bora Aksu markasının Hong Kong, Şan­gay, Pekin bas­ta olmak üzere Asya Pasifik’te 19 mağaza­sı bulunuy­or.

Exit mobile version