GARDIROP MAGAZİN

Tırhandil Cup 2019–2020 Kış Trofesi

Tirhandil Cup

Tırhandil Cup 2019–2020 Kış Tro­fe­si, 4. Ayak Yarışları’nda Key­i­fler Yerinde. Era Bodrum Yelken Kulübü tarafın­dan düzen­le­nen, Arka Piz­za, Parkım Ayaz Hotel, Fidu­cia Inter­na­tion­al Yat Bakım Onarım ana spon­sor­luğun­da gerçek­leşti.

Yer­el kurum ve kuru­luşlarının destek­leriyle ‘imece usülü’ sürdürülen Tırhandil Cup 2019–2020 Kış Tro­fe­si, 1–2 Şubat tar­ih­lerinde yapılan toplam 4 yarış ile devam etti.

Gemibaşı Restaurant’ta yapılan brifin­gin ardın­dan denize açılan tirhandil­cil­er, ilk gün güneşli bir Bodrum günü ama düşük rüz­gar altın­da Kurt­bur­nu-Kargı Adası-Çelebi Adası-Kurt­bur­nu coğrafi rotasın­da yarıştılar.

Aynı akşam, Pi Cafe Bistro’da yapılan ödül töreninde bir önce­ki ayağın ödül­leri ver­ilirken, çek­ilen kura ile özel ödül sahib­i­ni bul­du. Kura çek­il­işi­ni, Bodrum’un tanın­mış kap­tan­ların­dan, görme engel­li Kör Cengiz’in (Cen­giz Orçun) yap­ması, gecenin espri konusu oldu. Hile-hur­da yapıl­madığı kanıt­lanan çek­il­işte, Birol Marin tarafın­dan ver­ilen zehirli boya ve astarını kazan ise Oruç 1 ekibi oldu.

İki­nci gün sabah saat­lerinden itibaren başlayan ve hızı saat­te 20 knot hıza kadar ulaşan rüz­gar altın­da toplam 3 yarış yapıldı. Özel­lik­le, ilk iki üçgen rota yarış, sert esen rüz­gar­la bir­lik­te oldukça zevk­li ve heye­can­lı geçti. Günün son yarışı; yak­laşık 10 mil­lik, Bodrum Kale­si önü start-Çavuş Ali sığlık şamandıraları-Çelebi Adası-Çavuş Ali sığlık şamandıraları finiş coğrafi rotası oldu.

Gün sonun­da yelken­cil­er, Belediye Mey­danı önüne bağladık­ları tirhandil­lerinde, yarışa da katılan mis­afir­ler ile bir­lik­te bir­bir­ler­ine takılıp, şarkılar-türküler eşliğinde, eğlene güle iki günün yorgun­luğunu atarken; Tırhandil Cup’ın, yarış­tan öte bir gelenek, eğlence olduğunu tekrar hatır­lat­tılar.

Tırhandil ve Tırhandil Cup

Tırhandil ya da Bodrum ağzıy­la tırhandıl kelime­si, Grekçe üçe bir (üçte bir) anlamı­na gelen “tria kena”dan türetilen “trikan­di­ni” kelimesinin zaman içinde değişme­siyle ortaya çık­mış olduğu düşünülmek­te. Bu, tek­nenin ana yapısını bir çır­pı­da anla­tan bir ter­im.

Tirhandil­lerin en büyük özel­liği, eninin boyu­na oranının yak­laşık olarak üçte bir olması. Bunun yanı sıra usta­lar arasın­da kul­lanılan “İki başı bir” tabirinden de anlaşıla­cağı gibi, başı ve kıçı simetrik, hilal şek­linde bodosla­malarıy­la geniş bir karın ve yuvar­lak bir gövd­eye sahip­tir.

Bodrum, tirhandiller ile, 1923 yılın­da başlayan, Türkiye ve Yunanistan arasın­da­ki mübadele ile tanıştı. Özel­lik­le sünger­ci­lerin kul­landığı tek­nenin, Bodrum’da ilk imalatı 1933 yılın­da yapılmıştır.

Yıl­lar­ca Bodrum Cup’ta bir­bir­leriyle yarışan tirhandil sev­dalıları, 2016 yılın­da sadece tirhandil­lerin yarıştığı bir orga­ni­za­sy­ona imza atarak, Tırhandil Cup’ı ortaya çıkardılar. Tırhandil Cup, sıradan bir yelken yarışın­dan öte, Ege Denizi’nin antik tekne for­mu tirhandil­leri yaşat­mak ve daha geniş kitlelere tanıt­mak amacıy­la yapıl­mak­tadır.

Tırhandil sahip­lerinin yanı sıra, çoluk-çocuk, genç-ihti­yarların da katıldığı Tırhandil Cup yarışları­na, ayrı­ca tirhandil usta­ları da katıl­mak­ta ve böyle­lik­le teknelerinde ki olumlu/olumsuz tarafları görme şan­sı­na sahip olmak­tadır.

Tırhandil Cup, dördüncü yılı­na gir­erken, bu yıl düzen­le­nen yarışlar­da yelken­ler­ine rüz­garı doldu­ran ‘Tirhandil sev­dalıları, ken­di çabaları ile bir belge­sel hazır­lat­tı.

‘’Bodrum­Lokal’’ imza­lı belge­selde, Tırhandil’in tar­i­hi anlatılıy­or, günümüze dek uzanan kadim bil­giler­le ‘el ter­azi, göz kan­tar’ yön­temiyle bu tekneleri inşa eden ve yaşatan usta­lara söz, düzen­le­nen yarışlar­dan görün­tülere yer ver­iliy­or.

Tırhandil Cup 2019–2020 Kış Tro­fe­si, 4. Ayak Sonuçları  

T1 Grubu

  1. Alice
  2. Gülşade
  3. Kali­ta
  4. Oruç 1
  5. Bas­tar­da

T2 Grubu

  1. Usta K
  2. Fun­da
  3. Yaman Deniz
  4. Agan­ta
Exit mobile version