GARDIROP MAGAZİN

Şükrü Bekdikhan: MBFWI etkinliğinin ardındaki itici güç

Türk modasının gücünü dünyaya ve yeni pazarlara taşıyan ve İstanbul’u yük­se­len bir moda merkezi olarak par­la­tan Mer­cedes-Benz Fash­ion Week İst­anb­ul etkin­liğinin ardın­da­ki iti­ci güç, Mer­cedes-Benz Türk Oto­mo­bil Grubu İcra Kuru­lu Üye­si Şükrü Bekdikhan, oto­mo­biller ile modanın kişisel dünyası arasın­da­ki para­lel­liğe dikkat çekiy­or.      

Oto­mo­bil satış ve pazarla­masın­da çok par­lak bir kariy­eriniz oldu. Şim­di dey­im yerindeyse markaya daha da geniş açı­dan bak­tığınız bir pozisyon­dasınız. Mercedes-Benz’in moda gibi daha “soft” bir sek­törde­ki orga­ni­za­sy­on­ları da siz­den soru­luy­or. Oto­mo­bil pazarla­mak ile tasarım veya yetenek pazarla­mak arasın­da ne gibi fark­lar var? Yok­sa bir işlet­meci açısın­dan ikisi de aynı pren­si­pler­le mi çalışıy­or?
Tüm oto­mo­bil­lerinde ileri teknolo­jiyi, zaman­sız zarafeti yan­sı­tan tasarım­lar­la buluş­tu­ran bir mar­ka olarak, oto­mo­bilin birey­lerin kişisel ter­cih­leri­ni ve yaşam tar­zlarını ifade ettiğine inanıy­oruz. Modanın da bir ken­di­ni ifade etme biçi­mi olduğu düşünüldüğünde Mer­cedes-Benz ile modanın bir­biri­ni kusursuz bir biçimde tamam­ladığını düşünüy­oruz. Bu felsefe doğrul­tusun­da bugün Mer­cedes-Benz, glob­al ölçek­te eşsiz bir moda plat­for­mu­nun sahibi kon­u­mun­da ve hem genç ve yetenek­li tasarım­cılara, hem de kök­lü isim­lere bu ağın bir parçası olma fır­satı tanıy­or.

Mer­cedes-Benz Türk Oto­mo­bil Grubu İcra Kuru­lu Üye­si Şükrü Bekdikhan

Mer­cedes-Benz Fash­ion Week gerçek anlam­da glob­al bir event. Baş­ka han­gi ülkel­erde düzen­leniy­or? İstanbul’u fark­lı kılan nedir?
Mer­cedes-Benz, moda sek­törüne verdiği desteğin 23. yılını geride bırak­tı ve glob­al ölçek­te 40’tan fazla ülkede 50’den fazla moda plat­for­munu destek­liy­or. Markamız moda aracılığıy­la hem mar­ka kim­liği­ni ken­disiyle özdeşleşen bir sek­tör ile tamam­lıy­or, hem de bu bir­lik­te­lik sayesinde fark­lılaşa­biliy­or. Yıl­lardır Mer­cedes-Ben­z’in iletişim felse­fesinin temelinde, hedef kitlesinin ilgi alan­ları­na hitap etmek önem­li bir yer tutuy­or. Moda ile işbir­liğimiz bize hem hali hazır­da sahip olduğu­muz müş­teri kitlem­i­zle daha yakın bir iliş­ki kur­ma fır­satı, hem de yeni kitlelere markamızı ulaştır­ma şan­sı veriy­or. Elbette bu bir­lik­teliğin temelinde tasarım yer alıy­or. Gerek oto­mo­tiv, gerekse moda dünyasın­da tasarım çok önem­li bir değer. Bu değer kesişi­minde buluş­tuğu­muz moda sek­törüne ulus­lararası ölçek­te desteğimizi derin­leştir­erek devam ettiriy­oruz.
İst­anb­ul’u Syd­ney, Madrid, Berlin gibi, güç­leri­ni kentin sahip olduğu ener­ji­den ve yetenek­li tasarım­cılar­dan alan, önce­lik­li olarak bölge­sel bir moda etki merkezi olmayı hede­fleyen moda haf­ta­ları ile karşılaştır­manın doğru olduğunu düşünüy­o­rum. Biz 6 sene önce MBFWI’nin temel­leri­ni attığımız­da hede­fimiz Türk markaları ve tasarım­cıları­na glob­al bir plat­form sağla­mak ve önce­lik­le bölge­sel, uzun vad­ede de glob­al bir alter­natif moda başken­ti olarak İst­anb­ul’u kon­um­landır­mak­tı. Bugün bu hede­fler­im­ize ulaştığımızı görüy­or ve gele­ceğe umut­la bakıy­o­rum. MBFWI sayesinde Türk mar­ka ve tasarım­cıları kendi­ler­ine dünya çapın­da yeni satış nok­ta­ları edindil­er, Vogue Amerika’­dan New York Times’a dünyanın en presti­jli yayın­ların­da yer alma fır­satı bul­du­lar. Bu destek her sezon kat­la­narak devam ediy­or.

MBFWI sizce nasıl geçti? Neleri başarılı bul­dunuz? Nel­er daha da ileri taşın­abilir?
Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Istan­bul’un 12. Sezon‘unda, Türk moda endüstrisinin kalbi yine Zor­lu PSM’de attı. Bir yan­dan 40’a yakın mar­ka ve tasarım­cının İlkbahar/Yaz 2018 kolek­siy­on­larını keşfed­erken diğer yan­dan da haf­ta boyun­ca e‑ticaret ve moda, moda­da sürdürülebilir­lik, modanın gele­cek trend­leri gibi başlık­lar altın­da sek­tör pro­fesy­onel­lerinin ve moda tutkun­larının zih­ni­ni açan pan­el­leri takip etme fır­satı bul­duk. Bu sezon özel­lik­le sek­törün genç ve yetenek­li isim­leri­ni fark­lı mar­ka işbir­lik­leriyle podyum­da görmek sevin­diri­ci bir gelişmey­di. Bu etkin­lik ile hede­fledik­ler­im­iz­den birisi de mar­ka ve tasarım­cıların fark­lı işbir­lik­leri ile bir araya gelebile­cek­leri bir plat­form yarat­mak­tı. Hede­fler­im­ize ulaşa­bildiğimizi görmek de mut­lu­luk veri­ci.

Mer­cedes-Benz Inter­na­tion­al Design­er Exchange Pro­gram kap­samın­da bir Türk tasarım­cıyı üçüncü kez yurt dışın­da destek­le­di­niz. Şan­sım Adalı, kolek­siy­onunu Tiflis’te moda sev­er­ler­le buluş­tur­du. Bunun katkıların­dan bahsede­bilir misiniz? Bir de neden Tiflis?
Gürcis­tan’ın yetenek­li tasarım­cısı Ani Datuk­ishvili, bu sezon İst­anb­ul’da “Mer­cedes-Benz presents Ani Datuk­ishvili” defilesi­ni sun­du. Sezon trend­leri­ni yer­el öğelere çok başarılı bir şek­ilde taşıyan kolek­siyon­da özel­lik­le Çin kültürün­den detay­ların uygu­lan­masını oldukça beğendim. Genç ve dinamik bir kolek­siyon­du; bu dinamiz­mi sakin ren­kler­le yakalamış olması da tasarım­cının başarısıy­dı. Ani Datuk­ishvili, “Mer­cedes-Benz Ulus­lararası Tasarım­cı Değişim Pro­gramı” kap­samın­da İst­anb­ul’a gel­di ve Mer­cedes-Benz Türk olarak bu pro­gra­ma üçüncü kez katılmış olduk. Bu değişimin ikin­ci aşa­ması olarak da, geçtiğimiz sezon “Mer­cedes-Benz presents Sudi Etuz” defile­si ile İst­anb­ul’da kolek­siy­onunu sun­duğu­muz tasarım­cı Şan­sım Adalı, 1–5 Kasım tar­ih­leri arasın­da gerçek­leşe­cek olan Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Tbil­isi podyu­mun­da İlkbahar/Yaz 2019 kolek­siy­onunu sergile­di. Burada­ki amacımız, yetenek­li Türk tasarım­cılara kolek­siy­on­larını sun­abile­cek­leri fark­lı pazarlar sağla­mak ve onların glob­alleşme yol­cu­luğu­na katkı­da bulun­mak­tı. Pro­gramı önümüzde­ki sezon­lar­da da sürdürmeyi hede­fliy­oruz.
Neden Tiflis der­s­eniz, Gürcis­tan son yıl­lar­da dünya modası­na yön veren tasarım­cıların doğ­duğu ülke olarak moda endüstrisinin göz hapsinde. Ülkelerinin tar­i­hi mirasını ve zengin­liği­ni yaratıcı bir vizy­on­la bir­leştiren Gür­cü tasarım­cıların kolek­siy­on­larını sergiledik­leri Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Tbil­isi de ulus­lararası basın men­su­plarının ve satın alma sorum­lu­l­u­larının çekim merkezi. Geçtiğimiz sezon “Mer­cedes-Benz Ulus­lararası Tasarım­cı Değişim Pro­gramı” kap­samın­da kolek­siy­onunu Tiflis’de sergileyen DB Berdan da geri dönüşler­den çok mem­nun­du. Tiflis’in, takip edilme­si gereken bir alter­natif moda merkezi olduğunu düşünüy­o­rum.

Mer­cedes-Benz Türk Oto­mo­bil Grubu İcra Kuru­lu Üye­si Şükrü Bekdikhan

Biraz da oto­mo­biller­den bahseder­sek… Mercedes-Benz’i, daha önce­den fazla lüks diye almayı düşün­meyen kişi­lerin bile aklı­na ve erişim alanı­na nasıl sok­tunuz? Bu bir başarı elbet…
1997 yılın­da mev­cut kom­pakt oto­mo­bil seg­men­tinin tanıtıl­masıy­la Mer­cedes-Benz olarak, dünya çapın­da toplam­da 6 milyon­dan fazla kom­pakt oto­mo­bil satışı gerçek­leştirdik. Kom­pakt oto­mo­bil­lerin tanıtıl­masıy­la bir­lik­te Mer­cedes-Benz markası hem gençleşti hem de dediğiniz gibi daha ulaşıla­bilir oldu. Kom­pakt oto­mo­bil­ler­im­izin başarısı için dört temel sebe­bin olduğunu düşünüy­o­rum; çeşitlilik, sürüş kon­foru, yeni­likçi­lik ve sofistike tasarım pren­si­bimiz.”
Örneğin Hazi­ran ayın­da satışı­na başladığımız Yeni Mer­cedes-Benz A‑Serisi ile ilk defa MBUX — Mer­cedes-Benz Kul­lanıcı Deney­i­mi tanıtıldı. MBUX’in, Mercedes-Benz’in en genç mod­eli A‑Serisi’nde tanıtıl­masının nedeni ise, genç ve yeni­likçi hedef kitle­sine uyum sağlay­a­cağının düşünülme­siy­di.

Mercedes-Benz’in en heye­can veri­ci yeni oyun­cağı hangisi?
İlkbahar/Yaz 2019 sezo­nun­da Zor­lu PSM’de yer alan MBFWI alanın­da yeni C‑Serisi Cabri­o­let ve Coupé’yi sergiledik. Türkiye’de en fazla satılan mod­el aile­si olan Mer­cedes-Benz C‑Serisi bu sene kap­sam­lı bir şek­ilde yenilen­mesinin ardın­dan Ağus­tos ayın­da bay­i­ler­im­izde­ki yeri­ni aldı. Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Istanbul’da da, pre­mi­um orta sınıfın en fazla ter­cih edilen mod­eli olmayı hede­fleyen yeni C‑Serisi’nin estetik dili, tasarım ortak pay­dasın­da moda tutkun­larıy­la buluş­tu ve büyük ilgi uyandırdı.
Bunun dışın­da Kasım ayı itibariyle Türkiye’de EQ markası altın­da satışa sunulan tama­men elek­trik­li aracımız smart fortwo’nun satışı­na başladık. Bu akıl­lı şehir aracımızın tama­men elek­trik­li hali de biz ve müş­ter­il­er için oldukça heye­can veri­ci oldu.

Mar­ka son zaman­lar­da ne gibi ino­vasy­on­lara imza attı?
Daha önce de belirt­tiğim gibi Yeni Mer­cedes-Benz A‑Serisi’nde tanıtılan MBUX en yeni teknolo­jimiz diye­bilir­im. Bünyesinde barındırdığı yapay zekâ teknolo­jisiyle öğren­me özel­liğine sahip olan MBUX kişiselleştir­ilebiliy­or ve ken­di­ni kul­lanıcı davranışları­na uyarlıy­or. Sis­tem bu yönüyle sürücü, yol­cu­lar ve oto­mo­bil arasın­da ben­z­er­siz bir bağ kuruy­or.

Tekrar modaya dön­ersek, sizin moday­la ilişkiniz han­gi düzeyde? Takip eder misiniz? Erkek modasın­da özel­lik­le Türk tasarım­cılar­dan kim­ler dikka­tinizi çekiy­or?
Modaya ilgim Mer­cedes-Benz Fash­ion Week spon­sor­luğu­mu­zla bir­lik­te art­tı, sezon trend­lerinden daha fazla hab­er­dar olmaya başladım. Bu sezon Mer­cedes-Benz olarak erkek kolek­siy­on­larını beğenerek takip ettiğimiz Brand Who’­nun defilesi­ni “Mer­cedes-Benz presents Brand Who” ismiyle sun­duk. Brand Who’­nun sokak modasını yan­sı­tan kolek­siy­on­larını, Niyazi Erdoğan’ın yer­el öğeleri günümüz trend­leriyle yorum­ladığı tasarım­larını, Gökhan Yavaş’ın glob­al stil anlayışını beğeniy­o­rum.

 

Exit mobile version