GARDIROP MAGAZİN

Serdar Akbayır: Görme Biçimleri

Londra’da terzi bir anne ve tek­stil­ci bir baba sayesinde tasarım, sanat ve moda ile genç yaşlar­da tanışan Ser­dar Akbıyık (Londra’daki “persona”sıyla Tony Sir­dar), zaman­la moda alanın­da mar­ka iletişimine ve PR’a yönel­di. Bu sek­törde “iletişmek” için har­cadığı zaman ise ona sonun­da LLOOK aplikasy­onunu icat ettir­di. Hemen yakın­dan bakalım!

Satış ve pazarla­ma, mar­ka iletişi­mi konu­ların­da uzman­sınız. Fakat grafik ve endüstriyel tasarım ile yola çık­tınız değil mi? Bugünkü nok­taya gel­m­enizde tasarım eğiti­minizin nasıl fay­dalarını gördünüz?
Londra’daki Bar­nett College’da 3 hocam vardı: Roger, Nao­mi ve Peter. Roger bana bir fikri geliştirmek için nasıl brain­storm­ing yapacağımı ve çiz­im def­ter­im nasıl doldu­ra­cağımı öğret­ti. Nao­mi bana görmeyi, ilham almayı ve çiz­gi dışın­da düşün­meyi öğret­ti. Peter ise mühendisti ve fikir­ler, nasıl uygu­la­maya döke­ceğimizi, gerçek ürüne dönüştüre­ceğimizi öğret­ti. O zaman­dan bu yana yap­tığım her şeyde bu metod­ları kul­landım. Tasarım her şeye uygu­lan­abilir; sosyal mühendis­lik­ten reklam panoları­na, kıyafetler­den teknolo­jiye kadar…

Bir markayı veya her­han­gi bir şeyi pazarla­manın en önem­li adım­ların­dan biri, doğru strate­jidir. Bazen, doğru slo­ganın veya pazar kon­um­landır­masının, başarı konusun­da kaderinizi nasıl değiştire­bildiği­ni anla­mak zor­dur.

Londra’nın bugünkü duruşunuzun şekil­len­mesinde etk­isi nasıl oldu?
Ben 6 yaşın­dayken okul­da Bea­t­les şarkıları söylerdik; Fredy Mer­cury, Elton John söylerdik. Efsanelerin yaratıldığı bir yerde büyüdüm… Okul­da dra­ma, sanat, tasarım­la ilgilendim. Özel zaman­larım­da ise tiy­a­tro ve müzik çalıştım. Lon­dra son­suz bir ilham kay­nağı. Beni ben yapan şeyle gurur duy­mamı sağlayan, beni özgüven­li ve melo­dra­matik yapan şehir. Her anı harikay­dı!

Mar­ka iletişi­mi konu­lu bir ders vere­cek olsay­dınız, öğren­ci­lerinize ilk der­ste ne öğre­tir­di­niz?
Hım­mm, bu zor bir soru. İyi ki öğret­men değil­im! Sanırım ilk der­si, pozisy­on­landır­maya, yani hedef kitlem­izin (müş­ter­i­leriniz veya hayran­larınızın) zih­ninde edin­mek iste­diğiniz kon­u­mu belir­lem­eye ayırırdım.

Daha son­ra hedef pazarın kim­ler­den oluş­tuğunu anla­maya çalışır ve bunun algılar ile örtüşüp örtüşmediğine bakardık. Son olarak, büyük harfler­le NEDEN sorunuzu sorardık; yani hedef kitlem­izin NEDEN ürünümüzü satın alması, bizi izleme­si veya takip etmesi gerek­tiği­ni açık­lardık.

Günümüzde müş­ter­i­leriniz aynı zaman­da hayran­larınızdır ve yap­tığınız her şeyin aynı dili konuş­ması ve aynı değer­leri taşı­ması gerekir.

İlk der­simiz bütün bun­ları anla­mak­la geçer­di!

Bir PR şir­ke­tinin inandığı markalar­la çalış­ması ne kadar önem­lidir?
İnanılm­az dere­cede önem­lidir. Her tür işbir­liğinde, part­ner­lerini­zle ne kadar iyi anlaşır­sanız, o kadar ver­im­li sonuç alırsınız inancın­dayım.

Tecrü­beler­im bana, çalışan­ların bir konu­da heye­can duy­duk­ları zaman daha iyi ve yaratıcı sonuçlar­la çık­ageldik­leri­ni gös­ter­di hep. Glob­al markalar­la çalıştığınız­da heye­can duy­mak daha kolay­dır elbette, fakat startup’lar veya yıldızı yeni par­layan tasarım­cılar ile çalıştığınız­da bazen hay­al gücünüzü biraz daha fazla zor­la­manız ve markayı sadece olduğu gibi değil, gele­cek­te ola­bile­ceği gibi de gör­m­eniz gerekir.

Uzman­laştığınız alan­ların daha çok moda, spor ve eğlence olduğunu görüy­oruz. Bugüne dek imza attığınız en key­i­fli işler, kam­pa­nya veya tanıtım event’leri hangi­leriy­di? Birkaç örnek vere­bilir misiniz?
Londra’daki Türkler’e yöne­lik par­til­er düzen­le­m­eye 15 yaşın­da başladım. Yüzlerce, yüzlerce kişi gelir­di ve mükem­mel­di.

22 yaşın­dayken, FIFA ve UEFA’nın Londra’daki res­mi pazarla­ma ajan­sı “Skyvile” için çalıştım. LED reklam tabelalarını tasar­layıp fut­bol cami­asıy­la tanıştıran ekiple çalıştım. Hat­ta BBC ve Evening Stan­dard gazete­si bizi mahke­m­eye verdi…Çok eğlendik!

İst­anb­ul Moda Haftası’nda #whitepos­ture markası için Devlet Opera ve Bale­si sanatçılarıy­la hari­ka bir defile sah­neledik. Youtube’da izleyin, doku­naklı bir şov oldu. Fakat İst­anb­ul için favori pro­jem #bir­to­humek oldu. Instagram’da takip ede­bilirsiniz! Amacımız, Tohum Otizm Vak­fı için farkın­dalık yarat­mak­tı ve tüm bir moda cami­ası, ünlüler, sanatçılar bunun için kol­larını sıvadı, para topla­mamıza yardım etti ve bir ay kadar kısa sürede 50 mily­ona yakın insana ulaştık.

Kişisel pro­jeler­ime gelince: Bugüne dek fark­lı sanatçılar için pek çok albüm üret­tim, sadece eğlence için kendime dahi bir albüm yazdım ve üret­tim, fakat favori şah­si başarım, birkaç yıl önce gerçek­leştirdiğim sanat sergim oldu.

Bütün gün devam ede­bilir­im 🙂

Diji­tal dünya­da ori­ji­nal fikir geliştir­menin git­tikçe zor­laştığı bir zaman­dayız. LLOOK fikri ilk olarak ne zaman aklınıza düştü? Nasıl bir ihtiy­a­ca cevap veriy­or ve bizi nasıl bir plat­form bek­liy­or?
Biraz klişe olsa da Chanel’in şu sözün­den alın­tı yapacağım: “Zor zaman­lar, haki­ki şeylere karşı içgüdüsel bir arzu uyandırır.” Dolayısıy­la bu fikir de ihtiyaç­tan doğ­du. Altı yıl boyun­ca L’Appart PR ajan­sın­da çalıştım ve bu süre boyun­ca çeşitli faaliyet­lerin gelişme­sine katkı­da bulun­dum. Moda PR’ı ve İletişimi kulağa hoş gelse de zamanınızın %70’i rapor hazır­la­mak, medyayı tara­mak, mis­afir lis­teleri hazır­la­mak, katılım­cıları kon­firme etmek gibi işler ile masa başın­da veya bir toplan­tı­da geçiy­or. Yeni insan­lar keşfet­mek, tanı­mak için de pek zamanınız olmuy­or; hal­bu­ki her geçen gün yeni Insta­gram ve Youtube şah­siyet­leri doğuy­or.

Bu plat­form ile amacımız, o kay­bolan zamanı geri almak, doğru insan­lar arasın­da yeni fır­sat­lar yaratarak glob­al ölçek­te keşi­fleri kolay­laştır­mak ve ilham ver­mek.

Şu anda kur­duğu­muz sis­tem, doğru data sayesinde ajanslara %20 zaman kazandırır vaziyette. Amacımız, 2 yıl içinde bunu %70’e çıkar­mak. Lon­dra ve İstanbul’daki çevreler­im­izi buluş­tur­duk, ajansların yeni yetenek­leri keşfetme­sine yardım­cı olduk, ve cami­amız­da üretken­liği art­tıra­cak bil­giyi pay­laşmış olduk.

Sanırım doğru yol­dayız!

Biraz da LLOOK aplikasy­onun­dan bahsede­lim; bilmeyen­ler için anlatır mısınız biraz?
Aslın­da iki ürünümüz var: Online bir ajans yöne­tim sis­te­mi olan LLOOK Insight ile pro­fesy­onel diji­tal pro­fil­in­izi oluş­tura­bildiğiniz LLOOK Port­fo­lio (özel bir sosyal net­work­ing aplikasy­onu olarak da düşünebilirsiniz). Yeni üyelerin sis­temde pro­fil oluş­tura­bilme­si için, var olan iki üye veya ajans tarafın­dan öner­ilme­si gerekiy­or. Bu uygu­la­ma biz­im cami­adan insan­ların, yani gazete­ci­lerin, editör­lerin, diji­tal influencer’ların, stilist­lerin, sek­tör­le alakası olan herkesin diji­tal pro­fil oluş­tu­rup fay­dalan­abile­ceği bir uygu­la­ma. Bura­da bir pro­fesy­onel port­folyo oluş­tura­bilir, ajanslar­dan yap­tık­larını­zla ilgili kre­di ala­bilirsiniz. Aynı zaman­da dav­etler ve basın bül­tenleri ilet­mek gibi fonksiy­on­ları da var. Ama toplu­luğu bir araya getirme­si en güzel özel­liği.

Bu sis­tem yurt dışın­da da kul­lanılıy­or mu?
Sis­te­mi bir yıl kadar İstanbul’da test ettik; şu anda 12 ajans ve onların tem­sil ettiği 300 kadar mar­ka sis­temde. Lon­dra merke­zli bir ajans ile yeni anlaş­ma imza­l­adık; Ams­ter­dam, İskand­in­avya ve Dubai ayak­larının da 3 ay içinde aktive olmasını bek­liy­oruz.

MBFWI’nin 13. sezo­nun­da da bazı PR şir­ket­leri tarafın­dan LLOOK aktif şek­ilde kul­lanıldı. Geri dönüşler nasıl?
Evet, sis­temimiz 5.000 kadar dav­etlin­in gir­işinin yapıl­ması için kul­lanıldı. Bek­leme süreleri­ni %50 kadar azalt­ması harikay­dı. Şim­di bu etkin­liğe dahil olan tüm ajansların res­mi hizmek sağlayıcısı olmak için görüşmeler­im­iz sürüy­or.

Sizin moday­la aranız nasıl? Takip eder misiniz?
Bugün­lerde her­han­gi bir şeyi takip etmek­te zor­lanıy­o­rum 🙂 Fakat annem terziy­di ve babamın fab­rikası eski­den Burber­ry için mont­lar, pal­to­lar üre­tir­di. Büyük ablam Londra’nın en iyi kuaför­lerinden biri; küçük ablam ise moda tasarım­cısı. Kısacası, evet, moda evimin içinde.

Son zaman­lar­da gördüğünüz en hari­ka şey ney­di?
Bir yerde çok uzun süre yaşarsanız, şaşır­mayı bırakıy­or­sunuz. Geçen­lerde Londra’ya 3 aylığı­na döndüm ve şim­di hem İstanbul’u, hem de Londra’yı baş­ka gözler­le görüy­o­rum… Kısacası bu seya­hat hem İstanbul’un değeri­ni anla­mamı, hem de Londra’yı yeniden keşfet­me­mi sağladı.

Şu anki başu­cu kitabınız hangisi?
Aslı­na bakarsanız şu anda okuduğum bir kitap yok… Fakat bir heykel serisi üzer­ine çalışıy­o­rum, o neden­le yatağımız başu­cun­da leke­li pan­tolon­larım­la kil duruy­or 🙂

Şim­di sıra­da ne var?
LLOOK son zaman­lar­da yatırım­cılar­dan da çok ilgi gördü. Asıl kon­santrasy­on­um, onu glob­al plat­for­ma taşı­mak. Bunun yanı sıra, bir Türk markası ile yeni bir işbir­liğinin eşiğindey­iz. Dolayısıy­la oldukça heye­can veri­ci gün­ler kapı­da.

Exit mobile version