GARDIROP MAGAZİN

Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, Flörtleşmenin 5 Farklı Çeşidini Açıkladı: Hangi Flörtçüsünüz?

Günümüzde­ki ilişk­i­lerin temeli­ni atan flörtleş­menin çeşit­leri, psikolog Dr. Gizem Sürenkök tarafın­dan açık­lanıy­or. İns­anl­ar arasın­da­ki bu roman­tik dan­sın fark­lı tür­leri, ilişk­i­lerin nasıl şekil­leneceği­ni belir­liy­or. İşte Dr. Sürenkök’ün açık­ladığı flörtleşme çeşit­leri:

1. Gelenek­sel Flört Çeşi­di: Gelenek­sel flörtçüler, genel­lik­le içe dönük kişil­erdir ve flört davranışların­da gelenek­sel toplum­sal roller çerçevesinde hareket eder­ler. Het­erosek­süel ilişk­il­erde, erkek­ler flörtü başla­tan ve son­ra­ki süreçlerde ilk adımı atan taraf olurken, kadın­lar ilgi­leri­ni daha çok sözsüz davranışlar veya uzun bakış­malar­la ifade eder­ler. Bu flört çeşi­di­ni ben­im­seyen­ler, iliş­ki kur­ma olasılığını düşük görür­ler ve bir iliş­ki başladığın­da güven duy­mak­ta zor­lan­abilir­ler. İlişkiye başladık­ların­da bu durum, araların­da­ki bağlan­mayı ve cin­sel uyu­mu olum­suz etk­ileye­bilir.

2. Fizik­sel Flört Çeşi­di: Fizik­sel flörtleşme, kur yap­ma döne­m­i­nin başın­da genel­lik­le cin­sel­liğe day­alı iletişi­mi içerir. Bu flört türünü ben­im­seyen bireyler, istek­leri­ni ve ilgi­leri­ni fizik­sel olarak ifade etme yeteneğine sahip­tir­ler. Hızlı­ca çeki­ci bula­bilir­ler ve diğer insan­ların ilgisi­ni kolay­ca fark ede­bilir­ler. Potan­siyel part­ner­leriyle ilişk­i­leri hızla cin­sel uyum ve duy­gusal bağlan­ma üzer­ine kuru­la­bilir.

3. Sami­mi Flört Çeşi­di: Sami­mi flörtçüler, potan­siyel part­ner­leriyle duy­gusal bir bağ kur­mayı amaçlar­lar. Araştır­malara göre, duy­gusal bağ kur­ma, flört sırasın­da en çok arzu­lanan durum­dur. Bu flört türünü ben­im­seyen kişil­er, ilişkinin başların­da çeki­ci bul­duk­ları kişiye daha rahat yak­laşa­bilir­ler. Daha açık olma, destek verme ve yakın­laş­ma konu­ların­da istek­lidirler. Sami­mi flört, daha güven­li ve başarılı ilişk­ilere yol aça­bilir ve duy­gusal bağ ve cin­sel uyu­mun güçlü bir şek­ilde gelişme­sine olanak tanır.

4. Oyun­cu Flört Çeşi­di: Oyun­cu flört, flörtü bir eğlence olarak gören­ler için uygun­dur. İlişkiyi iler­letme ihtiy­acı his­set­me­zler ve başkalarının ne düşündüğünü pek önemse­me­zler. Bu flört türünü genel­lik­le erkek­ler ter­cih eder­ler ve ilişk­il­er hızlı­ca ilerleye­bilir. Oyun­cu flörtçüler, kısa süre­li ilgi duy­duk­ları insan­lar­la flört etmeyi seçe­bilir­ler. Diğer yan­dan, bu flört türünü ben­im­seyen kadın­lar­da, flört sırasın­da ken­di­ni açma davranışı yük­sek oran­da görülür.

5. Nazik Flört Çeşi­di: Nazik flörtçüler, roman­tik ilgi­leri­ni kural­lara uygun ve dikkatli bir biçimde göster­m­eye odak­lanır­lar. İletişiml­erinde cin­sel­liğe pek yer ver­me­zler ve ilişkiyi iler­letme ve potan­siyel part­ner­ler­ine ilgi gösterme ihti­mali düşük­tür. Bu flört türünü ben­im­seyen kişil­er, muh­taç, utanç veri­ci veya zor­layıcı biri gibi görün­me endişe­si duya­bilir­ler.

 

Aynı araştır­ma, bahsedilen flört çeşit­leri arasın­da da bir iliş­ki olduğunu gös­teriy­or. Gelenek­sel flört çeşi­dinin nazik flört çeşidiyle arasın­da poz­i­tif bir iliş­ki varken, oyun­cu flört çeşidiyle arasın­da negatif bir iliş­ki bulunuy­or. Diğer yan­dan, oyun­cu flört çeşi­di fizik­sel flört çeşidiyle daha ilişk­ili görülüy­or. Sami­mi flört çeşi­di ise fizik­sel ve nazik flört çeşit­leriyle poz­i­tif bir iliş­ki barındırıy­or.

Exit mobile version