GARDIROP MAGAZİN

Oriental Fashion Show Paris ilk kez İstanbul’da gerçekleşti

15 yıldır dünyanın önem­li şehirlerinde en presti­jli defileleri düzenleyen ve ilk ulus­lararası ‘Oryan­tal Haute Cou­ture’ defile­si niteliğinde olan 28. Ori­en­tal Fash­ion Show Paris bu yıl İst­anb­ul’da gerçek­leşti. 

Raf­fles Hotel  işbir­liği ile gerçek­leşen defilede araların­da Yıldırım Mayruk’un da bulun­duğu sek­iz tasarım­cının hazır­ladığı 10’ar parça özel kolek­siy­on moda­sev­er­lerin beğeni­sine sunul­du. Türk, Rus, Azeri, Faslı ve Lüb­nan­lı tasarım­cıların 2019 kolek­siy­on­larını sun­duk­ları 28. Ori­en­tal Fash­ion Show Paris izleyen­lere anlam­lı dakikalar yaşat­tı.

‘Oryan­tal Haute Cou­ture’ defile­sine türk tasarım­cılar­dan Yıldırım Mayruk ve Erol Albayrak, Rusya’dan Sla­va Zait­sev, Azerbaycan’dan Fakhriya Kahlafo­va ve Male­one, Lübnan’dan Abed Mah­fouz, Fas’tan Bouchra Filali ve Alisse NuerA gelin­lik Ori­en­tal Fash­ion Show’un 28. şovun­da biraraya kolek­siy­on­larını sergiledil­er.

Sla­va Zait­sev — Rusya
60’lı yıl­lar­da Pierre Cardin, Dior moda evin­den Marc Bohan ve Gay Laroche’nin dikka­ti­ni çeken Zait­sev, çok kısa zaman­da Sovyet modasının lid­eri haline gelirken yabancı basını ona ‘Kızıl Dior’ diy­or­du. 1982 yılın­da ken­di moda evi­ni kuran Zait­sev, Sovyet devle­tinin ken­di markasını yarat­ması­na izin verdiği ilk modacıdır.

Yıldırım Mayruk — Türkiye
Moda dünyasının duayeni olarak hafızalarımız­da yeri­ni alan Yıldırım Mayruk yine olağanüstü bir kolek­siy­on­la moda­sev­er­leri ade­ta büyüle­di. İzlediğimiz en iyi kolek­siy­onun yıl­ların tecrü­be­li ismin­den gelme­si gurur veri­ciy­di. Bur­sa’­da beş çocuk­lu bir ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelen Yıldırım Mayruk için un babasının fark­lı plan­ları olması­na rağ­men Mayruk ablasının ken­di­sine aşıladığı moda tutkusu ile yol­u­na devam etti. Asker­liğin ardın­dan ilk atö­lyesi­ni İst­anb­ul’da açarak kısa sürede aynı binanın 3 katın­da bir­d­en çalış­malarını devam ettir­di. Kısa sürede başarılarıy­la adını duyur­maya başlayan, ardı ardı­na başarılı defilel­erele adını duyu­ran Mayruk, yer­el modayı yeniden tanım­la­yarak devrim niteliğinde işlere imza attı. Kısa bir süre son­ra İst­anb­ul’un en iyi tasarım­cısı olarak anıl­maya başla­ması tabii ki şans değil­di.

Bouchra Filali Ksikes — Fas
Gelenek­sel Fas giysi­ler­ine özüne ve ilkeler­ine sadık kalmayı ter­cih eden Ksikes kaf­tan yapımını üstün bir sanat olarak görüy­or. Faslı zanaatkar­ların becer­i­leriyle, işlemeli kumaşlar, nakışlar­la bezeli muaz­zam el işçil­iğiyle zengin­leşen tasarım­ların her biri sanat eseri niteliğinde.

Fakhriya Kha­lafo­va — Azer­bay­can
Khalo­fa­va kadını ister tanın­mayan gizem­li bir kadın, ister asil bir tan­rıça olsun far­ket­miy­or, onun için önem­li olan tek şey gün­cel moda trend­lerinin ana teması olan sade­lik, doğal­lık ve fem­i­nen stillere dikkat çekiy­or.

Erol Albayrak — Türkiye
İzmir doğum­lu olan Erol Albayrak moda tasarımını da yine aynı şehirde aldı. 2001 yılın­da açmadan önce birçok mar­ka için çeşitli kolek­siy­on­lar tasar­ladı. Albayrak, Hol­lan­da Kraliyet ailesinin spon­sor­luğuy­la gerçek­leştirdiği, ilk önem­li kolek­siy­onu ‘selam­lık’ defile­si Avru­pa’­da ve Türkiye’de büyük ses getir­di. İst­anb­ul, New York, Berlin, ve lson olarak Beyrut’­ta gerçek­leşen Mer­cedes-Benz moda haf­ta­ların­da yeteneği­ni set­gileme fır­satı bul­du.

Male­one — Azer­bay­can
Adını güzel­liğin sem­bolü olan ‘masal çiçeği’ olarak bili­nen manolyadan alıy­or Male­one. Doğanın güzel­liği­ni şık­lık ve stille buluş­tu­ran manolyalar markanın genç tasarım­cıları Khadi­ja ve Nuray Jamal’a ilham veriy­or.

Abed Mah­fouz — Lüb­nan
Lüb­nan’lı tasarım­cı, 2000 yılın­da ilk ‘cou­ture’ kolek­siy­onunu Roma’­da Alta Roma moda haf­tasın­da sunarak moda dünyasın­da adını duyur­du.

Alisse NuerA — Türkiye
Tanın­mış bir gelin­lik markası Alis­sa Nuer­A’nın moda serüveni 1981 yılın­da Osman­bey’de açtığı ilk butiğiyle başlıyor.Mükemmelliği hede­fleyen ve dünya modasının ruhunu yan­sı­tan tasarım­larıy­la sek­törde lid­er markalar arasın­da olmayı hede­fleye­nAlis­sa NuerA markasının tasarım­ları ve hazır­ladığı kreasy­on­ları hem Türkiye hem’de yurt­dışı mağazaların­da satışa sunuluy­or.

Exit mobile version