GARDIROP MAGAZİN

Önder Özkan: Triko tutkusu

On dokuz yıldır hazır giy­im sek­töründe tasarım­cı olarak lokal ve glob­al pazara yöne­lik tasarım pozisy­on­ların­da; stil ve üre­tim ölçeğinde hizmet veren Önder Özkan, 2010 yılın­da ihra­cat disi­pli­ni ve hede­fliyle ken­di tasarım­larını hazır­la­maya karar veriy­or. 2011 yılın­da “Mia­mi Ulus­lararası Moda Haftası’nda Yılın Gele­cek Vaad eden” ödülüne layık görülen tasarım­cı kariy­erinde önem­li bir başarıya imza atıy­or.

Eğitim­i­mi Lon­don Col­lect Of Fash­ion ve Cen­tral Saint Martins’de tamam­layan Özkan o gün­leri ve yıl­lar içerisin­de­ki kariy­er yol­cu­luğun­da­ki gelişmeleri şöyle anlatıy­or: “Bu mesleğe kendi­mi adadığımı, sadece kendim için değil insan yetiştirm­eye yöne­lik hay­al­ler­i­mi gerçek­leştirmek için büyük bir adım attığımı anlamıştım. Bugün düne bak­tığım­da ülkem­izin şart­ların­da geldiğim nok­ta ve git­meyi hede­flediğim nok­ta­lar arasın­da ki para­lel­lik ve sancılar aslın­da doğru yerde olduğu­mu da gös­teriy­or.”

Tasarım­larınızı kişiye özel kılan nedir?
Kul­landığım malzemel­er ekseri geri dönüşüm­lü. Bunun yanın­da ulaşıla­bilir fiy­at­lar­da olması­na önem veriy­o­rum. Ancak doğayı en çok kir­leten sek­tör­lerin içinde tek­stil geldiği için buna geri dönüşüm olması­na dikkat ediy­o­rum. Doğal elyaf kul­lan­ma konusun­da maale­sef ülkem­izde git­tikçe zor­lanıy­oruz ancak bu konuyu da markanın mot­to­suna yer­leştirme konusun­da karar­lıyım.

Trend­leri ne kadar umur­suy­or­sunuz, takip ediy­or­sunuz veya çiğniy­or­sunuz?
Elbette dünya­da mobilyadan tutun­da yaşa­ma dair trendler ve teknolo­jik gelişmel­er benide herkes gibi etk­iliy­or ancak bun­ları ken­di stil­ime uygun şek­ilde özüm­seyip değer­lendirmeyi ter­cih ediy­o­rum.

Türkiye’de triko tasarımı yapan çok fazla isim yok. Peki siz neden triko üzer­ine yoğun­laştınız?
Triko bir tutkudur. Sanat­sal açı­dan bakın­ca tasarı­ma elyaf seçi­mi ile başla­mak temelden yukarıya tır­man­mak gibi düşünülebilir. Oğlak bur­cu yük­se­len­imde oğlak olarak tam bir keçi karar­lılığı ile her şeyi sıfır­dan üret­mek gibi bir karak­ter­im var. Yani ipliği üre­tir değiştir yeniden baş­ka karışım­lar­la bir araya getir bunun üzer­ine doku ve desen çalış­maları yap. Bak­tığınız­da epey zah­metli bir iş. Birde değişken­lik içerdiği için sürek­li kay­gan bir zemin triko. Ancak mak­i­nanın çıkart­tığı örgü sesi ben­im için bir melo­di yani ben bu kadar aşığım trikoya.

İlerleyen süreçte de hep triko olarak devam mı ede­ceksiniz yok­sa haute cou­ture kolek­siy­on­lar­da göre­cek miy­iz tasarım­larınız arasın­da?
Evet, triko taban­lı bir mar­ka olma süre­ciyle alakalı olarak çok dağıl­ma­mak kay­dıy­la yan seg­mentler de ola­bilir. Zaman göstere­cek diye düşün­mek­tey­im.

Bu yıl 13. sezonu düze­le­nen Mer­cedes Benz Fash­ion Week İstanbul’da izleye­ceğiz sizi. Türkiye’de moda haf­ta­larını nasıl yorum­luy­or­sunuz?
Türkiye sür­pri­zli krizi bol ener­jisi yük­sek ve coğrafi olarak sürek­li değişken, kay­gan bir ülke. Moda haf­tamız, hay­at­larımız­da böyle. Elbette gelişiy­or. Daha dün tasarım­cı olmayı hay­al eder idol­üm Rıfat Özbek gibi olmak ister­dim. Daha son­ra sun­duğum iki defilenin stili içinde beğendiği tasarım­lar net­icesinde Rıfat bey ile tanıştım. Bir duayen­den tavsiyel­er aldım, soh­bet ettim. Yani çok yön­lü bak­tığınız­da geliştiği­ni görüy­oruz. Evet Batı gibi değil aslın­da değişim ve gelişim zamana yayılır bu hep böyledir zat­en.

Moda ve markalar arasın­da bağ kuran pro­jelere nasıl bakıy­or­sunuz?
Tasarım­cı ve fark­lı seg­ment ve ürün konu­ların­da işbir­liği yap­mak, tasarımı endüstri ile bir­lik­te yaşa­ma dair kul­lanımın­dan keyif alın­dan zaman­sız araçlara dönüştürmek, kolay­laştır­mak ne büyük bir lüks ve keyif. Sizlerde öyle değil mi?

Gardırobunuz­da şu sıralar en favori parçalarınız hangi­leri?
Triko dik­iş­siz bluz, kazak ve hırkalar ben­im anahtar parçalarım. Yün içerik­li kumaş pan­tolon­dan vazgeçemiy­o­rum. Düşük omu­zlu ipek göm­lek ve kru­vaze blaz­er yine her daim kul­landığım kes­im­ler. Tabi ren­kli ve desen­li çoraplar­da işin eğlenceli kıs­mı.

Sıra­da ne var?
Ekibim ben­im diğer ailem. Ekibim­le büyümek bir­lik­te markamızı dig­i­tal alan­da geliştirmek, ve triko seg­mentinde aranılan iste­nilen zaman­sız silüet­leri oluş­tur­ma yol­un­da yolu­muza devam etmek sıra­da ve hep ön plan­da bizi motive ede­cek yol­cu­luğu­muz. Daha çok işbir­liği ve yeni insan­lar tanı­mak, bir­lik­te ker­atin pro­jeleri gerçek­leştirmek hiç bit­meye­cek bir devin­im olur.

Exit mobile version