GARDIROP MAGAZİN

Mobilyalar Sanat Eserine Dönüştü

Yeni mezun sanatçı aday­larını pro­fesy­onel hay­a­ta geçişlerinde destekleyen Base, 29 Eylül‑3 Ekim tar­ih­leri arasın­da Tophane‑i Amire’de bu yıl beşin­ci kez gerçek­leştir­il­di. Sergide 32 üniver­sit­e­den 100 yeni mezun sanatçı adayının 114 eseri yer aldı.

Base, Türkiye’deki üniver­sitelerin res­im, heykel, fotoğraf, video, baskı, grafik tasarım, cam ve seramik, gelenek­sel Türk sanat­ları bölüm­lerinden yeni mezun sanatçı aday­larının eser­leri­ni beşin­ci kez bir araya getir­di. Bu yıl­ki teması “Rezo­nans” olarak belir­lenen Base’te, sanat kariy­erinin başın­da­ki sanatçı aday­larıy­la tanışa­bilmek ve onların fark­lı disi­plin­lerde özgün yapıt­larını bir ara­da göre­bilmek mümkün oldu.

Base 2021 kap­samın­da konuk­lar, özel bir pro­jeyi de deney­im­leme şan­sı yakaladı. Sies­ta ve Base işbir­liği ile hazır­lanan ve 4 yıldır gerçekleşen ‘Siesta/Base Art Project 4’ kap­samın­da, geçmiş yıl­lar­da Base’e katılmış sanatçılar, Sies­ta san­da­lyeleri­ni bir­er sanat eser­ine dönüştürdü ve Base’deki yer­leri­ni bu yılın sanatçıları­na bırak­tı.

Sies­ta ürün­leri­ni, fark­lı malzeme teknikleri­ni kul­la­narak sanat eser­ine dönüştüren sanatçılar, Sies­ta san­da­lyeleri­ni enste­lasy­on haline getir­erek, ser­gi ziyaretçiler­ine inter­ak­tif bir deney­im yaşat­mıştı.

Sies­ta Mobilya Yöne­tim Kuru­lu Başkanı Tun­cay Işıl­dar, ‘Siesta/Base Art Project 4’ iş bir­liği kap­samın­da, genç sanatçıları buluş­tu­ran bu özel ser­gi için, Sies­ta Mobilya olarak yer almak­tan mut­lu­luk duy­duk­larını belir­tirken, dördüncü yılımız­da da bir önce­ki Base sergi­lerinde olduğu gibi sanatçılar san­da­lyel­er­den hay­al dünyalarının sınır­larını zor­la­yarak, heykelden, el doku­ması­na ve fark­lı form­lar­dan teknikler kul­la­narak tasar­ladık­ları san­da­lyeleri dönüştürm­eye devam ediy­or. Sergiye katılan 5 sanatçıya teşekkür eden Işıl­dar, Sies­ta’nın tasarım yak­laşımı­na da uygun olarak sanatı ve sanatçıları destek­le­m­eye devam ede­cek­leri­ni ifade etti.

Base’in küratörü Derya Yücel, Türkiye’nin ortak mezu­niyet ser­gisi Base’in bu yıl­ki teması olan “Rezonans”’ı şu şek­ilde anlatıy­or. “Beş yıldır yaratıcı aktarım­ların hay­a­ta geçmesi­ni sağlayan ortak titreşim ve bütünsel bir ener­ji alanı yaratan Base’in 2021 seçk­isi bir metafor olarak “rezo­nans” kavramını merkezine alıy­or. Çünkü Base, bir­birinden fark­lı üre­tim­leri, tavır­ları, düşünce ve yöne­lim­leri, tıp­kı birçok frekan­sı yapısın­da bulun­duran ve kar­maşık titreşim­leri barındıran bir rezo­nans alanını pay­laşıy­or, çoğaltıy­or, gele­ceğe aktarıy­or. Poli­tik, sanat­sal ve kültürel olarak değişen rezo­nanslar­da aynı titreşim­sel rit­mi yakala­mak ve o rit­min süreklil­iği­ni sağla­mak… İşte bel­ki de bu bizi “Rezonans”ın yarat­a­cağı o ortak ener­ji ile doğa­bile­cek bir şifaya ulaştıra­bilir.”

Kültür ve Tur­izm Bakanlığı’nın desteğiyle; Grundig, Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) ve TEB Özel Bankacılık eş spon­sor­luğun­da;  Mimar Sinan Güzel Sanat­lar Üniver­site­si pay­daşlığı ve      Tophane‑i Amire Kültür ve Sanat Merkezi ev sahipliğinde düzen­le­nen BASE, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da tüm hijyen ve güven­lik önlem­lerinin ışığın­da ziyaretçi­leri­ni ağır­ladı. base.ist adresin­den de online olarak ziyaret edilebiliy­or

Exit mobile version