GARDIROP MAGAZİN

Miyomu Olan Kadınlar Normal Doğum Yapabilir mi?

Rahimde büyüyen ve kötü huy­lu olmayan tümör­ler miy­om olarak adlandırılıy­or. Miy­omlar kadın­lar arasın­da oldukça yaygın şek­ilde görülüy­or. 50 yaşı­na kadar kadın­ların %20’si ila %80’inde görüldüğü düşünülen bu iyi huy­lu tümör­ler doğur­gan­lık yıl­ların­da bel­li sonuçları da beraberinde getire­biliy­or. Kimi zaman gebe­lik oluşu­munu engelleye­bilen miy­omlar, bazı durum­lar­da gebe­lik döne­minde de ortaya çık­a­biliy­or.

Gebe­lik döne­minde oluşan miy­omların gebe­lik ve doğum esnasın­da çeşitli olum­su­zluk­lara neden ola­bildiği­ni ifade eden Kadın Hastalık­ları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tan­er Usta, “miy­omu olan kadın­lar nor­mal doğum yapa­bilir mi?” sorusu­nun yanıt­larını bizler­le pay­laştı.

Kadın Hastalık­ları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tan­er Usta

Gebelik Sırasında Miyomların Ortaya Çıkardığı Riskler Nelerdir?

Birçok kadın gebe­lik döne­minde miy­omları nedeniyle her­han­gi bir belir­ti yaşa­masa da miy­omların gebe­liğe hiçbir etk­isinin olmay­a­cağını söyle­mek doğru bir yak­laşım olmak­tan uza­k­tır. Gebe­lik sırasın­da miy­omlar, özel­lik­le 5 san­time­tre­den büyük olduk­ların­da 1. ve 3. Trimester dönem­lerinde; sayıları­na, kon­um­ları­na, büyük­lük­ler­ine bağlı olarak çeşitli kom­p­likasy­on­lara neden ola­bilir­ler. Bu kom­p­likasy­on­lar şu şek­ilde sıralan­abilir:

Fetüs Gelişi­mi Sınır­lan­abilir: Miy­omlar fark­lı boyut­lar­da ola­bilir­ler. Büyük miy­omlar rahim içerisinde fazla yer kapla­yarak fetüs gelişi­mi­ni engelleyen bir neden haline gelebilir.

Plasen­ta Ayrıl­ması: Plasen­tanın miy­om tarafın­dan bloke edilme­si sonu­cu rahim duvarın­dan ayrıl­ması söz konusu ola­bilir. Bu durum fetüsün ihtiyaç duy­duğu oksi­jene ve besin­lere erişi­mi­ni azalta­bilir.

Erken Doğum: Gebe­lik döne­minde miy­omların en sık neden olduğu şikayet­lerin başın­da ağrı gelir. Miy­omlar nedeniyle oluşan ağrılar rahim kasıl­malarını sık­laştırarak erken doğu­ma neden ola­bilir.

Tüm bun­ların haricinde gebe­lik döne­minde­ki miy­omların sezaryen ile doğum yap­ma gereklil­iği­ni artırdığı da bil­in­mek­te­dir. Yapılan çalış­malar miy­oma sahip gebelerin miy­omu bulun­mayan kadın­lara oran­la sezaryen doğum yap­ma gereksin­i­minin 6 kat fazla ola­bildiğine işaret etmek­te­dir.

Miyomların Bulunması Halinde Sezaryen Tek Seçenek midir?

Az önce de ifade edildiği gibi miy­omların var­lığı sezaryen doğum gereksin­i­mi­ni belir­gin ölçüde artırıla­bilir. Boyut­ları büyük olduğun­da, kon­um­ları rahim ağzı­na çok yakın olduğun­da ya da bebeğin rahim içerisin­de­ki pozisy­onunu değiştirdik­lerinde nor­mal doğum yer­ine sezaryen doğu­ma başvu­rul­ması gerekir. Yapılan testler sonu­cun­da doğum şek­li olarak sezaryende karar kılın­mışsa operasy­on öncesinde tüm ted­bir­lerin alın­ması şart­tır. Sezaryen sırasın­da miy­omların alınıp alın­may­a­cağı ile ilgili de yoğun bir mer­ak konusu. Nor­mal şart­lar altın­da kana­ma ihti­ma­li­ni artıra­cağı için sezaryen sırasın­da miy­omların tem­i­zlen­mesi öner­ilmez. Nitekim miy­omların gebe­lik son­rasın­da çoğun­luk­la küçüldüğü de bil­in­mek­te­dir. Yapılan bir araştır­ma­da doğum­dan son­ra 3–6 aylık dönemde kadın­ların %70’sinden fazlasın­da miy­omların %50 oranın­da küçüldüğü ver­i­leri elde edilmiştir. Sonuç olarak miy­omların olması mut­la­ka sezaryen doğum anlamı­na gelmemek­te­dir. Daha detaylı ve doğru bil­gi için mut­la­ka dok­torunuza danışınız.

 

Exit mobile version