GARDIROP MAGAZİN

Mehtap Elaidi’den Öze Dönüş

ISTANBUL, TURKEY - AUGUST 27: Models pose at the runway during the Mehtap Elaidi show during Mercedes-Benz Istanbul Fashion Week at Galataport Postane on August 27, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Ekrem Serif Egeli/Getty Images for IHKIB)

Mehtap Elai­di, Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Istanbul’un 15. sezo­nun­da, tüm dünyayı etk­isi altı­na alan pan­dem­i­nin yarat­tığı ruh haliyle, her şeyin özüne dönerek yarat­tığı #back­to­pointze­ro İlkb­ah­ar Yaz 2021 kolek­siy­onunu sun­du. 

Pan­dem­i­nin etk­isiyle herkesin eve kapandığı ve ruh­sal bir arın­maya gir­erek özüne döndüğü dönemde bu sürecin Mehtap Elai­di ekib­ine yan­sı­maları ve ekib­in sürece dair gözlem­leri #back­to­pointze­ro kolek­siy­onuna taşındı.

Öze geri dönüş olarak çevrilebile­cek #back­to­pointze­ro temasını Mehtap Elai­di dört fark­lı açı­dan ele aldı. Tasarım­cı bu öze dönüş mac­erası­na ilk önce markasının özüne dönerek başladı; kolek­siy­onun odak nok­tası­na beyaz göm­lek­ler ve beyaz poplin kumaş otur­tu­lurken markanın eski kolek­siy­on­ların­dan ikonikleşmiş bazı parçalar da bu sezon­da yeniden hay­at bul­du­lar.

Daha son­ra rotasını ülkem­ize çeviren Mehtap Elai­di, pan­de­mi sürecinde çiçek açarak tasarım ekib­inin huzur depo­la­masını sağlayan mimoza ağaçların­dan ilham­la özel bir desen hazır­ladı, bu desen organik kotona basıldı ve uçuşan elbiselere taşındı. Türkiye’nin gelenek­sel sanat­ların­dan oya işi­ni kolek­siy­ona yan­sıt­mak isteyen ekip Çatom ile bir araya gel­di ve Çatom’un iş sağladığı yetenek­li kadın­lar kolek­siy­ona özel bon­cuk­lu mimoza oyası ve Türkiye’ye has olan çin­te­mani des­eninin oyasını işledil­er. Bu oyalar cep kenarları­na, etek uçları­na ve yakalara dik­ilip baharı ve Türkiye’nin özün­den detay­ları tasarım parçaları­na taşıdılar. Bu işbir­liğin­den bir hatıra kalması ve kadın­ların el emeğine bir nevi saygı duruşu olması adı­na kolek­siyon­da­ki bluz ve göm­lek isim­ler­ine oya işleri­ni yapan kadın­ların isim­leri ver­il­di.

Mehtap Elai­di daha son­ra dünyanın özüne döndü ve varoluşun başlangıcı olan okyanus va balık­lar­dan esin­lenerek iki özel desen yap­tı, bazı parçalar­da da balık des­eni­ni nakış olarak işle­di. Pan­de­mi sürecinde özüne dönerek ken­di­ni topar­layan doğamıza gön­derme olarak cap­can­lı soyut çiçek desen­leri de kolek­siy­ona ekle­di. FW2021 kolek­siy­on çeki­minde her şeye rağ­men beton araların­dan fışkıran yeşil­lik­lere gön­derme yapan tasarım­cı bu dönemde her şey­den çok umu­da ihtiy­acımız olduğu için bu görseli de SS21 kolek­siy­onun­da bir desene de taşıdı. Kolek­siyon­da­ki tüm desen­ler doğa özüne dön­m­eye devam ede­bilsin diye organik koton­lara, doğa dos­tu Ecovero kumaşı­na veya Tencel’e basıldılar. Bu çevreçi yak­laşım­dan hareke­tle ekip ellerinde kalmış olan eski sezon kumaşlarını da kolek­siy­ona dahil ederek kolek­siy­onun %80’ini sürdürülebilir kumaşlar­dan oluş­tur­du.

Mehtap Elai­di ve ekibi bu döngü mac­erasını içe dönerek ve izleyi­ciyi de aynısını yap­maya dav­et ederek tamam­ladılar. Defilelerinde kuş ses­leriyle dolu med­i­tatif bir müzik­le manken­ler yavaşça bir yuvar­lak çiz­erek yürüdüler. Mer­di­ven­den inerek yürüyüş­ler­ine başlayan manken­lerin bu kore­ografisi içe dönüş med­i­ta­sy­on­ları­na da bir gön­derme niteliğindey­di. Video­da manken­lerin içe içe geçen görün­tü­leri kul­lanılarak insanın özüne ve içinde dolaşan kadın­lara dönüşü simge­len­di.

Kolek­siyon­da Mehtap Elaidi’nin imza­sı olan kup oyun­ları başı çek­erken detay­lar­da balon, pli, drape ve volan detay­ları öne çıkıy­or. Bu silüetler can­lı desen­lerde hay­at buluy­or ve bu desen­lere kır­mızı, yeşil, mavi ve bej ton­ların­dan oluşan bir renk paleti eşlik ediy­or. Bol­ca kul­lanılan beyaz poplin de bu can­lılığa bir tezat oluş­tu­rup izleyicinin göz­leri­ni ve içi­ni fer­ahlat­mayı amaçlıy­or.

Mehtap Elai­di kadını olarak tanım­lanan müdanasız kadının umut dolu his­set­tiğinde veya his­set­mek iste­diğinde giymek isteye­ceği bu kolek­siy­on her sezon olduğu gibi zen­gin tasarım detay­larıy­la özgün ve giy­ilebilir bir boyu­ta taşınıy­or.

Kore­ografisi­ni Uğurhan Akdeniz’in üstlendiği Mehtap Elai­di İlkbahar/Yaz 2021 defilesinin saç tasarımı L’Oréal Pro­fes­sion­nel ekib­ine, makyaj M.A.C’in pro­fesy­onel makyaj artist­ler­ine, styling’i ise Bengisu Gürel’e ait. Defile çeki­mi ise Galat­a­port İst­anb­ul Paket Postanesi’nde gerçek­leşti.

Exit mobile version