GARDIROP MAGAZİN

MBFWI: Yine, Yeni, Yeniden Sevdik!

MBFWI’nin 19–22 Mart tar­ih­leri arasın­da gerçek­leşen 13. Sezon’unda 37 mar­ka ve tasarım­cı Sonbahar/Kış 2019 kolek­siy­on­larıy­la izleyi­ci­leri büyüle­di.

Her yıl Türk modasını daha da iler­ilere taşıyan ve yer­li markalar ile tasarım­cıların glob­al plat­form­lara erişme­sine büyük katkı sağlayan bir MBFWI buluş­masını daha geride bırak­tık. Her sezo­nunu key­i­fle takip ettiğim MBFWI, “Kendin­den Daha Fazlasın” slo­ganıy­la görsel kam­pa­nyasın­dan Zor­lu PSM’deki Mer­cedes-Benz Lounge’una kadar tüm mecralar­da moda tutkun­larını dinamik bir tavır­la karşılarken, katılım­cıları ken­di ren­k­leri­ni keşfet­m­eye ve diğer ren­kler­le de cesur­ca bir araya gelm­eye dav­et etti. Artık klasik­leşen MBFWI Trans­fer Araçları, 13. sezon­da da İst­anb­ul sokak­larını arşın­ladı. Mer­cedes-Benz C‑Serisi ve Mer­cedes-Benz G‑Serisi araçlar, moda haf­tası boyun­ca özel mis­afir­leri defile ve sunum­lara yetiştirdil­er ve şehrin dört bir yanı­na moda haf­tası heye­canını taşıdılar.

Ayrı­ca bu yıl Zor­lu PSM’nin Sky Lounge’u, kar­naval kon­septinde mis­afir­leri karşılayan The Core Istan­bul adlı bir çekim merkezine dönüştürüldü. Türk mar­ka ve tasarım­cılarının Sonbahar/Kış 2019 kolek­siy­on­larını, 23 fark­lı ülke­den 100’den fazla ulus­lararası satın alma sorum­lusu ile buluş­tu­ran The Core Istan­bul’u ziyaret eden­ler arasın­da, Saks Fifth Avenue Dubai, Print­emps Paris, Har­vey Nichols Katar, Fash­ion Avenue Rus­sia ve Lib­er­ty Lon­don gibi presti­jli zin­cir mağazaların tem­sil­ci­leri de vardı. Alan­da­ki pop-up mağaza­da, MBFWI özelinde satışa çıkan ürün­ler kısıtlı süre boyun­ca sergilen­di. Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Istan­bul Orga­ni­za­sy­on Komite­si Başkanı Cem Altan, bu gir­işimin öne­m­i­ni şöyle anlat­tı: “İHKİB olarak hay­a­ta geçirdiğimiz, yük­sek kat­ma değer­li tasarım­cı ürün­lerinin ihra­cat­ta­ki payını artır­mayı öngören ‘Dört Dörtlük Eylem Planı’ çerçevesinde The Core Istan­bul ile hem mar­ka ve tasarım­cıları satın alma sorum­lu­ları ile buluş­tu­ruy­or, hem de mar­ka ve tasarım­cılar arasın­da fark­lı işbir­liği mod­el­leri­ni artır­mayı hede­fliy­oruz.” The Core Istan­bul, aynı zaman­da yeni sezon trend­leri, diji­tal süreç­lerin yöne­ti­mi, markalaş­ma, yavaş moda ve moda fotoğrafçılığı ana başlık­ları altın­da “zihin açıcı” pan­ellere de ev sahipliği yap­tı.

Gele­lim “catwalk”ta öne çıkan­lara…

EMRE PAKEL: ÖLÜMCÜL DÖVÜŞ
Mer­cedes-Benz Fash­ion Week Istan­bul’un 13. sezonu, The Core Istan­bul’­da gerçek­leştir­ilen Emre Pakel defile­siyle başladı. KOZA 2018 yarış­ması ikin­cisi Emre Pakel, bu sezon bir döne­min efsane video oyunu Mor­tal Kombat’tan esin­len­mişti. “Fatal­i­ty” adını verdiği kolek­siy­onu, avan­gart sokak modasının yan­sı­ması rahat siluetler­den ve üst üste giy­ilm­eye elver­işli parçalar­dan oluşuy­or­du.

NEW GEN: ÖZEL YETENEKLER

İst­anb­ul Moda Akademisi’nin genç tasarım­cıları  deney­imley­erek öğren­me çerçevesinde geliştir­ilen ve yaratıcılığı destekleyen metodolo­jisiyle gençlere hay­alin­de­ki moda kariy­eri için birçok fır­sat sunuy­or. NEW GEN görülme­si gereken en özel defilel­er arasın­da yer alıy­or. Muhammed İloğlu — Knight Of Cups, Sümeyye Başbuğu — Strong Soul, Şeb­nur Günay — Kekoizm temalarıy­la 10’ar parça olmak üzere toplam 30 tasarımını sek­törün beğeni­sine sunul­du.

DB BERDAN: RÜZGARA KARŞI
Her defilesinde fark­lı bir toplum­sal soruna gön­derme yapan Deniz ve Begüm Berdan ikil­isinin Sonbahar/Kış 2019 kolek­siy­onuna, 90’lardan izler taşıyan silüetler ile önyargılara ve olum­suz eleştir­ilere karşı, mücad­ele­ci ve savaşçı bir ruh hakim­di. LGBTİ mod­el­lerin de podyu­ma çık­tığı ve gökkuşağı bayrağının açıldığı defilede sergile­nen kolek­siy­on, nefrete karşı ade­ta koruyu­cu bir zırh gibi yorum­lan­mış parçalar­dan oluşuy­or­du: alüminyum folyo görünüm­lü puf mont­lar, çizgili den­im eşorf­man alt­ları ve ekose trençkot­lar, öne çıkan­lar arasın­day­dı.

KİĞILI: MİSTİK ÇİZGİLER
Markanın kuru­cusu ve Türkiye’de klasik erkek şık­lığının duayeni Abdul­lah Kiğılı’nın da izleyen­ler arasın­da yeri­ni aldığı “Light Mag­ic” isim­li şov­da, şehirli erkeğe alışılmışın dışın­da çizgi­leriyle öne çıkan bir kolek­siy­on sunan Kiğılı, “mist­i­sizm” teması ile podyum­day­dı.

SERRA KEFELİ: RUHUN AYNASI
Kısa bir aranın ardın­dan yeniden MBFWI takvi­minde yeri­ni alan Ser­ra Kefe­li, Kith & Kin markasının Sonbahar/Kış 2019 sunumunu “off­site” olarak L’Appart PR Istanbul’un showroom’unda gerçek­leştir­di. Ser­ra Kefe­li, “Mir­ror Stage” adını verdiği kolek­siy­onunu şöyle özetliy­or: “Bir var­lığın oluşu­munu ve kişisel gelişim süreci­ni, ken­di yaşadığım ve deney­im­lediğim ayrış­may­la tekrar tanım­ladım. Bu artık tasarım­cı olarak ken­di var­lığımı anla­ma ve ayrış­ma sürec­imin tasarım­larıdır. Çiçek desen­leri içime, çocuk­luğu­ma, gençliğime ve şimdi­ki yaşamı­ma dokunuy­or. Bu desen­lerin aynada­ki yan­sı­ması ise kolek­siy­onu tanım­lıy­or.”

ÖZLEM KAYA: OKULA DÖNÜŞ
Moda Tasarım­cıları Derneği Eş Başkanı Özlem Kaya, “Oku­la Dönüş” heye­canını ken­di stilinde yorum­ladığı Sonbahar/Kış 2019 kolek­siy­onuy­la MBFWI’a katıldı. İpek, yün, koton gibi doğal kumaşların dan­tel ve şifon gibi roman­tik kumaşlar­la destek­lendiği, ekos­enin cömertçe kul­lanıldığı kolek­siy­onun renk paletinde siyah, yeşil, kır­mızı, pudra ve beyaz ton­ları ön plan­day­dı.

MEHTAP ELAIDI: KABUK DEĞİŞTİRME
Mehtap Elai­di zamanın ruhunu yakala­mayı hep başarıy­or. Her sezon fark­lı bir hikaye anla­tan Elaidi’nin bu sezon­ki teması ise “yenilen­me ve kabuk değiştirme.” #ITSMETIME adını verdiği kolek­siy­onun­da tasarım­cı, Mehtap Elai­di kadınının peşinde bir yol­cu­luğa çıkıy­or ve “müdanasız” sıfatını yakıştırdığı bu kadının stili­ni Sonbahar/Kış 2019 kolek­siy­onu aracılığıy­la keşfediy­or. Elai­di, bu kolek­siy­onuy­la ilk defa hazır giy­im parçalarının yanı sıra çan­ta, takı ve aksesuar­lara imza attı ve markanın yeni logo­su da bu defilede tanıtıldı.

ŞANSIM ADALI: ÇİÇEK PASAJI NOSTALJİSİ
Geçtiğimiz sezon, Mer­cedes-Benz Türk’ün glob­al plat­for­m­da tem­sil ettiği Türk tasarım­cılar arasın­da yer alıy­or­du Şan­sım Adalı. Bu sezon­da ise MBFWI’nin “Kayıp Duygu­lar Dolabı” adını verdiği ve Çiçek Pasajı’nın görkem­li atmos­ferinde gerçek­leşen bir defi­leyle izleyen­lere çok etk­i­leyi­ci anlat yaşat­tı. Şan­sım Adalı, bu mekanı seçmesinin nedeni­ni şöyle anlatıy­or: “Bun­dan tam 28 yıl önce tanıştım Çiçek Pasajı’yla. Ailem­le Tar­i­hi Ceneviz Restoranı’nın dar basamak­lı ahşap mer­di­ven­lerinden çıkıp zamanın Rum Tavernası’na gidişi­mi, mekanın tavanın­da asılı anti­ka ütü­leri, bakır kazan­ları, anti­ka rady­oları ve bun­lar ben­im başı­ma düşer mi korkusunu dün gibi hatır­larım!” Sudi Etuz Sonbahar/Kış 2019 kolek­siy­onu, “cou­ture” detay­ları sokak modası­na uyarla­masıy­la akıl­lar­da yer etti. Siyah, mor ve fuşyanın hakimiyetinde­ki tasarım­lara ışıltı katan Swarovs­ki taşlar, transparan detay­lar, tül ve sat­en kul­lanımı kolek­siy­onu çok ele­gan bir nok­taya taşırken, 80’li ve 90’lı yıl­lara gön­derme yapan kemer­ler de oldukça dikkat çeki­ciy­di.

ÖZLEM SÜER: H2O
Özlem Süer’in suyun moleküler bileşimine ithafen “H2O” adını verdiği Sonbahar/Kış 2019 kolek­siy­onu, insan hay­atı için nefesten son­ra en önem­li öğe olan suyun bir­leştiri­ci ve bütün­leştiri­ci gücünü vur­gu­luy­or. Şifon­lar, ipekler, yepyeni doku­malar ve çağın hızını yakalayan teknolo­jik kumaşların mavi, yeşil ve toprak ton­larıy­la buluş­tuğu kolek­siy­onu podyum­da sergileyen mod­eller arasın­da, son dönem­lerin başarılı mod­el Özge Ulu­soy da bulunuy­or­du.

EXQUISE: IŞILTILI YILLAR
Bu yıl ilk defa Run­way alanın­da bir defi­leyle kolek­siy­onunu sunan Exquise, #Gold­en­Rhap­sody adlı Sonbahar/Kış 2019 kolek­siy­onunun ilhamını 70’li ve 80’li yıl­lar­dan alıy­or. Özel­lik­le bu yıl­ların müzik­lerinden ve eğlence hay­atın­dan esin­lenerek çok yön­lü, dinamik ve özgün bir ruh yakala­mayı başaran kolek­siyon­da; payetli ve ışıltılı kumaşlar, dol­gu mont­lar, met­al tokalı kemer­ler ve over­size üstler ile özgür kadının stili­ni vur­gu­layan parçalar öne çıkan­lar arasın­day­dı.

ÖNDER ÖZKAN: TRANSPARAN TRİKOLAR
Niş olarak seçtiği triko alanın­da harikalar yaratan Önder Özkan, bu sezon da çok hoş transparan detay­ların göze çarp­tığı, akıl­lara kazı­nacak güzel­lik­te bir kolek­siy­ona imza atmış. Tasarım felse­fesi­ni Anadolu Uygarlıkları’nı çağ­daş stile uyarla­mak üzer­ine kuran Özkan’ın bu sezon­ki ilham kay­nağı ise ressam Bedri Rah­mi Eyüboğlu’nun renk paleti ile 70’li yıl­ların desen­leri ve kes­im­leri.

Exit mobile version