GARDIROP MAGAZİN

MBFWI: 2020 İlkbahar-Yaz Sezonunun Ardından

 14. sezon istan­bul Moda Haf­tası, 8–12 Ekim tar­ih­leri arasın­da Zor­lu PSM’de 14. sezon buluş­masını gerçek­leştir­di. Yer­li tasarım­cılar, bu yıl da İlkbahar/Yaz 2020 kolek­siy­on­larıy­la ve sıra dışı mekan­lar­da sahne alan defileleriyle büyüle­di.   

41 mar­ka ve tasarım­cının yer aldığı bir MBFWI sezo­nunu daha geride bırak­tık! Bin bir emek­le hazır­lanıp izleyi­cisiyle buluş­tu­ru­lan tasarım­lar, Türk modasının temel taşlarını döşüy­or desek yeridir. MBFWI sayesinde moda sek­törü çok sayı­da yeni tasarım­cıyı hay­atımıza kat­maya devam ediy­or. Her sezon bu mara­tonu sürdürmek, kolek­siy­on­larını izleyen­lerin beğeni­sine sunup onların takdiri­ni kazan­mak, tasarım­cılar için büyük efor ve cesaret gerek­tiriy­or. Artık rüştünü ispat etmiş tasarım­cıların genç tasarım­cıları destek­lediği­ni görmek de muaz­zam.

Yola çık­tığı ilk gün­den bu yana, MBFWI’un çok yol aldığı gerçeği­ni yad­sı­ma­mak gerek. Bu yıl ikin­ci kez Güneş Güner’in kre­atif direk­tör­lüğünde gerçek­leşen MBFWI orga­ni­za­sy­onu; İHKİB’in desteği, L’Appart, Bore­al Bran­dlift­ing, Golin ve Bee Pr gibi çok değer­li PR şir­ket­lerinin de katkılarıy­la her sezon bir lev­el daha yukarıya taşınıy­or. 2008’de “Fash­ion LAB” olarak başlayan hikayenin, o gün­ler­den beri istikrar­lı bir şek­ilde böyle­sine güzel, etk­ili bir orga­ni­za­sy­on haline gelme­si başlı başı­na büyük başarı.

Yeni sezo­nun en çarpıcı etkin­lik­lerinden bazıları “off­side” defilel­er­di. Dünya modası­na yön veren markaların ve tasarım­cıların sıra dışı mekan­lar­da düzen­lediği defile örnek­leri gibi, önem­li bazı Türk tasarım­cıların da bu yıl işleri­ni, onlara esin veren bir­takım mekan­lar­da sun­ması çok etk­i­leyi­ciy­di. Şan­sım Adalı’nın“Sudi Etuz” markasının defile­si, Unka­panı Plakçılar Çarçısı’nda tanıtıldı. 80’li ve 90’lı yıl­lar­da en par­lak döne­m­i­ni yaşayan, müzik yapım­cılarının bulun­duğu nos­taljik mekan­da gerçek­leşen defile çok çarpıcıy­dı. Bir diğeriyse Gül Ağış’ın Lug Von Siga markasının Venedik Sarayı’nda sunulan defile­siy­di. Kolek­siy­on­la tam örtüşen, bütün­lük için­de­ki defile­den çıkan­ların yüz­lerinde­ki koca­man gülümseme görülm­eye değer­di. Ve yine #jour­neyME isim­li kolek­siy­onuy­la bir kez daha izleme­sem olmazdı dediğim isim­ler­den Mehtap Elaidi’nin defis­esi de için Sakıp Sabancı Müze­si’nin Fıstık­lı Teras’ın­da izleyen­lere key­i­fli anlar yaşat­tı.

Ancak defilel­er ardı ardı­na sıra­landığın­dan, “off­side” bir defi­leyi izleyen­lerin tekrar alana dönüp diğer defi­leyi izleme­si çok kolay olmadı. Yine de dünya trener­inin Türkiye’de de etk­i­leri­ni his­set­tirdiği­ni ve fark­lı mekan­ların ambian­sıy­la bütün­leştiğinde tasarım­cıların işlerinin de devleştiği­ni görmek müthiş bir haz. Bu yön­den bakıldığın­da, MBFWI’nin bu sezon yurt dışın­dak­i­leri arat­mayan çok hoş defilelere sahne olduğu aşikar. Mehtap Elai­di, Sudi Etüz ve Lug Von Siga markasının yaratıcısı Gül Ağış’ın defileleri­ni, büyü­leyi­ci anlarıy­la 14. sezo­nun akıl­lar­da daha bir baş­ka yer tutan defileleri arası­na yazıy­o­rum.

Bu yıl front row’da stiliyle öne çık­mak isteyen genç oyun­cu­lar da sık­lık­la yer aldı. Aybüke Pusat, Melisa Aslı Pamuk, Nil Peri, Bestem Su Özdemir gibi isim­ler defilelerin öne çıkan isim­leri arasın­day­dı. Neredeyse her sezon defilel­erde karşılaştığım isim­ler­den biri de Hat­ice Arslan. Dikkat çeken oyun­cu­luğu­nun yanı sıra, çok hoş bir stili var ve İst­anb­ul Moda Haftası’nın en sıkı takipçi­lerinden.

Moda endüstrisinin her sezon heye­can­la bek­le­nen ve her yıl daha da iyiye gide­ceğine inandığım bu çok özel buluş­masın­da, büyük emek­ler­le hazır­lanıp sunulan yeni kolek­siy­on­larının tüm tasarım­cılar ve markalara uğurlu gelme­si ve güzel bir sezon geçirmeleri dileğiyle…

SEZONUN GÖZE ÇARPANLARI

Moda endüstrisinin her sezon heye­can­la bek­le­nen ve her yıl daha da iyiye gide­ceğine inandığım bu çok özel buluş­masın­da, büyük emek­ler­le hazır­lanıp sunulan yeni kolek­siy­on­larının tüm tasarım­cılar ve markalara uğurlu gelme­si ve güzel bir sezon geçirmeleri dileğiyle…

 

Exit mobile version