GARDIROP MAGAZİN

Maskeli Yaşamda Alerjiye Dikkat!

Covid-19 pan­demisi sürecinde gün­lük yaşan­tımızın vazgeçilmezi haline gelen ve çeşit çeşit ren­kler, desen­ler­le karşımıza çıkan maskel­er, aler­jik reak­siy­on­lara yol açarak gün­lük yaşan­tımızı olum­suz da etk­ileye­biliy­or.

Tüm dünyayı kasıp kavu­ran Covid-19 pan­demisi, 7’den 70’e gün­lük alışkan­lık­larımızı tepe­den tır­nağa değiştirirken, maskeyi de vazgeçilmez­imiz haline getir­di. Ancak piyasa­da yer alan ve ade­ta bir aksesuar gibi tasar­lan­mış renk renk, çeşit çeşit, desen­li göz alıcı maskel­er, bazı durum­lar­da fay­da yer­ine zarar vere­biliy­or!

Acıba­dem Kozy­atağı Has­tane­si Der­ma­tolo­ji Uzmanı Prof. Dr. İkb­al Esen Aydıngöz

Maske yapımın­da kul­lanılan doğal ya da sen­tetik tek­stil ürün­lerin içerdik­leri boy­alar, boy­anın akmasını önleyen kimyasal mad­del­er ve yapıştırıcılar nedeniyle tahriş, hat­ta aşırı duyarlılık reak­siy­on­ları­na neden ola­bildiği­ni vur­gu­layan Acıba­dem Kozy­atağı Has­tane­si Der­ma­tolo­ji Uzmanı Prof. Dr. İkb­al Esen Aydıngöz, maske kul­lanımı­na yöne­lik önem­li uyarılar­da bulunuy­or.

Maskelerin bazı kişil­erde aler­jik reak­siy­on­lara yol aça­bildiği­ni belirten Aydıngöz, söz­ler­ine şöyle devam ediy­or: “Korun­ma amaçlı kul­landığımız maskelerin de aler­jik reak­siy­on yapa­bile­ceği tespit edilmiştir. Üre­tim aşa­masın­da kul­lanılan kimyasal mad­del­er, boy­alar deride tep­kiye neden ola­bilmek­te­dir. Ayrı­ca imalat aşa­masın­da kul­lanılan lastik, met­al türev­leri, yapıştırıcı ve apre de deride sorun yarata­bilir. Tek­stil mad­deler­ine ekle­nen antimikro­biyeller, yumuşatıcılar, alev almaya karşı koruyu­cu­lar, leke tut­mayı engelleyen mad­del­er de zaman içinde deride reak­siy­on­lara neden olur.”

 

Alerjik Reaksiyonlara Dikkat!

Maske kul­lanımı nedeniyle ciltte oluşan reak­siy­on­ların aler­ji olup olmadığını anla­mak mümkün. Tahriş edi­ci mad­del­er, hemen hemen herkeste kızarık­lık yapıy­or. Oysa aler­jik reak­siy­on­lar sadece yatkın­lık gösteren kişil­erde ortaya çıkıy­or. Aler­jen madde ile tekrar­layan temas sonu­cun­da, değin­im alanının dışı­na taşan şid­detli kaşın­tı, kızarık­lık, hat­ta su dolu kabar­cık­lar mey­dana geldiği­ni belirten Prof. Dr. İkb­al Esen Aydıngöz “Kızarık­lık parça parça dökün­tü şek­linde ola­bile­ceği gibi deri­den hafifçe kabarık, ödem­li, net sınır­lı alan­lar şek­linde de karşınıza çık­a­bilir. Bazı kişil­erde akne ben­z­eri sarı uçlu minik kabar­cık­lar gözlenebilir. Gün­lük yaşamı engel­leyi­ci ve can sıkıcı boyut­ta ola­bilen bu aler­jinin önüne geçe­bilmek için maske yapımın­da kul­lanılan malzemelere dikkat etmek gerekir. İşlem görmemiş doğal ve sen­tetik iplik­ler ise deride nadiren reak­siy­ona neden olur” diy­or.

 

Amacına Uygun Maske Seçilmeli!

Maskelerin amacı­na uygun seçilip kul­lanıl­ması gerek­tiği­ni belirten Aydıngöz “Hava kirlil­iğinin belir­gin olduğu böl­gel­erde veya polen­lerin yoğun­laştığı mevsim­lerde, özel­lik­le açık hava­da zaman geçir­ile­cekse maske kul­lan­mak, bu mad­delerin insan vücud­una ulaş­masını ve zarar­lı etk­il­er oluş­tur­masını kıs­men engeller. Maskel­er süzgeç göre­vi yaparak hava yolu ile bulaşan hastalık­lar­dan korun­mamızı da sağlar. Sol­unum yolu enfek­siy­on­ların­dan korun­mak için bak­teri ya da virüsün boyut­ları­na göre maske seçilir. Aler­jik reak­siy­on­lar­dan korun­mak için seçile­cek maskelerin ise polen, bit­ki sporları, ev hay­van­larının tüy­leri, küf ve ev akar­larını engelleye­cek özel­lik­te olması gerekir. Örneğin polen­ler 2,5–5 mikron çapın­dayken, bak­teri ve virüsler 0,3–1 mikron büyük­lüğündedir” diy­or.

Alerjik Reaksiyona Karşı 6 öneri!

Prof. Dr. İkb­al Esen Aydıngöz, aler­jiye karşı yapıla­bile­cek­leri şöyle sıralıy­or:

Exit mobile version