GARDIROP MAGAZİN

Kalitesiz uyku konsantrasyonu bozuyor

beautiful girl sleeps in the bedroom

Sıcak yaz gün­leri çoğu zaman deniz ve havuz tatili anlamı­na gelse de uykusuz gecelere de neden ola­biliy­or.

Uykusu­zluk da özel­lik­le çalışan­lar için ver­im­siz iş gün­ler­ine neden ola­biliy­or. Göğüs Hastalık­ları Uzmanı Prof. Dr. Fer­ah Ece “Özel­lik­le iş dünyasın­da ver­im­li ola­bilmek için kaliteli uyku çok önem­li. İdeal uyku saati kişinin ken­di­ni sabah dinç uyan­ması için gereken sür­eye göre değişir. Bu zaman aralığı kiminde 5 saat kiminde 8 saat ola­bilir “diy­or. Liv Hos­pi­tal Göğüs Hastalık­ları Uzmanı Prof. Dr. Fer­ah Ece sıcak havalar­da rahat bir uyku geçirmek için alı­nacak önlem­leri anlat­tı.

Kalite­siz uyku nedir?
İyi bir uyku­nun başlı­ca ölçüsü kişinin sabah dinç uyan­ması ve ken­disi­ni gün içinde zinde his­setme­sidir. Kalite­siz uyku ise gece sürek­li uyan­malar ve sabah yorgun­luğu ile karak­ter­izedir. Uyku bozuk­luk­ları sol­unum düzen­si­z­lik­ler­ine, bu düzen­si­z­lik­ler de kişinin gece boyun­ca bazen kıs­mi bazen de tama­men uyan­ması­na sebep olur. Bu yarı ya da tam uyanık­lık durum­ları has­tanın derin ve kesin­ti­siz uyku uyu­masını engeller ve uyku­nun kalitesi­ni bozar.

Kalite­siz bir uyku nelere sebep ola­bilir?
Çok gürültülü hor­la­ma ve uyku­dan boğul­ma hissi ile uyan­manın da eşlik ettiği kalite­siz bir uyku işte ver­i­mi düşürür, kon­santrasy­onu bozar, hat­ta kilo bile aldırır. Bunun yanın­da unutkan­lık, sabah baş ağrısı ve bulan­tı ile uyan­ma, sinirlilik sık­lık­la karşılaşılan durum­lar­dandır.

Sabah dinç uyan­mak için geceleri karan­lık­ta uyuyun
Sabahları dinç uyan­mak ve bağışık­lık sis­tem­i­ni güçlendirmek için karan­lık­ta uyu­mak gerekir. Çünkü bağışık­lık sis­tem­i­ni düzenleyen ve vücud­un biy­olo­jik saa­ti­ni koruyan mela­tonin hor­monu saat 23.00 ile 05.00 arasın­da sal­gılanır. Bu saatler arasın­da karan­lık­ta uyun­duğun­da hor­mon, hücreleri yenil­er.

Kalite­siz uyku iş yerinde ver­i­mi düşürür
Gece boyun­ca bölün­müş uyku ve uyku­da oksi­jen düşmeleri unutkan­lık, algı kusurları ve gün içinde kon­santrasy­on bozuk­luğu­na yol aça­bile­ceğin­den çalış­ma per­for­man­sını düşürür. Dikkat gerek­tiren işlerde çalışan, taşıt kul­lanan kişil­erde kazalara yol aça­bilir.

Exit mobile version