GARDIROP MAGAZİN

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Editörlük Atölyesi Başlıyor

İst­anb­ul Gelişim Üniver­site­si Sürek­li Eğitim Merkezi bünyesinde açıla­cak 60 saat­lik ‘Editör­lük Atö­lye­si’ 2 Mart Cumarte­si günü eğitim­ler­ine başlıy­or. Yazar ve Geliştiri­ci Editör Mürsel Çavuş tarafın­dan ver­ile­cek eğitim­ler­le Türkiye’nin kök­lü yayıncılık geleneğinin diji­tal çağın dinamik­leriyle har­man­lan­ması amaçlanıy­or.

İst­anb­ul Gelişim Üniver­site­si Sürek­li Eğitim Merkezi’nde ver­ile­cek Editör­lük Atö­lye­si 10 haf­ta boyun­ca cumarte­si gün­leri yapıla­cak. Türkiye’de basılan kitap sayısının her geçen yıl art­tığını belirten Yazar ve Geliştiri­ci Editör Mürsel Çavuş, “Türkiye İst­at­ist­ik Kuru­mu (TÜİK) ver­i­ler­ine göre, 2018’de 58 bin 27 kitap yayım­landı. Gazete, der­gi, blog, haber siteleri, kurum­sal yayın­lar, e‑kitap, ses­li kitap, video gibi for­mat­ların çoğal­masının yanı sıra hemen her meslek uzmanı sosyal medyaya içerik üretiy­or. Bu da editör ve içerik üreti­cisi arayışını artırıy­or. Amazon’un Türkiye’ye girme­siyle kişisel yayıncılık alanın­da gelişmel­er yaşanıy­or, yakın­da yayınevine ihtiyaç duy­madan herkes kitap yayın­laya­bile­cek. Bunun için de nite­lik­li editör ihtiy­acı oluşa­cak” dedi.

“YAZAR MİMAR, EDİTÖR İSE İNŞAAT MÜHENDİSİ”
Git­gide artan editör talebine dikkat çek­erek eğitimin öne­m­i­ni vur­gu­layan Çavuş, “Kitap­ta yazar mimar, editörse inşaat mühen­di­sidir. Editör, yazarın elin­de­ki dosyayı kita­ba, yani ürüne dönüştüren kişidir. Türkiye çok iyi editör­lerin olduğu bir ülke ve cid­di bir yayıncılık geleneğimiz var. İnt­ern­et ve diji­talleşme yayıncılık­ta yeni bir döne­mi ve yeni bakış açılarını beraberinde getir­di. Yeni döne­min getirdiği dinamik­ler için yeni stan­dart­lara ihtiyaç var. Editör­lük Atölyesi’nde Türkiye’nin kök­lü yayıncılık geleneği­ni günün dinamik­leriyle buluş­tu­ruy­oruz” diye konuş­tu.

“GELECEĞİN MESLEĞİ EDİTÖRLÜK OLACAK”
Yaz­maya ve metne bakış açısının çok değiştiği­ni vur­gu­layan Çavuş, “Yaz­mak eski­den ede­bi metinler­le özdeşleştir­ilirken bugün dünyanın var oluş şek­line dönüştü. Google sis­tem­atiği yazılmış metinler üzer­ine kuru­lu. 100 sene önce yaz­mak gazete­ci­lerin ya da ede­biy­atçıların işiy­di. Şim­di herkesin ken­di­ni iyi ifade ede­bilmek için yaz­maya ve ken­di editörü olmaya ihtiy­acı var. Editör­lük gele­ceğin en par­lak meslek­lerinden biri ola­cak. Hat­ta ikin­ci kariy­er olarak düşünülebilir” ifadeleri­ni kul­landı.

“MESLEK ETİĞİNİ KAVRAYACAKLAR”
Eğitime katılan­ların kitabın, derginin veya yazılı materyal­lerin üre­tim sürecine tanık­lık ede­ceği­ni ifade eden Çavuş, “Dilin nasıl kul­lanıl­ması gerek­tiği­ni, huku­ki süreç­leri, meslek etiğin gereklilik­leri­ni kavray­a­cak­lar. Bu alan­da kon­um­landır­mayı, kariy­er planını, iletişim strate­ji­leri oluş­tura­bilmeyi öğrenecek, yayıncılık dünyasının dinamik­leri­ni anla­ma, anal­iz etme, okur kitle­si belir­leme ve ona uygun içerik üretme becerisi kazanacak­lar” dedi.

EĞİTİME KİMLER KATILMALI?
Eğitime kim­lerin katıla­bile­ceği hakkın­da da bil­gi veren Çavuş konuş­ması­na şöyle devam etti:

“Eğitime kitap veya der­gi hazır­la­mak isteyen­ler, yayıncılık yap­mayı düşü­nen­ler, iletişim fakül­te­si öğren­ci­leri, özel­lik­le sosyal medya uzman­lığı yapan içerik üreti­ci­leri, kurum­sal iletişim çalışan­ları, dille uğraş­mayı sev­en, kariy­er olarak editör­lük yap­mak isteyen herkes katıla­bilir. Katılım­cılar eğitim sonun­da kültürel yayıncılık, kurum­sal veya birey­sel yayıncılık alanın­da çalışa­bilir, inter­net içer­iği ürete­bilir veya ken­di çalış­malarının editörü ola­bilir­ler.”

ATÖLYEDE HANGİ KONULAR İŞLENECEK?
Editör­lük Atö­lye­si’nde; Yayıncılık dünyası nasıl işler? Kâğıt cinsin­den font­lara, baskı tekniklerinden mat­baa süreç­ler­ine kadar kitap üre­tim aşa­masın­da nel­er yaşanır? Fikir ve Telif Hak­ları nasıl işler? Amazon’a göre içerik nasıl üretilir? Der­gi ve inter­net editör­lüğü nasıl yapılır? Yazar ve editör ilişk­i­leri, editör ve kurum ilişk­i­leri ne şek­ilde yönetilme­lidir? Meslek etiği neleri kap­sar? Editörün sahip olması gereken donanım­lar nel­erdir? Editörün dille ilişk­isi nasıl olmalıdır? Redak­siy­on nasıl yapılır? Kitabın tanıtım ve dağıtımın­da editöre düşen görevler nel­erdir?” adlı konu­lar işlenecek.

Atö­lye hakkın­da­ki detaylı bil­giler 28 Ocak 2019 tar­i­hinde üniver­site tarafın­dan açık­lanacak.

MÜRSEL ÇAVUŞ KİMDİR?
İst­anb­ul Üniver­site­si İletişim Fakül­te­si Gazete­ci­lik Bölümü’nden 1996 yılın­da mezun olan Mürsel Çavuş, 22 yıldır basının çeşitli kademelerinde görev aldı. İçerik danış­man­lığı, editör­lük, yazı işleri müdür­lüğü, genel yayın yönet­men­liği yap­tı. 2013 yılın­dan beri Doğan Bur­da ve Turku­vaz Medya Grubu ile telifli yazar olarak çalışıy­or ve geliştiri­ci kitap editör­lüğü yapıy­or ve yazılarını www.murselcavus.com adresinde yayım­lıy­or. Yitikülke Yayınları’ndan çıkan Yaratıcı Yazarlık Def­teri kitabının da yazarı.

 

Exit mobile version