GARDIROP MAGAZİN

“Her İnsan, Kendi Sağlık Kitabının Yazarıdır”

Dr. Mehmet Por­takal

Mod­ern tıb­bın tüm imkan­larıy­la, yük­sek teknolo­jiyi ve tamam­layıcı tıp uygu­la­malarını aynı pota­da eriten for­mülünü Orange Clinic’te başarıy­la uygu­layan Dr. Mehmet Por­takal ile kış hastalık­ların­dan korun­ma yön­tem­leri­ni, bağışık­lık sis­tem­i­ni güçlendirmek için yapıl­ması gereken­leri ve sağlığa dair mer­ak edilen­leri konuş­tuk.Önce­lik­le sizi tanıya­bilir miy­iz?
Tıp fakül­tesin­den lisans dere­ce­mi aldık­tan son­ra  çok sevdiğim ve ilgi duy­duğum “Fizik Tedavi ve Reha­bil­i­ta­sy­on” üzer­ine uzman­lığımı tamam­ladım. Orange Clin­ic’te de, yıl­ların tecrübe­siyle geliştirdiğim, “kendime has” diy­erek tanım­laya­bile­ceğim Dr. Mehmet Por­takal For­mülü’nü uygu­la­maya devam ediy­o­rum. Bu for­mül, mod­ern tıb­bın tüm imkan­larıy­la, yük­sek teknolo­jiyi ve doğal, tamam­layıcı tıp uygu­la­malarını aynı pota­da eri­tiy­or.
Sağlığın sürdürülebilir olması için has­tanın / danışanın fizik­sel (anatomik) olarak muayene edilme­si, kişinin zihin­sel ve ruh­sal iyil­iğinin de ele alın­ması gerekir. Sürdürülebilir sağlık için sürek­li yenile­nen yön­tem­leri takip etmek , has­tanın ihtiy­acı­na uyarla­mak için yeter­li donanı­ma sahip olmak gerekir.
Fizik tedavi için gelen hasta­larımın tama­men iyileşmesinin fonksiy­onel tıp uygu­la­maları, tıb­bi beslen­me pro­gram­ları, egz­er­siz alışkan­lığı kazandırıl­ması ve/veya yaşamın bileşen­ler­ine dair “farkın­dalık” oluş­tu­rul­ması gibi destek­ler ile bir ara­da sunul­masıy­la mümkün.
Yurt içinde ve yurt dışın­da kon­um­lan­mış pek çok has­tanede, klinik­te, ter­mal tesiste ve sağlık­lı yaşam merkezinde uygu­ladığım tedavi­lerin bir uzan­tısı olarak; bugün, Orange Clin­ic’te akut ve kro­nik sağlık sorun­ları ile mücadele eden hasta­ları tedavi etmenin yanı sıra hay­atın her alanın­da denge kur­maya ihtiyaç duyan, yoğun stres nedeniyle sağlığını kay­betme nok­tası­na gelmiş veya bir sağlık prob­lem­ine mahal ver­memek için bağışık­lık sis­tem­i­nin güçlen­me­sine ihtiyaç duyan her yaş­tan danışan­ları­ma da kişiye özel danış­man­lık hizmeti de sunuy­o­rum.

Orange Clin­ic danışan­ları­na nasıl bir deney­im sunuy­or?
Orange Clin­ic için muhteşem bir şir­ket evlil­iğin­den dünyaya gel­di demek mümkün… Bu ortak­lığın bir tarafın­da, aynı zaman­da isim babası olmak vas­fıy­la bir­lik­te ben duruy­o­rum. Diğer tarafın­da ise, tur­izm sek­törünün duayen isim­lerinden Sn. Ahmet Ser­hat Yalap’ın kuru­cusu ve yöneti­cisi olduğu, son yıl­ların glob­al sağlık tur­iz­mi are­nasın­da par­layan yıldızı olarak kab­ul edilen Suden Grup var.
Maçka’nın kalbinde­ki Maç­ka Residance’da kon­um­lanan Orange Clinic’te sizin için değişim; adımınızı attığınız anda, kaliteli, şık ama sami­mi ve sıcak karşıla­ma ile başlar. Kulağınıza bel­ki klişe gele­cek ama altını güçlü şek­ilde doldur­duğu­muz için gururla telaf­fuz ede­bile­ceğim vaadimiz: Orange Clinic’te hay­a­ta yeniden başla­mak mümkün.
Orange Clin­ic; hasta­larının her bir hücre­sine dokunuy­or, kendi­lerinin en iyi hali­ni bul­maları için çaba sarf ediy­or ve bütünsel sağlık yak­laşımıy­la hay­at yol­cu­luk­ları­na eşlik ediy­or. Fizik­sel, zihin­sel ve ruh­sal iyi­lik halin­in kalıcı olması adı­na sürdürülebilir sağlık çalış­maları­na yöne­lik uygu­la­malar­dan fay­dalanıy­or.

Orange Clin­ic’de sunulan hizmetler hakkın­da biraz daha detay rica etmem­iz mümkün mü?
Fizik Tedavi ve Reha­bil­i­ta­sy­on branşın­da Fibromiyalji tedavisi gibi rahat­sı­zlık­ların gider­ilme­si için çeşitli ter­api ve uygu­la­manın bünyem­izde, ben­im önder­liğimde çalışan son derece deney­im­li bir ekip tarafın­dan yapılıy­or.
Medikal Estetik branşın­da çok iyi eğitim­ler almış hekim arkadaşlarımız ve estetisyen­ler­im­iz bulunuy­or. Gerek ip askı, dol­gu, botoks gibi jener­ik işlem­ler, gerekse mezoter­api tarzı uygu­la­malar­da hari­ka sonuçlar alındığını görüy­o­rum.
Genel Sağlık ve Koruyu­cu Hekim­lik alanın­da kısa sürede sonuç veren damar içi uygu­la­malar baş­ta olmak üzere bil­im­in ışığı altın­da geliştir­ilmiş pek çok tedavi uygu­luy­oruz. vs. gibi uygu­la­malar bu branşın hekim­lerinin kon­trolü altın­da gerçek­leştir­iliy­or. Diyetisyen­ler­im­iz ile detoks ve sağlık­lı beslen­me pro­gram­ları da sunuy­or,  ayrı­ca danışan­larımızın ihtiy­acı doğrul­tusun­da psikoter­api seansları gerçek­leştiriy­oruz.
SPA’­da Türk hamamımız, kapalı yüzme havuzu­muz, özel olarak geliştir­ilen masajları uygu­layan çok maharetli ter­apist­ler­im­iz, bire­bir spor hocasıy­la çalışılan EMS sis­te­minden de yarar­lan­abile­ceğiniz spor salon­u­muz  dikkat çekiy­or. Ayrı­ca NASA tarafın­dan geliştir­ilen Far-Infrared isim­li en yük­sek teknolo­ji ürünü ısıt­ma sis­tem­ine sahip olan  sauna,  sağlığa son derece olum­lu katkı sağlıy­or.

Havaların soğu­masıy­la bir­lik­te soğuk algın­lığın­dan, influen­za­ya kadar çeşit hastalık­la mücadele ediy­oruz. Orange Clin­ic, danışan­larını,  kış hastalık­ların­dan koru­mak için nel­er yapıy­or?
Orange Clin­ic bünyesinde, danışan mut­la­ka hekim tarafın­dan muayene edilir, gerek­li görüldüğü koşul­da bazı tetkik­ler istenir ve bu doğrul­tu­da tedavi plan­lanır. Bağışık­lığı güçlendirmek  için en hızlı sonu­cu damar yoluy­la ver­ilen bileşen­ler sayesinde alırız.
Ben­im öner­im, bu mevsimde,  intra­venöz tedavilere ek olarak mut­la­ka bir detoks pro­gramı alın­ması ola­cak­tır. Detoks pro­gramı vücud­u­muzu bak­ter­ilere ve virüslere karşı savu­nacak kalka­nın temel yapı taşların­dan biridir ve bütünsel tedavinin ayrıl­maz bir parçasıdır.

Bağışık­lık sis­temimizi güçlendirmek için nel­er yap­malıyız?
Vücud­u­muzun nelere ihtiy­acı olduğunu yani bünyem­izde han­gi vit­a­min ve min­er­alin eksik olduğunu doğru oku­mak şart.  Has­tanın öyküsünü din­leme­den veya tetkik­leri­ni inceleme­den bir vit­a­min tavsiye etmek­ten bile imti­na etmek gerekir çünkü doğru desteği uygun doz­da ve ihtiyaç duyu­lan zaman­da almak  önem­lidir.
Mükem­mel çözüme  hekim görüşü alarak ve biz­im Orange Clin­ic’te yap­tığımız üzere kişiye özel tedavi tat­bik edilme­siyle ulaşılır, ancak mola ver­m­enizi, ken­di­nize zaman ayır­manızı  ve bünyem­izde uygu­lanan Well-Being çalış­maları­na göz atmanızı tavsiye ede­bilir­im.

Günümüzün hastalığı fibromiyalji üzer­ine kitabınız bulunuy­or. Bu hastalığın tanısı ve tedavisi hakkın­da bizi bil­gilendirir misiniz?
Fibromiyalji, insanı fizik­sel, zihin­sel ve ruh­sal yön­den etk­ileyen, yaşam kalitesi­ni düşüren bir rahat­sı­zlık­tır; doku­lar­da­ki oksi­jenin azal­ması net­icesinde oluşur. Has­tanın enfek­siy­on hastalık­ları­na ilişkin öyküsü, hor­mon den­ge­si / den­ge­si­zliği, genetik mirası, fizik­sel ve ruh­sal trav­maları, yaşam tarzı hat­ta sindirim sis­tem­ine ilişkin sorun­lar dahi fibromiyalji hastalığını tetik­liy­or ola­bilir. Doğru tedavi pro­gramının uygu­lan­ması ancak hastalığın kökeninde yatan tetik­leyi­ci fak­törün bulun­ması ile mümkündür.
Sabahları yorgun uyanıy­or­sanız, beyin sisi yaşıy­or­sanız, sindirim prob­lem­i­niz varsa, kaslarınızın her birinde dönüşüm­lü olarak ağrı hissediy­or­sanız ve/veya uyku ile alakalı sıkın­tılarınız mev­cut­sa; Fibromiyalji has­tası olduğunuz­dan şüphe­le­nilebilir.
Uzun yıl­ların deney­imiyle, Dr. Mehmet Por­takal For­mülü’nün bir parçası olarak, 30 soru­dan oluşan “Fibromiyalji Risk Testi“ni geliştirdim. Bu test­ten alı­nan toplam puan 80 ila 115 arasın­da ise kişinin muhtemel Fibromiyalji has­tası olduğu kanısı­na vara­bil­i­riz. Puan 115’den fazlaysa Fibromiyalji hastalığı konusun­da kesin tanı konul­muş­tur. Test sonu­cu­nun yanı sıra diğer fak­tör­ler de göz önünde bulun­duru­larak tedavi yön­tem­i­niz belir­lenir.
Dil­ers­eniz, siz de https://drmehmetportakal.com/fibromiyalji-risk-testi/ adresin­den Fibromiyalji riskinizi ölçe­bilirsiniz.

Fibromiyaljiyi hay­atımız­dan çıkar­mak mümkün mü?
Fibromiyalji hastalığının kök sebe­p­leri tespit edildik­ten son­ra, has­tanın ihtiyaçları­na özel bir tedavi pro­gramı­na zamanın­da başlanır­sa; kalıcı iyi­lik hali tesis edilebilir. Kişinin Fibromiyalji tanısı­na yöne­lik şikayet­leri varsa; mut­la­ka fizik­sel, zihin­sel ve ruh­sal yönde iyileşme sağlayan bütünsel bir tedavi uygu­lan­malıdır.
Bu bağlam­da, tedavi pro­gramı­na, mod­ern fizik tedavi yön­tem­lerinin yanı sıra doğru beslen­m­eye yöne­lik bir diyet, detoks, damar yoluy­la ver­ilen serum­lar, bölge­sel PRP, mezoter­api, oksi­jen ve ozon tedavi­leri ile doğal tedavil­er dahil edilebilir.
Bu hastalığı tama­men hay­at­tan çıkar­manın yolu, bütünsel ve fonksiy­onel bir tedavi almanın yanı sıra uygun yaşam tarzını ben­imse­mek­ten geçmek­te­dir.

Günümüzde, birçok kişinin muz­darip olduğu halde farkın­da dahi olmadığı “Huzur­suz Bağır­sak Sendro­mu” hastalığını siz­den dinleye­bilir miy­iz? Bu hastalığın başlı­ca belir­ti­leri nel­er? 
Huzur­suz Bağır­sak Sendro­mu’­nun en sık görülen 3 belir­tisi arasın­da, mide yan­ması, bağır­sak hareket­lerinde düzen­si­z­lik yani kabı­zlık veya ishal olma duru­mu ve şişkin­lik / gaz tabir edilen rahat­sı­zlık yer alır. Hastalığın sebe­p­lerinin tespit edilmesinin ardın­dan,  uygun tedaviye zamanın­da başlan­masıy­la çözüme ulaşılır. Son döne­min popüler tabiriyle, “ikin­ci beyin” olarak adlandırılan bağır­sak­larımızın sağlık­sız olması, tüm vücud­u­muzu etk­ileyen sonuçlar doğu­rur. Bu hastalığa yöne­lik şikayet­leri olan­ların, fizik­sel, zihin­sel ve ruh­sal sağlık­larını koruya­bilmeleri için vak­it kay­betmeden tedaviye başla­mak üzere bir hekime müra­caat etmeleri son derece önem­lidir.

Son olarak, ekle­mek iste­dik­leriniz var mı?
Her insan, ken­di sağlık kitabının yazarıdır. Vücud­unuzun verdiği sinyal­leri değer­lendirip, sağlık günc­enize endişelerinizi yazıy­or­sanız; muhteme­len vücud­unuz size sağlığını kay­bet­tiğine dair bir mesaj yol­lamıştır.
Günümüzde, hemen hemen her hastalığın çare­si bulun­muş­tur. Zamanın­da konan doğru teşhis ve vak­it kay­betmeden kişiye özel plan­lanacak olan tedaviye başlan­ması ile neredeyse her hastalığı bertaraf etmek ve sağlık­lı olma hali­ni sürdürülebilir kıl­mak mümkündür.
2023 yılının, hay­atınıza yeni bir başlangıç yapacağınız ve sürdürülebilir sağlığı kazanacağınız yıl olmasını diler­im.

Exit mobile version