GARDIROP MAGAZİN

Hayallerini ertelemeyen güzel mücevher tasarımcısı: Batya Kebudi

Bil­gi üniver­site­si Psikolo­ji bölümünü bitirdik­ten son­ra Basın Enstitüsü tarafın­dan bir burs kaza­narak, gazete­ci­lik eğiti­minin ardın­dan basın­da çalış­maya başlıy­or Batya. Aksesuar­lara olan mer­ak ve tutkusu­nun bir gün kariy­eri­ni değiştire­ceği­ni, bir gün tasarım yap­maya yönel­te­ceği­ni hissediy­or­du elbette. Tüm markaların kolek­siy­on­larını yakın­dan takip etmek­le kalmayıp çalıştığı moda der­gi­sine her ay fark­lı mücevher konu­ları hazır­lar ve tasarım­cılar­la röpor­ta­jlar yaparken ken­di markası için aksesuar tasarım­ları yap­maya başlarken bul­muş­tur ken­di­ni.

Tasarım yap­ma fikri­ni uzun zaman erte­lese de çok sev­erek çalıştığı moda der­gisi kapanın­ca işler değişir. Arkadaşları ve yurt dışı seya­hat­leri sırasın­da ken­di için tasar­ladığı takıların hep çok beğe­nilme­si, gören­lerin nere­den aldığımı sorup ve kendi­leri için de tasar­la­masını isteme­si karşısın­da ken­di markasını kur­manın vak­tinin geldiği­ni düşü­nen tasarım­cı ilk kolek­siy­onunu oluş­tu­ruy­or ve gördüğü ilgi son­rasın­da onun ‘altın serüven’i başlıy­or.

Madam Figaro der­gisinde uzun yıl­lar editör olarak çalıştık­tan son­ra der­gi­cil­iğe veda ederek takı tasar­la­maya başladın. İki şeyi mer­ak ediy­o­rum; ilki  kariy­er­ine neden editör olarak devam etmedin, ikin­cisi tasarım­cılık hay­al ettiğin meslek miy­di?
Aksesuara olan mer­akımın bir gün beni tasarım yap­maya yönel­te­ceği­ni biliy­or­dum. Her zaman, bir kıyafeti tamam­layan en önem­li detayın aksesuar olduğunu düşünürüm. Bu neden­le de bir çok aksesuarım var. Özel­lik­le çık­tığım seya­hatlerde bir mağaza­ya girdiğimde zamanın çoğunu mücevher­lerin olduğu bölümde geçirir­im. Tüm markaların kolek­siy­on­larını yakın­dan takip eder­im. Bu mer­akım zaman­la işi­mi de etk­ile­m­eye başladı. Yıl­lar­ca çalıştığım moda der­gisinde her ay fark­lı mücevher konu­ları hazır­ladım ve tasarım­cılar­la röpor­ta­jlar yap­tım. Hep bir gün “Bende, bende!” ded­im. Bu ara­da kendim için aksesuar tasarım­ları yap­maya başlamıştım bile… Tam da bu sıralar­da, mesleğinde yıl­larını geçir­miş ama artık emek­li olmuş yaşlı bir mücevher ustasıy­la tanıştım ve ona kendim için yüzük­ler yap­tırdım. Her tür­lü nazımın geçtiği, beni torunu gibi görm­eye başlayan bu usta, ben­de­ki ener­jiyi herkesten önce fark edip “Batya, artık bun­lar­dan bir­er tane değil de bin­er tane yap­sak” diy­or­du. Bu ara­da arkadaşlarım da yap­tık­larımı çok beğeniy­or, kendi­leri için de takı tasar­la­mamı istiy­or­lardı. Ben bu fikri nedense hep erteled­im. Ta ki çok sev­erek çalıştığım derginin kapan­ması­na kadar. Derginin kapan­masının ardın­dan bir süre seya­hat ettim.

Yurt dışın­da da tanıştığım herkes bana takılarımı nere­den aldığımı soruy­or­du. Ken­di tasarım­larım olduğunu öğrendik­lerinde onlar için de yap­mamı iste­dil­er. İstanbul’a dönünce hep ertelediğim takı tasarımı için artık hazır olduğu­mu his­set­tim ve bu karar­la hay­atım­da yepyeni bir kapı açıldı. Usta­ma git­tim ve “Artık hazırım, kolek­siy­on­u­mu çizdim.” ded­im. Kolek­siy­on­u­mun ilk tasarım­ları o kadar ilgi gördü ki devam etm­eye karar verdim. İşte bu “altın serüven” böyle başladı. Çevremde­ki insan­lar hep ışıltılı göründüğümü söyler­ler. Bu aslın­da altının bana verdiği ışığın rengidir, parıltısı hep göze çarpar. Şim­di, bu çok sevdiğim mücevher,  işimin de anahtar kelime­si oldu. Bunun ben­im için çok güzel bir şans olduğu­na inanıy­o­rum. Tasarım­larımı bu düşünceyle hazır­ladığım için de takılarımın, onları takan herkese şans getire­cek­leri­ni düşünüy­o­rum. Ve hep de öyle oldu. Yıl­lar içinde çok güzel dostluk­lar hay­aller ve anılar birik­tirdim. Hay­at­ların­da büyük şans kat­tık­ları­na inanan herkesle bu yol­da yürüm­eye devam ederken marka­ma bir yeni­lik kat­maya karar verdiği­mi fark ettim. Hay­al­im bir kadını baş­tan sona giy­dirmek ve onun her zaman şık ve asil olduğunu görmek­ti.

Önce der­gi­ci son­ra mücevher tasarım­cısı şimdiyse yepyeni  kre­atif baş­ka bir dünyaya doğru büyük bir adım daha atın. Kadın kolek­siy­onunu hazır­la­maya nasıl karar verdin, hikayesi­ni anlatır mısın?
Marka­ma yepyeni bir kolek­siy­on ekle­mek istiy­or­dum. Ken­di stil­im­den yola çıkarak zaman­sız elbisel­er tasar­ladım. Bu elbisel­er ade­ta sihirli! Neden mi? Çünkü bu elbisel­er sizi hem şık gös­teriy­or hem de ufak aksesuar değişim­leriyle her orta­ma uyuy­or. Bu elbiseleri san­dale­tle bir yaz akşamın­da giye­bilirsiniz veya bir stiletto’yla bir bahar akşamın­da bir dav­ete katıla­bilirsiniz. Aslın­da yap­mak iste­diğim içinizde­ki yaratıcılığı ortaya çıkarıp sizi de bu serüvene dav­et etmek. Özgür, kendine güve­nen ve zarif kadın­ların ilk ter­ci­hi olan bu elbisel­er üste­lik bedenini­zle çok uyum­lu, sizi oldukça zayıf göster­mek için tasar­landı.

Batya Kebu­di kadını nasıl biri? Tasarım­larını oluş­tu­rurken zih­ninin köşesinde nasıl bir kadın can­lanıy­or?
Sade, zarif ve şık. Her zaman asil. Duruşu ve tavrı olan kadın. Yıl­lara mey­dan okuy­a­cak kadar güzel ve alım­lı. Uzun yıl­lar aynı kıyafeti fark­lı şek­ilde kom­binley­erek stil sahibi yaşam sürdüre­cek kadar cesur bir kadın. Aşkını yaşayan, özgür­lüğünü yaşayan, hay­al­leri­ni gerçek­leştiren bir kadın…

Ben hay­al­imde­ki kadını yaratıy­o­rum. Onu giy­diriy­o­rum. Onu herkesle buluş­tur­mak istiy­o­rum. Herkesin kendiyle barışık olması ilk şart. Bence vücud­unuzu doğru tanır­sanız harikalar yarata­bilirsiniz. Asıl öneli olan güzel yönünüzü ortaya çıkar­mak ve hoşlan­madığınız yönünüzü gizle­mek. Aksesuarın gücüne çok inanıy­o­rum. Vücud­unuza uygun bir elbise mod­eliyle, aşırıya kaç­madan size ışık kat­a­cak bir mücevher­le mükem­mel görünebilirsiniz.

İlh­am kay­nakların nel­er? Bu güne kadar­ki en sevdiğin mücevher kolek­siy­onu hangisiy­di? Yeni oluş­tur­duğun kadın kreasy­onu üzerinden örnek ver­erek anlata­bilirsin bel­ki…
Hay­atım­da­ki kadın­lar­dan ilham alıy­o­rum. Onları gözlem­liy­o­rum. Sokak­ta­ki kadın­lar, tanıştığım herkes bana ilham vere­biliy­or.

Hem kıyafet hem takı her ikisi­ni nasıl buluş­tu­ruy­or­sun, aynı kon­sept üzerinden mi oluş­tu­ruy­or­sun tasarım­larını?
Bir­biri­ni tamam­layan, aynı histe olan tasarım­lar oluy­or. Aynı stilin kadını, çarpıcı ve fark­lı olmayı sev­en. Ken­di ruh haline göre giyi­nen ve hiç taviz ver­meyen duruşu var. Bu kolek­siy­on­lar ben­im hay­al­imde yarat­tığım kadın. O kadın o kıyafeti böyle bir elbiseyle giy­er diy­o­rum yada böyle bir takıyı böyle bir elbiseyle de giy­erse ne güzel olur diy­o­rum. Kolek­siy­on­lar­da ren­kler çeşitler bir ara­da…

Tasarım­larını Beymen’de bula­biliy­oruz, Bey­men ile iş bir­liği fikri nasıl doğ­du? Bu iş bir­liği sana nel­er kat­tı?
Bey­men ile bir araya geldik. Şu anda Bey­men İstinye Park, Suadiye ve Kavak­lıdere mağaza­sın­dayız. Bir­lik­te olmak çok güzel, bir­bir­im­iz­den çok şey öğrendik. Böyle bir ailenin içinde olduğum için çok mut­luyum.

Klişe gibi gelse de herkesin bir (veya daha çok) stil ikonu veya ilham perisi vardır. Seninki(ler) kim(ler)?
Brigitte Bar­dot, Dal­i­da ve Cather­ine Denou­ve stili­ni duruşunu kıyafeti taşıyışını çok beğendiğim kadın­lar.

Trend’lere sıkışmış bir dünya­da yaşıy­oruz. Trend­leri ne kadar umur­suy­or­sun veya çiğniy­or­sun?
Hem varım, hem yokum. Trendler­den etk­ileniy­o­rum ama özgürce adım­lar atmak­tan çek­in­miy­o­rum. Bence moda özgür­lük. İçimd­en geçeni yaşıy­o­rum, tasar­lıy­o­rum. Bazen hiç moda olmasa da ben­im için çok ‘in’ ola­biliy­or. Çek­in­meden bunu yaşıy­o­rum, giyiy­o­rum, tasar­lıy­o­rum.  Bu konu­da biraz ‘havalar nasıl olur­sa olsun, sizin havanız güzel olsun anlayışım var’ Sizi mut­lu eden şey güzeldir, Stilden ve klasik­ten vazgeçmeyen bir yapım var.

Moda dünyasın­da sosyal medya da göz ardı edile­mez bir iletişim ve trend yay­ma kanalı oldu. Bun­dan nasıl fay­dalanıy­or­sunuz? Sosyal medya­da mer­ak­la takip ettiğiniz kre­atif tipler (blog­ger, moda fotoğrafçısı, kre­atif direk­tör, vs) var mı?
Car­o­line Stan­bury ve Rachel Zoe en çok sev­erek takip ettiğim iki kadın…

Türkiye’den tasarım dünyası­na katkı­da bulu­nan biri olmak nasıl bir şey?
Hari­ka, bu şek­ilde gör­m­eniz­den dolayı çok mut­lu oldum. Hay­at­lara dokun­abilmişsem ne mut­lu bana…

“Oyna­mayı” sevdiğin özel malzemel­er / kumaşlar / ren­kler / aksesuar­lar var mı?
Altın vazgeçilmez­im! Sihirli bir dünya ade­ta.  Yeni­likçi bir yapım var. Her an yepyeni bir malze­meyle tanışa­bilir ve yeni bir alan­da karşınıza çık­a­bilir­im.

MBFWI’yi takip ediy­or musun? Bu yılın en sevdiğin kolek­siy­on­lar hangi­leriy­di?Bu sene gidemed­im.

Sence tasarım­cıların kolek­siy­on­larını tanıta­bile­ceği yeter­ince mecra var mı?
Tabii ki, sosyal medya bu konu­da harikalar yaratıy­or. Daha çok satış nok­tası olmalı. Tasarım­larımızı daha çok kişiyle buluş­tur­malıyız.

Bu kadar popülist bir moda anlayışının içinde ‘şık­lık’ anlayışın nedir? Gardırobun­da şu sıralar en favori parçaların hangi­leri?
Omu­zlarımı açık bırakan siyah elbise,  stilet­to ve ışıltılı par­layan küpeler­im şu anda ben­im vazgeçilme­z­ler­im…

Batya Kebudi’nin gizli alışver­iş durak­ları nerel­er?
Eskiyle yeniyi, sporla şıkı, pahalıy­la ucuzu bir ara­da kom­bin­le­meyi sevdiğim için beni her an her yer­den alışver­iş yapa­bilen biriy­im. H&M den harikalar yakalıy­o­rum. Chris­t­ian Louboutin ayakkabılar­la aşk yaşıy­o­rum, vazgeçilmez­im!

Exit mobile version